Hadise göre 5 maddede insanın imanı, ibadeti ve ahlakı nasıl olgunlaşır?
Bu hadis-i şerifte peygamber efendimiz (s.a.v), insanın iman, ibadet ve ahlak bakımından nasıl mükemmel hale geleceği ile ilgili önemli mesajlarını 5 maddede ifade ediyor.
Said Ali Ümit - Muhabbet Medya
Allah’a ibadet et ve hiçbir şeyi ortak koşma. Allah’ı görür gibi ibadet et. Kendini ölmüş say. Her taşın, her ağacın yanında Allah’ı an. Bir kötülük yaptığında hemen bir iyilik yap. Gizli yaptığın kötülük için gizli, açıktan yaptığın kötülük için açıktan iyilik yap.
(Camiüssağir, I,s.316.)
Bu hadis-i şerifte peygamber efendimiz (s.a.v) insanın iman, ibadet ve ahlak bakımından nasıl mükemmel hale geleceği ile ilgili bize şu önemli mesajları veriyor:
1- HİÇBİR ŞEYİ ALLAH’A ORTAK KOŞMA
Allah’a hiçbir şeyi ortak koşmamalıyız. Bunun cahiliye dönemindeki gibi bir put olması gerekmez. Bugün dışardaki putları değil, içimizdeki putları Allah’a ortak koşma tehlikesiyle karşıyayız. Nefsimizi, malımızı, gençliğimizi, çocuğumuzu, eşimizi, işimizi Allah’tan daha fazla seviyorsak, bunlar için Allah’ın kesin emirlerini terk ediyorsak, bunların cahiliye dönemi putlarından farklı kalmıyor. O halde Allah sevgisini, onun emir ve yasaklarına riayet ederek ön plana çıkarmalı ve şirkin her türlüsünden böylece uzak kalmalıyız.
Diğer taraftan rızkımız ister tarla, bahçe, ister bir kurum vasıtasıyla gelsin, gerçek Rezzak’ın Allah olduğunu bilip tasdik etmemiz gerekir. Rızkımızı Allah veriyor, ama bir şeyleri vesile ediyor düşüncesi hiçbir zaman aklımızdan çıkmamalı. Bunun gibi yağmuru araç olan buluttan değil, Allah’tan bilmek de şirki reddetmektir. Ancak böyle bir hassas düşünce sonucunda sadece ve sadece Allah’a kulluk yaparız ve bunun da şuurunda oluruz.
2- ALLAH’I GÖRÜR GİBİ İBADET ET
Allah’ı görür gibi ibadet etmeliyiz. Bu hadis-i şeriflerde “ihsan” olarak isimlendiriliyor. Biz onu görmesek de o bizi görüyor, gözetliyor. Bu anlayış, imanda yüksek bir mertebeye çıkmak ve onu korumakla oluşur. Kendisine tefekkür edecek zaman ayıran; insan, hayvan, bitki, yer ve gök, denizler üzerinde tefekkür ederek, “Allah’ım sen bunları boşa yaratmadın” diyen ve bunların hikmetlerini öğrenen bir kimse, her an Allah’ın huzurunda imiş gibi bir vaziyette olur. Bu da onun ibadetine yansır. Kul, Allah’ı görür gibi ibadet eder. Allah’ın kendisini “Basir” sıfatından dolayı her zaman gördüğünü, “Semi” sıfatından dolayı, her zaman işittiğini bilir. Huşu içinde ibadet eder.
3- KENDİNİ ÖLMÜŞ SAY
İnsanın kendini ölmüş bilmesi de, onu ihlasa sevk eder. Şu anda ölmüş olduğumuzu düşünmemiz hayalimizde değişik boyutlu pencerelerin açılmasına sebep olur. Şu anda ölmüş olsak, acaba imanlı imansız mı gideceğiz? Kabirde nasıl bir durumda olacağız? Allah’ın huzurunda O’na nasıl hesap vereceğiz? Üzerimizde kul hak ve Allah hakkı var mı? Kendimizi ölmüş gibi saymak, bütün bunları düşünmeyi ve eksikliklerimizi daha ölmeden önce tamamlamayı doğurur.
4- HER FIRSATTA ALLAH’I AN
Her taşın ve ağacın yanında Allah’ın anılması da, onların bizim lehimizde şahadet etmesini sağlar. Bu sözler, ağaçların ve taşların olduğu yerlere giden, dinlenen insanların insanca ve İslamca dinlenmesine sebep olur. Meşru olmayan davranışlardan uzak kalmasına sebep olur. Yaz mevsiminde bir ağacın gölgesinde oturan bir kimse, “Şurada namazımı kılayım, tefekkür edeyim” derse, bu onun için Allah’ı hatırlamak olur.
5- BİR KÖTÜLÜK YAPTIĞINDA HEMEN BİR İYİLİK YAP
Son mesaj da, kötülüklerinden ardından hemen iyilik yapmakla ilgilidir. Çünkü iyilikler, kötülükleri silip süpürür. Zehre karşı panzehir görevi yaparlar. Bir yılan soktuğunda hemen onun panzehirini buluruz, tedavi etmek için uğraşırız. Yoksa zehir vücudumuzu kaplar, ölürüz . Kötülükler ve günahlar da manevi bir zehirdir. Panzehiri olan iyilikler yapılmazsa, manevi vücudu kaplar ve manevi hayattan, ibadetten, zikirden ve fikirden uzak kalmamıza sebep olur.
Hadise göre olgun müminin özellikleri nelerdir?
Allah’ın terbiyesi Rahman ve Rahim isimleriyle nasıl gerçekleşiyor?
Fatiha suresindeki hamd ne anlama gelmektedir?
Ayete Göre Müminlerin 3 Kurtuluş Yolu
Kur’an’da Münafıkların Özellikleri
İnsanın manevî olarak beslenmesi nasıl olur?
Allah hangi duaları geri çevirmez, Duanın kabul olunması için ne yapılmalı?
www.muhabbetmedya.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.