‘Allah haddi aşanları sevmez’ ne demek? Dinde haddi aşmak nedir?
Allah, haddi aşanları sevmez ayeti ne anlama geliyor? İslam’da Hristiyanlıkta olduğu gibi ruhbanlık yoktur. İslam fıtrat dinidir ve fıtratın istediği her şeyi meşru daire içinde helal görür. O halde kişinin haddi aşması ne anlama gelmektedir?
Abdullah Hakimoğlu - Muhabbet Medya
Ey iman edenler. Allah’ın size helal kıldığı iyi ve temiz şeyleri kendinize haram kılmayın ve sınırı aşmayın. Allah haddini aşanları sevmez.
(Maide, 5/87)
Rivayete göre bir gün Peygamberimiz (s.a.v) kıyametten ve ahiretten bahsetmişti. Bunun tesirinde kalan Ali, İbn. Mesud ve Mikdad r.a. gibi bazı sahabiler Osman b. Mazun’un evinde toplanarak, gündüzleri devamlı oruç tutmak, geceleri uyumadan namaz kılmak, kadınların yanına gitmemek, yağlı yiyecekler yememek, koku sürünmemek, dünyayı terketmek, döşek üzerinde uyumamak, kendilerini hadım etmek, eski çul paçavra giyip yeryüzünde seyahat etmek suretiyle yaşamaya karar vermişler. Resul-ü Ekrem durumu haber alınca hemen bu kişilerin yanına geldi ve onlara şöyle dedi:
“Ben böyle bir kulluk şekliyle emrolunmadım. Vücud ve nefislerinizin sizde hakkı vardır. Oruç tutup namaz kılın. Ama bazen tutmayın geceleri de uyuyun. Ben namaz kılar ve uyurum, oruç tutar ve iftar ederim, et yerim ve eşlerimle birlikte olurum, benim yolumdan çıkan benden değildir.”
(Buhari, Nikah, 1; Müslim, Nikah,5.)
İşte bu hadise üzerine okumuş olduğum ayet nazil olmuştur.
Rivayet ediliyor ki, peygamberimiz (s.a.v) tavuk ve paluze yerdi, tatlı ve bal hoşuna giderdi.
İslam’da Hristiyanlıkta olduğu gibi ruhbanlık yoktur. İslam fıtrat dinidir ve fıtratın istediği her şeyi meşru daire içinde helal görür. Bir insanın Kur’an’da haram olduğu bildirilen yiyecek ve içecekler dışında kalan helal ve temiz yiyecekleri ve içecekleri tüketmesi meşrudur. Bir insanın fıtri bir ihtiyaç olarak evlenmesi meşrudur. Diğer taraftan Allah şükür anlamında inananların ibadet etmesini de emretmiştir. Yüce Allah’ın helal kıldığı şeyleri kendimize ya da başkalarına haram kılamayız. Bu İslam’ın çizgisinden, sınırından çıkmak, haddini aşmak olur. yüce Allah bir ayette haddi aşanları sevmeyeceğini söylemektedir. Burada haddi aşmak, bir insanın helal olan şeyleri kendisine haram etmesidir.
O halde helal yiyecek, içecek ve diğer nimetlerden istifade edeceğiz. Ama ayetlerin hükmüne göre “israf etmeyeceğiz.” Aynı zamanda Allah’ın bize helal kıldığı nimetlerinden kendimizi mahrum etmeyeceğiz. İslam bir orta yol dinidir. Buna dikkat etmek gerekir. Bugün helal olan yiyecekleri kendisine haram eden insanlar pek yoktur. Ama helal yiyecek, içecek ve diğer nimetlerde israf var mıdır? Onu da herkes kendisine sormalıdır. Müslümanın sadece yemeyi, içmeyi, giyinmeyi ve eşiyle münasebeti düşünmesi doğru değildir. Bu konularda da helal olmasına rağmen haddi aşmamalıdır. Nimetlerin şükrünü en güzel şekilde ifa etmeye çalışmalıdır. Yediği yiyecekleri yemek için değil, yaşamak, şükretmek, ibadet etmek, İslam’a hizmet etmek maksadıyla yiyip içmelidir. Lezzetlerin en mükemmeli marifetullahla aklın, muhabetullahla da kalbin aldığı lezzetlerdir. Maddi lezzetler şükür için istenilmeli ve hedef bu gibi manevi hazlar olmalıdır.
Allah’ım sen bizleri her konuda bize bildirdiğin orta yoldan ayırma. Haramlardan bizleri kolu, helallerle de haddi aşan ve böylece sevginden mahrum olan kimselerden eyleme. Amin.
www.muhabbetmedya.com
Cimriler ile Kafirler niçin aynı ayette zikredilmiş olabilir?
Ayete göre iyilik yapılması gereken 10 grup insan
Kur’an’da Münafıkların Özellikleri
Peygamberimiz Hz. Muhammed'in şefkat ahlakının unsurları nelerdir?
Emanete Hıyanet Etmemek Ne Demek? Nasıl olur?
Bu ayet bu tür kişilere karşı uyanık olmamızı tavsiye ediyor
Giyinmede ölçü, Kılık kıyafet ile ilgili hadisler
Bizi cennete koymak isteyen bir Allah'ı kim sevmez
İnsanın kendi malını bu şekilde yemesi onu Allah’a isyan yolunda kullanmasıdır
Nimeti Allah için sevmenin ölçüsü: Helal olanı yemektir
Müslümanların vasat ümmet olması ne demek? Vasat ümmetin 3 önemli özelliği
Hayırda yarışmak ne demek? Hayırda yarışın ayeti hayatımıza yansıyor mu?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.