Müslümanların vasat ümmet olması ne demek? Vasat ümmetin 3 önemli özelliği

Müslümanların vasat ümmet olması ne demek? Vasat ümmetin 3 önemli özelliği

Kur'an-ı Kerim'de Bakara Suresi 143. ayette geçen Allah'ın müslümanları vasat ümmet olarak tanımlaması ne anlama geliyor. Vasat ümmet hangi özellikleri taşımalı?

Abdullah Hakimoğlu - Muhabbet Medya

Yüce Allah Bakara suresi 143. Ayet-i kerimesinde şöyle buyuruyor:

İşte böylece sizin insanlar üzerinde şahitler olmanız, Resul’ün de sizin üzerinizde bir şahit olması için sizi vasat bir ümmet kıldı.....”
(Bakara:2/143)

Burada Cenab-ı Allah müslümanları “vasat ümmet” olarak vasıflandırıyor. Vasat, adaletli ve hayırlı anlamlarına geliyor. Buna göre Allah müminlerin “adaletli ve hayırlı” olmalarını istiyor.

İslam dini bir orta yol dinidir. İslam her zaman müminlere orta yolu tavsiye ediyor. Adaletli olmayı, hayırlı işler yapmayı öğütlüyor. Bu ayete göre müminler, her şeyin vasatını takip etmelidir. Biz her türlü aşırılıktan uzak kalmalıyız. Örneğin israf gibi cimrilik de kötü bir haslettir. Bu ikisinin ortası “cömert” olmaktır. Cömert olmak, ailesinin ihtiyacını karşıladıktan sonra, diğer insanlara da yardım etmeyi gerektirir. Müslüman bu vasat yoldan gitmek durumundadır.

AHLAK-I HAMİDE NELERDİR?

İnsanda bulunması gereken “ahlak-ı hamide” denilen üç önemli ahlak kuralı vardır. Bunlar ifrat ve tefritten, yani her türlü aşırılıktan uzak bir dengeyi ifade ederler. Kur’an önerdiği, teklif ettiği “vasat” bir insan, hayırlı bir insan olmak için bu üç hasleti bilmek ve uygulamak gerekir.

Hikmet

Bunlardan birincisi “hikmet”tir. Hikmet aklın vasat mertebesidir. Hikmet sahibi bir insan akıllı bir insandır. Hakkı, doğruyu hak ve doğru bilir ve görür ona uyar. Batılı da batıl ve yanlış görür, ondan çekinir, yaklaşmaz.

Şecaat

Bir diğer vasat haslet de şecaattir. Buna da cesaret ya da kahramanlık da diyebiliriz. Bu ahlaki karaktere sahip olan bir insan, dini ve dünyevi hukuku için gerekirse canını feda edecek kadar cesur olur. Kimseye zulmetmez. Kuvvetli de olsa, zalimin yanında değil, mazlumun yanında yer alır. Gerektiğinde hakkını savunur, hakkı için meşru mücadele etmekten kaçınmaz.

İffet

Üçüncü önemli vasat haslet de, iffettir. İffetli insan, helal olan şeyleri arzular ve helal olanlara yönelir. Haramı arzulamaz, harama yönelmez. İffet sahibi insan çocuk sahibi olmak isterse “evlenerek” çocuk sahibi olur. Helal yolları kullanır. Helal lokma yer, helal içecekler içer. Giyiminde haram olan sınırları aşmaz, helal içinde kalır.

Vasat ümmetin en önemli hasletlerini üç noktada özetlemiş olduk. Bunlar da hikmet, şecaat ve iffettir.

Allah bizleri, hikmet sahibi olan, gerektiğinde cesur olan, helale evet diyen, harama hayır diyen iffetli insanlardan eylesin. Amin.

www.muhabbetmedya.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.