Hayırda yarışmak ne demek? Hayırda yarışın ayeti hayatımıza yansıyor mu?

Hayırda yarışmak ne demek? Hayırda yarışın ayeti hayatımıza yansıyor mu?

'Hayırda yarışmak' yada 'hayır işlerinde yarış' şeklinde farklı meallerle bu ayetin varlığından birçoğumuz haberdarız. Peki bu ayetin nasihati hayatımıza yansıyor mu? Uygulamaya geçirdik mi? Hayırda yarışmak ne demek?

Abdullah Hakimoğlu - Muhabbet Medya

Yüce Allah Bakara suresi 148. Ayet-i kerimesinde şöyle buyuruyor:

“Herkesin yöneldiği bir yönü vardır. O halde Ey müminler, siz de hayır işlerinde yarış yapın. Nerede olursanız olun, Allah sizi bir araya getirir. Şüphesiz Allah her şeye kadirdir.”
(Bakara:2/148)

Allah insanı hayvanlardan farklı özelliklerde yaratmıştır. Bu özelliklerin en barizleri akıl ve özgür iradedir. İnsan aklıyla düşünür, doğruyu eğriyi birbirinden ayırır. İradesiyle de bir şeyi yapmayı kesin olarak ister ve onu yapar. Kimisi iyiye, güzele yönelir, kimisi de kötüyü, çirkine yönelir. İnsanlar bu konuda özgürdür ve bu yüzden de seçiminden sorumludur, hesaba çekilecektir.

Çevrenin, toplumun, medyanın, kötü arkadaşların etkisiyle bazı insanların kötüyü, şerri seçtiklerini ve bu konuda adeta bir yarış içinde olduklarını görüyoruz. İnsanlarımızın bir kısmı kötülük yapmakta birbirleriyle yarışıyorlar. Kötü ahlaklı insanlarla birlikte olanların, kötü ahlak örneklerini seyredenlerin ya da okuyanların başka bir şey yapması da beklenemez. Çünkü insanların davranışları ve düşünceleri birbirlerine etkiler. Bu yüzden eğer biz, bizdeki doğruları, hayırları, güzellikleri başkalarına yansıtma hususunda etkili olamıyorsak, tam aksine onların etki alanına giriyorsak o halde hemen o ortamdan uzaklaşmalıyız, hicret etmeliyiz. Kötülük yapmakta yarış yapanları terk etmeliyiz.

Çünkü Mukaddes kitabımız Kur’an bizi hayır da, iyilik yapmak da yarışa davet ediyor. Bu ayet bize, “ben daha iyi bir insan nasıl olabilirim, nasıl iyilik yapmayı artırabilirim” sorularını sormamızı istiyor. İnsan iyi insanların, salih amel işleyenlerin, ibadetlerini yapanların davranışlarını örnek almaya çalışmalı ve onlarla hayır konusunda, iyilik konusunda yarış yapmalı. Bu da bizim günlük yaptığımız işler hakkında düşünmemizi gerektirir.

Her şeyden önce biz hangi yarışın içindeyiz. Buna kendimize soralım ve düşünelim. Eğer bir şer, bir kötülük yarışı içinde isek, bugünden tezi yok, bizi uçuruma sürükleyen, dünyevi ve uhrevi mutsuzluğa sürükleyen, ebedi hasarete çeken bu kötü yarışı bırakalım. İyinin ne olduğunu bilmiyorsak, onu öğrenmek için çaba içinde olalım ve güzel davranışları öğrendikten sonra da bu hususta birbirimizle yarış yapalım.

Özellikle bazı ailelerde bu yarışların her ikisi de görülebilmektedir. Bazı ailelerde karı koca ve çocuklar farkında olmadan ya da dünyanın geçici cazibesine aldanarak birbirleriyle kötülük yarışına giriyorlar. Erkek bir kötülük yapıyorsa, örneğin içki içiyorsa, kadın da ben de ondan geri kalmayalım diyerek içmeye başlıyor. Çocuklar da onları taklit ederek bu dünyevi ve uhrevi helaket yarışına giriyorlar.

Bazı aileler de birbirlerinden güzel huylarından istifade ediyor, eksikliklerini görüyor. İyilik hususunda yarışıyorlar. Erkek saliha eşine bakarak, kendi hatalarını düzeltiyor, namaz kılmıyorsa kılmaya, düzenli kılmıyorsa düzenli kılmaya başlıyor. Birisi israf, diğeri iktisat ediyorsa, israf eden bu kötü davranışı bırakıyor, iktisatı tatbik ediyor. Artırdıkları imkanlarının da bir kısmını sadaka olarak veriyorlar. Çocuklar da onların bu güzel davranışlarını örnek alarak böylece hayırda bir yarış başlamış oluyor.

O halde hayırda yarışmayı önce biz ailemizden başlayarak uygulayalım. Evimizin cennetten bir köşe olmasını istiyorsak, yarın bizi sevmeye devam edecek ve dua edecek nesiller yetiştirmek istiyorsak, şerde yarışmayı bir kenara bırakalım, hayırda yarışmaya başlayalım. Bunu kararını bugün, şu anda vermeye ne derseniz sevgili dostlar?

www.muhabbetmedya.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.