Geleceğin Sanal Dünyası Metaverse’ı Anlamak

Geleceğin Sanal Dünyası Metaverse’ı Anlamak

Sosyal medya, e-ticaret, eğlence, eğitim vb. gibi alanlar Metaverse dünyasında bir araya gelecek

Ürün veya hizmet üreten her şirketin bugün nasıl web sitesi ve sosyal medya hesapları varsa, aynı şekilde yarın sanal ortam olarak Metaverse’ı konuşuyor olacağız. Sosyal medya, e-ticaret, eğlence, eğitim vb. gibi alanlar Metaverse dünyasında bir araya gelecek. E-ticaret sitesinde zar zor seçtiğimiz ürünlerin yerine, Metaverse dünyasında adeta mağazada geziyormuş gibi gezecek, beğendiğimiz elbiseyi deneyebilecek, markette domatese dokunabileceğiz.

Bundan 30 yıl önce biri bize istediğimiz yerden istediğimiz kişiyle görüntülü konuşabileceğimizi, evraklarımıza dünyanın her yerinden ulaşabileceğimizi, Siirt’in bir köyünden Almanya’ya sabun satılabileceğini söylese herhalde inanmazdık. Bilgisayar oyununda bir kılıca veya bir kod dizilimine milyonlar verileceğini söyleseler dalga geçiyorlar zannederdik ancak bugün bunları yaşıyoruz.

İnternetin hayatımıza girişiyle beraber yaşadığımız değişim gibi bugün Metaverse dünyası da bize benzer bir değişimi yaşatacak nitelikte. Televizyon izleyen veya basılı gazete okuyan birisini konvansiyonel medya takipçisi olarak nitelerken yarın mobil app’den veya web sitesinden alışveriş yapan biri konvansiyonel bir medya kullanıcısı olacak.

METAVERSE İLE YENİ BİR SANAL DÜNYA

Ürün veya hizmet üreten her şirketin bugün nasıl web sitesi ve sosyal medya hesapları varsa, aynı şekilde yarın Metaverse mağazaları da olacak. Sosyal medya, e-ticaret, eğlence, eğitim vb. gibi alanlar Metaverse dünyasında bir araya gelecek. Aslında oyun şirketleri kendi Metaverse dünyalarını kurdular, hatta kendi içlerinde bir ekonomi bile oluşturdular. Geçen aylarda Metaverse’de bir konsere 20 milyon insan dijital avatarlarıyla katıldı. Zaten teknolojiyi ilk hayata geçirenler hep savunma ve entertainment şirketleri olmuştur.

Pandemiyle beraber hayatımıza daha çok giren görüntülü toplantı veya konferans deneyimi ileride takacağımız gözlüklerle aynı masada oturan sesin ve görüntünün daha iyi aktarıldığı daha iyi bir toplantı deneyimini bize yaşatacak. Bugün Çapa Tıp Fakültesi’nde veya Bakü Tıp Fakültesi’nde okuyan bir tıp öğrencisi New York’taki bir profesörden 3D kalp simülasyonuna bakarak canlı anatomi dersi alabiliyorsa, yarın Metaverse dünyasında bir insan avatarında ameliyat yapabilecek, hücre içinde gezebilecek. E-ticaret sitesinde zar zor seçtiğimiz ürünlerin yerine, Metaverse dünyasında adeta mağazada geziyormuş gibi gezecek, beğendiğimiz elbiseyi deneyebilecek, markette domatese dokunabileceğiz.

Üreten, geliştiren ve insana dokunan işler yapanlar hep kazanacaktır. Ancak bununla beraber geleceği yakın takip etmek ve ilklerden olmak her zaman daha çok kazandırır. Mesela Instagram’a ilk giren ve mağazasını çok önceden açanlar daha düşük maliyetlerle daha çok insana ulaştılar ve satış yaptılar. Bu bakımdan geleceğin bu teknolojilerini yakından takip etmek ve bu dünyalar için yapılacak küçük yatırımlar ileride daha değerli olacaktır. Bu yatırımları bilgi, teknoloji veya bütçe olarak düşünebiliriz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.