
Misafir Kalem
İslam Alimleri Gözüyle Bediüzzaman
Ata Beyaz’ın yazısı
Vefatının 65. Yılını idrak ettiğimiz ahirzaman müceddidi, büyük mütefekkir, müfessir olan Bediüzzaman hazretlerini rahmetle yad ediyoruz. Kuş uçmaz, kervan geçmez bir köy olan Barla’da başlayan bu cihanşümül İman ve Kur’an hizmeti, günden güne genişleyerek dünyanın dört bir tarafına inayet-i ilahi ile yayılmıştır. Otuz seneye yakın işkence ve musibetlerle geçen iman hizmeti izn-i ilahi ve inayet-i Rabbaniye ile Cenab-ı Hakk’ın lütfuna ve muvaffakiyetine mazhar olmuştur.
Kısa bir zaman zarfı içerisinde Bediüzzaman hazretlerinin hizmetleri ve eserleri hem İslam aleminde hem de dünyada geniş bir yankı uyandırmış ve milyonlarca insanın imanının kurtulmasına vesile olmuştur. Ayrıca Risale-i Nurlar, dünya çapında yüzlerce sempozyumlara, konferanslara ve bilimsel çalışmalara konu olmuş hem yabancı ve hem de islam aleminde yüzlerce bilim adamının tahsin ve tebriklerine mazhar olmuştur.
İslam aleminde temayüz etmiş olan Alimlerin Bediüzzaman Hazretleri hakkındaki beyanatlarına kısaca bakalım:
Büyük Nakşi Şeyhi Esad Erbili Hazretleri
İstanbul’da yaşayan büyük Nakşi evliyalardandır. Bu zat bir gün talebelerine Bediüzzaman hazretleri hakkında şöyle der: “İstikbalde, gençlere iman davasında çok büyük hizmetler yapacak. Ama hala kendisi bunu bilmiyor. O geleceğin İmam-ı Rabbanisi olacaktır.”
Meşhur Müfessir Elmalılı Hamdi Yazır
Osmanlı son dönem büyük alimlerden ve müfessirlerdendir. Osmanlıda Darü’l Hikmeti’l İslamiye azalarından biridir. Bu zat Bediüzzaman hazretleri hakkında şöyle der: “Bediüzzaman berrak sular gibi temiz bir vicdana, çok güzel bir ruha sahip bir zattır. İstanbul alimlerinin gözü böyle alim görmemiştir.”
Büyük şairimiz Mehmet Akif Ersoy
İstiklal Şairimiz olan Mehmet Akif Ersoy aynı zamanda Darü’l Hikmeti’l İslamiye azalarındandır. Bir gün edebiyatçıların olduğu bir mecliste şöyle der:
“Victor Hugolar, Şekspirler, Dekartlar edebiyatta ve felsefede Bediüzzaman’ın bir talebesi olabilirler. Darü’l Hikmet’te iken, Bediüzzaman söze başladı mı biz hayran hayran onu dinlerdik.”
Şeyhü’l İslam Mustafa Sabri Efendi
Büyük bir alim olup Osmanlının son şeyhü’l İslamlarından biridir. Talebelerine şöyle der:
“Biz O’nun gibi cihad yapamadık. Biz nefsimizi ve rahatımızı sevdik. O zorluklara katlandı. Kendisine saygımız ve sevgimiz çoktur. Memleketimizde islami iman hareketini başlattı. Bütün bunlar O’nun sebatının bir neticesidir.”
Ömer Nasuhi Bilmen
Erzurum’lu büyük bir islam alimi ve ilmihal alanında önemli eserleri olan mühim bir zattır. 1960 sonrası bir dönem Diyanet İşleri Başkanlığı da yapan bu zat Bediüzzaman hazretleri hakkında şu kanaatlerini ifade etmiştir:
“Bediüzzaman ile Darü’l Hikmet’i İslamiyede tanışmıştım. Bütün İstanbul ulemasının takdirlerini kazanmıştı. Doğrusu ilm-i kelamda bir tecdit (mücedditlik) hareketi yaptı. İmanın bütün rükünlerini kemal-i vuzuhla ortaya koydu. Bizim yazdığımız kitaplar ondan bundan araştırma ile tetkik ve tahkik etmekle olur. Ama O’nun kalbine üflüyorlardı. O bizde yok.”
Ebu’l Hasan en-Nedvi
Büyük Hintli alim Bediüzzaman hazretleri hakkında şöyle der:
“Bediüzzaman asrımızın en büyük alimlerinden birisidir. Eserlerini devamlı okuyorum. Bilhassa arapça olanlarını. İstifade ediyorum. Bu risaleler islam dinine güveni yeniden sağlamada bu dinin insanlık kervanına ayak uydurmaya hatta önderlik etmeye elverişli olduğunu ispatta büyük rol oynamıştır.”
Muhammed Ali es-Sabuni
Günümüz İslam dünyasının en büyük alimlerinden biridir. Tefsir alanında çalışmaları vardır. Suriye Alimler Birliği başkanı olan bu zat, Bediüzzaman hazretleri hakkında şöyle der:
“Ben müfessirim. Geçmiş birçok müfessirleri tenkit de etmişimdir. Ama Bediüzzaman’ın eserlerini okurken, baktım ki bütün latifelerimde ayrı bir intibah hissettim. Evet O Zat’ın eseri kalbe doğan ilhamlarla yazılmıştır.”
Profesör Muhsin Abdulhamid
Arap dili ve tefsir sahalarında uzman olan bu zat Iraklı olup Bediüzzaman ve eserleri hakkında ciddi çalışmaları ve kitapları vardır. Risaleleler üzerine yaptığı ince tetkik ve araştırmalar neticesinde oluşan kanaatlerini şöyle açıklamıştır:
“Risale-i Nurları en az iki defa tetkikli bir şekilde mütalaa ettim. Bediüzzaman hazretlerinin fikirleri hakkında birçok ilmi seminerler verdim. Bu çalışmalarım sonucunda katiyen kanaatim hasıl oldu ki; İmam Bediüzzaman hazretleri müceddidlerin en büyüklerindendir. Sadece modern asrımızda değil, bütün İslam tarihindeki müceddidlerin en büyüklerindendir.”
Bunlar gibi sayısını veremeyeceğimiz pek çok bilim insanı ve alimler, Bediüzzaman hazretleri ve Risale-i Nurlar ile ilgili bu manada tebriklerini ve tasdiklerini dile getirmişlerdir.
Bu vesileyle sene-i devriyesinde dar-ı ahirete irtihal etmiş olan Üstadımız Bediüzzaman hazretlerini tekrardan rahmetle yad ediyor, Risale-i Nur dairesi içerisinde olan abi ve kardeşlere de hizmetlerinde muvaffakiyetler dilerim, dua ile Vesselam.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.