Abdulkadir Menek

Abdulkadir Menek

İltica ve Niyaz

Ya Rab! Bütün kâinatı ve bütün varlıkları sonsuz hikmetlerle ve maslahatlarla yarattın. Her bir varlığı, maksadına yönelik olarak yörüngelerine yerleştirdin. İrade, tedbir ve nihayetsiz ilminle bütün varlıklarda en muntazam ve en mükemmel bir şekilde tasarruf ediyorsun.

Ya Rab! Kâinatın mutlak hâkimi ve sahibi sensin. Atomlardan yıldızlara kadar bütün varlıkların ipleri ve tasarrufu mutlak olarak senin elindedir. Senin iznin ve iraden olmadan hiçbir varlıkta zerre miktar bir tasarruf ve müdahale olamaz.

Ya Rab! Kâinatın ve buraya konulan büyük imtihanın vücut ve varlık sebebi olan insanları, bu muhteşem ve muazzam kâinata büyük vazife ve maslahatlarla gönderdin. İnsanların beyin, kalp ve duygularına büyük bir kabiliyet ve kâinatın her bir varlığına serpiştirilmiş sırları anlayabilecek bir idrak ve büyük bir zekâ yerleştirdin.

Ya Rab! İnsanları, bu büyük imtihanın hakkını verebilmek, yaratılış gaye ve hikmetlerini anlayabilmek ve bunun gereğini yerine getirebilmek için cüz’i bir irade ve ihtiyar sahibi yaptın. Bu vazife ve hikmetleri anlatacak, tebliğ edecek ve onlara yol gösterecek şekilde Peygamberler ve kitaplar gönderdin. Bizlere bunları dinleyecek ve anlayacak, mesaj ve emrinin gereğini tam olarak yerine getirecek kadar iman ve iz’an sahibi eyle.

Ya Rab! İnsan hayatında olduğu gibi, bu kâinattaki tasarrufun da, elbette sayısız hikmet ve kudret tecellileri ile doludur. Kâinatta zerre miktar abes bir iş ve tasarruf olamaz. Bizler zaman zaman anlayışımızdaki eksiklik ve noksanlıklara binaen, idrakimizin tam olarak kavrayamadığı bazı fiil ve tasarruflara yanlış manalar veriyor ve haddimizi aşıyoruz.

Ya Rab, Bütün dünya olarak yakın zamanda çok büyük bir salgın hastalık felaketi yaşadık. Gözle göremediğimiz kadar küçük olan mikroplar, emir tahtında hareket ederek, bütün insanlığı adeta dar bir alana ve evlerine mahkûm eyledi. Binlerce yılın birikimi sonucu bu güne kadar gelişerek ulaşan bilim dünyası bile, bu büyük felaket karşısında çoğu zaman acziyetini ve çaresizliğini kabul ve ilan eyledi. Senden başka sığınacak melce ve hükmedecek kudret olmadığını akıl ve vicdan sahibi herkese ihsas ettirdi.

Ya Rab! Bu vazifedar canlılar ve emirber neferler, vazifelerini büyük oranda tamamlayarak ve bütün insanlığa büyük bir ders vererek kenara çekildi. Belki yeniden büyük ve külli vazifelerin başına geçecek günleri beklemeye başladı. Bizleri ve bütün insanlığı bu büyük küresel felaketten gerekli olan dersleri çıkaran, ibret alan ve buna göre hayatını tanzim eden idrak sahibi ve şükürdar kullarından eyle.

Ya Rab! Ülkemizin geniş bir coğrafyasında, milyonlarca insanımızın maruz kaldığı çok büyük bir deprem felaketini yaşadık. Bu depremde on binlerce insanımız hayatını kaybetti. Vefat eden bu insanlarımız inşaallah rahmet ve kereminle, manevi şehadet makamına ve ecrine nail olmuş ve zayi olan bütün malları ve maddi varlıkları da sadaka hükmüne geçmiştir.

Ya Rab! Bu deprem ve sel felaketine maruz kalan bütün insanlarımızı ve şehirlerimizi, merhamet ve şefkatin ile kucakla. Masum insanların, çocukların, yaşlıların ve ihlasla sana teveccüh eden bütün abid ve zakir kulların hatırı ve duası için bu afet ve felaketleri üzerimizden kaldır. Yaralılarımıza en kısa zamanda hayırlı şifalar ihsan eyle. Bu afetlerin yol açtığı maddi ve manevi bütün yaraların tedavi ve izalesi için cümlemize yardımın ile birlikte kuvvet, azim ve kararlılık ihsan eyle.

Ya Rab! Bu musibetzede insanlarımız için fani, zail ve geçici olan bu dünya hayatını, baki, saadetli ve semeredar bir ahiret hayatına çevirmek ve onları bu şekilde mükâfatlandırmak, senin Rahim, Kerim, Rauf, Cevvad ve Şefik isimlerinin de bir tecellisi olacaktır. Bizim bu konudaki ümidimiz, senin sonsuz rahmet ve merhametinin bir gereğidir.

Ya Rab! Sen bizi kaldıramayacağımız ağır musibet ve belalarla imtihan etmezsin. Bizleri bu imtihanın farkında olan, bütün bela ve musibetlere sabır ve şükür duyguları ile mukabele eden, dünyevi felaket ve musibetlerin şiddetinden, senin rahmet ve kereminin azamet ve vüs’atine sığınan kullarından eyle.

Ya Rab! Her musibet bir İlahi ikazdır ve insanlara bir ihtar ve uyarıcıdır. Bu musibetlerin vermiş olduğu ikaz ve dersleri anlayan, bunları en mükemmel bir şekilde idrak eden ve bunun gereğini tam bir iman ve kulluk şuuru ile yerine getirebilmek için bizlere katından bir anlayış ve kararlılık ihsan eyle. Cümlemizi, tam intibaha gelip, yaratılış gayesine tam bir sebat ve metanet ile sarılan, hayatını buna göre tanzim eden ve affına liyakat kazanan müminlerden eyle.

Ya Rab! Biliyor ve inanıyoruz ki, umumi musibetler ekseriyetin hataları neticesi meydana gelir. Biz günahkâr ve asi kullarına, bu musibetlerin hatırlattığı dersleri ve ikazları anlayan ve bunun neticesi olarak gerekli intibah ve tövbe ile kendine çeki düzen veren ve rıza yoluna tam bir sadakat ve teslimiyet ile koyulanlardan eyle.

Ya Rab! Bizleri rızana uygun ve kulluk şuurunun gereklerini tam olarak yerine getiren bir yaşayışa muvaffak ve mazhar eyle. Kalplerimizi, gönüllerimizi ve akıllarımızı katına yönlendir. İstikamet ve ihlas üzere bir hayatı yaşayarak, bu geçici dünya hayatını bu inanç, azim ve kararlılık üzere nihayete erdiren şanslı ve imanlı kullar zümresine dâhil eyle.

Ya Rab! Ülkemizi, milletimizi, bütün iman ehlini ve insanlığı, bu büyük afet ve felaketlerden muhafaza eyle. Senin gazap ve kahrından, senin merhamet ve inayetine sığınıyoruz. Bizleri, ülkemizi ve milletimizi, Rahman isminin tecellisine mazhar eyleyerek bütün bela, afet ve musibetlerden muhafaza eyle. Senin hıfz ve inayetin olmazsa, bizlere yardım edebilecek hiç kimse yoktur.

Ya Rab! Bütün aczimiz ve çaresizliğimizle kapına geldik. Senin rahmet ve inayet kapına yüz sürüyor ve senin yardım ve himayene iltica ediyoruz. Biliyoruz ki, sen pişmanlık ve tövbe gözyaşları ile kapına gelenleri boş çevirmezsin. Bizleri, bütün milletimizi ve neslimizi intibah ve iman nurları ile nurlandır. İman ve ibadet ile kuşat. Rıza ve kanaat ile yaşat. Vazifesini eksiksiz ve istikamet ile yapan müminler olarak huzuruna al.

Amin… Amin... Amin... Ya Rabbelalemin…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum