Kurban Neden Acı Duymaz

Şehit ölüm anında acı duymuyor.

Rabbi için canını verirken, o canın gerçek sahibi acıyı hissettirmiyor.

Rasûlullah (asm) şöyle buyurdu:

“Şehîd kimsenin ölüm anındaki duyduğu acı, çimdiklemeden dolayı duyduğu acı kadar basittir.”

Bu hadisi İbn Mace, Tirmizi ve Nesai rivayet etmişlerdir. (İbn Mace, Cihad, 16; Tirmizi, Fezailü’l-Cihad, 26; Nesai, Cihad, 16)

Tirmizi, hadisin hasen - sahih olduğunu söylemiştir. (bk. Fezailü’l-Cihad, 26)

Hadisten kastedilen mana şöyle olabilir:

Allah Teâlâ şe­hidi korur. Bu nedenle şehit, öldürülmeden dolayı acı ve ızdırap duy­maz. Onun duyduğu bütün acı, ancak bir çimdiklenme dolayısıyla duyulan bir acı gibidir. Hadis, Allah'ın mücahitlere olan ikramını ve yardımını ifade eder.

Şimdilerde kurbanlıkların acı çektirildiği söylenilerek kurban ibadetine yapılan aksi propaganda ile insanların kafası karıştırılmaktadır.

Evet insan kafasını karıştırınca zannediyor olabilirler ki bu ibadet terk edilir.

Oysa insanı tahkike sevkeden kafa karışıklığı ile bilim ve ilim gerçek anlamını bulur.

Bilmiyorlar ki üflemekle güneş söndürülmez.

Kurbanlık mübarek hayvanların bilimsel olarak acı çekmediğinin ispatına gelicek olursak;

Harran Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinde vazifeli Prof. Dr. Gürbüz Aksoy, Prof. Dr. Faruk Süzergöz ve Araştırma Görevlisi Pelin Polat tarafından yürütülen araştırmada helal kesime tabi tutulan hayvanların hiç acı hissetmediği ifade ediliyor. Vücutta ağrı kesici olarak bilinen ‘beta endorfin’ hormonunun helal kesim esnasında hayvanda 2 katına çıktığı, kesimden 3 dk sonra ise 4 katına çıktığı tespit edilmiş. Beta endorfin hormonunu anlayabilmek için şu benzetmeyi yapıyor doktorlar: morfinden tam 30 kat daha güçlü.

Kesimde hayvanın çırpınmasının sebebi ise acı duyduğu için değil boğazı kesildiği anda harekete geçen ‘nervus accelerantes’ isimli sinirin kalp atış hızını ve vücutta kasılmayı artırması sebebiyledir, bu ise kanın dışarı hızlı atılabilmesi içindir. Vücuttan kanın atılması dokuların temiz ve daha sağlıklı kalmasını sağlar. Zira eğer vücutta fazla kan kalırsa, mikroorganizmalar hızla ürer, üreyen bu yaratıklar da etin çabuk bozulmasına, renginin değişmesine ve yenildiğinde çeşitli zararlara yol açar.

Son olarak, Allah için canını veren şehit acı çekmediği gibi, Allah için kurban olan mübarek canlılar da acı çekmiyor.

Kurban ibadetindeki maksat can yakmak, katletmek, acı çektirmek olmamakla beraber nefsin fravuniyetini bıçak çekerek

Canını, malını, hırsını, öfkeni, hasedini boğazlamaktır.

Ve bıçak kemiğe dayanınca tüm bunlardan vazgeçerek, Allah adına kurban olmak noktasında bu ibadeti yaşamamın adı Bayram olmalıdır.

Değilse ;

Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Fakat O’na sizin takvanız (Allah’a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır. Böylece onları sizin hizmetinize verdi ki, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah’ı büyük tanıyasınız. İyilik edenleri müjdele.

Hac 37

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.