Aşk ile, Muhabbet ile Vira Bismillah

Her şey Bismillâh ile başlar. Her güzelliğin ve hayrın altında Bismillâh yatar. Bismillâh ile var olunur. Bismillâh’ın yoksa iflahın kesilir, dengen kaybolur. Besmele varlığın nefesidir. Yiyecek ekmeğin, alacak nefesin kesilmişse Bismillâh’ın kesilir, yok olursun.

Her varlık Bismillâh ile yola çıkar. İnsan kâinat yolcusudur. O yolculukta Bismillâh tükenmez kuvvet, bitmez bereket ve engin rahmettir. Hayatta hayır vardır. Ruh var olmak ister; Bismillâh, der rahme düşer. Kabri andıran o karanlık yerde dokuz ay sabırla bekler. Kıvama erince ‘vira Bismillâh’ der, dünya meydanına iner. Bir çiçek gibi dünya bahçesine ekilir. Aciz, güçsüz bir bebekken Bismillâh der; annesini, babasını kendisine hizmetkâr eder. Annesi, kan ve fışkı arasından, kalbinde şefkatle arıttığı bembeyaz süt gönderir. Babası celal ve cemal arasından, onca iş güç arasında yüreğinde damıttığı suyu dudağına yetiştirir. Ben bana yeterim, dediği an kendi haline bırakılır; anneden sütü, babadan suyu kesilir.

Bismillâh mayadır. Suya üflenir şifa, varlığa üflenir gıda olur. Arı Bismillâh, der suyu bal eder. Bismillâh’sız içen, suyu kendine zehir eder.

Bismillâh ile insanın bütün zerreleri secde eder. Bismillâh diyene kâinat secde eder. Asker, Sultanın adını alır, orduyu arkasına takar. İnsan Bismillâh, der, Rabbine boyun eğer. Varlık Bismillâh diyene boyun eğer. Hayvan insan gibi zikretmek ister. İnsan Bismillâh, der onu kurban eder. Bismillâh ile öldürmekte bile hayat vardır. İnsan kurbanın canını canına, hayatını hayatına, sesini sesine, sütünü göğsüne katar. Kurban, insan diliyle, haliyle zikre başlar.

Vira Bismillâh, Yine Bismillâh

Bismillâh bereket ve hayırdır. Çoğaltan etkisi vardır. İnsan Bismillâh ile çiçek diker. Canından çiçeğin canına can katar. Bahçe dergâh olur. Çiçeklerle zikir halkası kurulur. Binbir renk, koku, tütsü içre Bismillâh diye diye yer, gök inler. Bismillâh’sız dikilen çiçek çürür. Bismillâh’sız öpülen kalp ölür. Bismillâh’sız hayata dokunan kendini de, dokunduğunu da öldürür.

Çekirdek ağaç olmak, Rabbini bin bir dille, dalla, yaprakla, çiçekle, kokuyla anmak ister. Çürümeyi göze alır. Bismillâh, der, toprağa girer. Sabreder. Baharda bin bir dalla, duayla çıkar. Tohum Bismillâh der, varlığı emirber nefer eder. Toprak kendini ayaklarının altına serer. Su ayaklarına kapanır, secde eder. Güneş göklerden koşup gelir. Bismillâh, der, ipek gibi yumuşak kök ve damarları taşı, toprağı deler geçer. Kendinden binlerce kat ağır ağacı omuzlar. İnsan kendine güvenir. Kaldıramayacağından fazlasını yüklenir, ezilir.

Hayat bir ulu güzelliğe başlamaktır. Bismillâh varlığa can verir. İnsan Bismillâh, der, ağaç diker. Meyvesinden dünyada da, ahirette de yer. Dünya Hz. Muhammed (sav) ile başlar. O (sav) dünya bahçesine Bismillâh ile dikilen ağaçtır. Bismillâh diyerek diktiği ağaçlar yeşerir. Yanındakininki kurur. İhtimal ki Bismillâh çekmemiştir. Ellerinden hayır çeşmeleri akan Ağaçların Sevgilisi (sav) kuru fidanı alır. Bismillâh der, toprağa emanet eder. Tekrar hayat bulur. Üzerinde Bismillâh ile zikrettiği kütük O’nun (asv) ayrılığından enin eder, kendinden geçer, ahirete göç eder.

Kâinat sırlarla dolu saraydır. Anahtarı Bismillâh’tır. Bismillâh bütün varlığın hal diliydi her daim tekrar ettiği duadır. Varlık Bismillâh ile o saraya girer. İnsan dünya denilen saraya onunla girer. Bahçesine ihlas ve Bismillâh’la güzel şeyler eker. Bir batman ihlaslı amel binlerce ihlassızdan daha değerlidir. Bir Bismillâh’lı eylem binler Bismillâh’sızdan daha hayattardır. İnsan Bismillâh ile varlığa dokunur. Canlarını canına, canını canlarına katar. Bismillâh ile başladığı hayatı Elhamdülillah ile sona erer. Bin bir cennet meyvesini içeren çekirdek gibi toprağa düşer. Binler çeşit meyve veren ağaç olarak cennette dirilir.

Bismillâh kalbin ve sözün dirilişidir. Gönlün eşiği, sözün eşiğidir. Rabbimiz Kur’an’a, Çağın bilgesi Bediüzzaman Sözler’ine besmeleyle başlar. Zamanla Birinci Söz binbir söz olur. Damla deryaya dönüşür, Küçük Sözler, Risale-i Nur Külliyatı kadar büyür. Evet, insan kalpte, kalp besmelede, besmele sözde sırlanmıştır. Kevni ayetlerin menzili kâinat kutsi sözler kitabı Kur’an’da, Kur’an Fatiha’da, Fatiha besmelede toplanmıştır. Bediüzzaman Risale-i Nur’da, Risale-i Nur Birinci Söz’de, Birinci Söz besmelede toplanmıştır.

Her zorluğu aşmak bir Bismillâh’a bakar

Dost kalbin beraati, sözün miracıdır. Beraat Kandili ömrün tekrar kaleme alındığı, yeni başlangıçların yapıldığı, kilometrenin sıfırlandığı demdir. Bismillâh ile aşkla yeniden başlamalı hayata.

Bismillâh kâinatın ana dilidir. Bismillâh’ı öğrenen varlığın dilini çözer. En güzel aşklar Bismillâh ile başlar. Yedi iklimin sultanı Hz. Süleyman Bismillâh ile varlığın diline aşina olur. Bismillâh ile başlayan mektupla Belkıs’ın kalbine girer. Belkıs hayretler içindedir. “Bismillâhirrahmanirrahim ile başlıyor.” Ah sen kalbten aşkı aradın da Rabbin sana Süleyman’ı ve saltanatını nasip etmedi mi? Ah sen Süleyman gibi Bismillâh dedin de Belkıs kalbine karşılık vermedi mi? O halde yeniden başlamalı, yeniden Bismillâh demeli.

Besmeleyle kul kendisini Rabbine emanet eder. Bismillâh, der, Hz. İbrahim Nemrut’un ateşini söndürür. Bismillâh, der, Hz. Hacer çölün ortasında zemzem gibi su çıkartır. Bismillâh, der, Hz. Musa denizi ikiye ayırır. Bismillâh, der, Hz. Nuh dev dalgalar arasında gemisini selamete ulaştırır. Bismillâh, der, Hicret yolculuğunda varlık Âlemlerin Efendisinin (sav) emrine amade kılınır. Hasılı, Bismillâh ile insan dünya şişesini taşa çalar, kendini Rabbine salar.

Bismillâh ile çekirdek koca ağacı sırtında taşır. Bismillâh ile kâinat ağacının çekirdeği Hz. Muhammed (sav) cennet bahçelerini sinesinde taşır.

Bismillâh zayıfların silahıdır. Bitmez, tükenmez kuvvettir. Bismillâh der, sinek Nemrud’u alteder. Karınca Firavun’un sarayını darmadağın eder. İşin aslı, çok küçükler var Bismillâh ile yenilmez denen büyükleri yener.

Bismillâh terbiye eder. Bismillâh demese dağlar üzerimize yıkılır, denizler üzerimize yığılır, arılar dört koldan saldırır, yılanlar elimize ayağımıza sarılır. Bismillâh demese vücudumuza giren gıdalar başını alır gider. Gözümüz kemikleşir, kemiklerimiz gözleşir. Kalbimiz bozulur, sözümüz çiğleşir.

Mağrur besmeleyi diline almaz, mütevazı dilinden düşürmez. Acz Rabbimizin kudretine, fakr rahmetine götürür. Bismillâh diyen acz ve fakrdan kurtulur, kudret ve rahmet dairesine ulaşır. Bismillâh ile bütün kapılar açılır. Hayatım zindana döndü deme, elbette Bismillâh ile kapılar açılır. Kardelen gibi sadece Rabbinin huzurunda başını eğ. Bismillâh de, duaların ipek yapraklar gibi taşları delip geçecek.

Bismillâh’ın sırrına ermek için Allah namına başlamalı. Allah namına işlemeli. Allah namına yaşamalı. Allah namına ölmeli. Allah namına söylemeli. Allah namına sözü kesmeli. Vessselam.

Vira bismillah. Aşk ile Muhabbet ile Muhabbet Medya ile Bismillah…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum