Çocukluk Çağında Öğrenme

Anne ve babaların çocuklarının hamilelik ve doğum sürecinde nasıl eğitim verip hayatı öğretebilirim, düşüncelerini dile getirip açıklayalım.

Çocukluk döneminde ağaç yaşken eğilir, daha iyi öğrenir inancı anne ve babaların çocuğuma hayatı ve yaşamı, nasıl öğretebilirim düşüncesine sebep olur.

Bu düşünce ağaç yaşken eğilir, çocuk küçükken daha iyi öğrenir. Düşüncesi doğru veriliş şekil de bu aşamada önemli 0-6 yaş Dönemi çocukları hayatı duyu organlarını kullanarak hayatı ve Yaşamı hafızasına alır. Görerek, dokunarak, duyarak, temas Kurarak deneyimleyerek, içselleştirerek, hafızasına alır.

Bilimsel olarak bu süreci açıklayalım, erken dönem öğrenme Freud'a göre topografik kuramı benzerlik gösterir, John Grinder dil Bilimci matematikçi Richard Bandler belirli becerilere sahip insanlar Hipnoterapist Milton Erikson psikolojik çalışmalar benzerlik olduğunu anlamışlar ve ortaya çıkartmışlar, bilinçaltı uygulama çalışmasını öğrenme sürecini için de bu şekilde ifade etmişler. Bilinç, bilinç öncesi, bilinçaltı. Burada bilimsel olarak öğrenme sürecini ele alalım.

0-6 yaş dönemi çocukları bilinçaltı sürecinde yaşar. Bilinçaltı sürecinde sebep, sonuç ilişkisi kuramaz, çevresini modelleyerek hayatın ve yaşamın hafızaya alır.

7-14 yaş dönemi bilinç oluşur. Bilinç oluşur bilinçaltı süreci devam eder sebep, sonuç ilişkisi kurar anne ve babaların istediği öğrenme bu dönemde başlar.

Sonraki süreçte 15 yaş dönemi çocukluk dönemi bitmiş. Ergenlik Dönemi başlar. Bilinç tam olarak oluşur birey yetişkin olur.

Öğrenme süreci tam olarak başlar, hayat boyu devam eder.

İslam dini fıkıh ilminden örnek verelim, fıkıh bilginlerinin çoğunluğuna bakarsak 15 yaşının bitmesiyle her iki cins ergenlik çağına girmiş sayılır. Ebu Hanife ye göre üst sınır kızda 17, erkekte 18 olup bu yaşa gelenler ergenlik belirtisi görülmese bile hükmen ergen sayılırlar.

Bu görüşe göre erkek ya da kadın 15 yaşına ulaşan dini emir ve yasaklardan sorumlu olur. Ergenlik belirtilerin olsun ya da olmasın bu örnekten şunu anlıyoruz, 15 yaşından sonraki süreçte bilinç oluşumu tamamlanmış oluyor. Doğruyu, yanlışı anlayabilir duruma ulaşır yetişkin bir birey olur.

Çocukların ilk modelledikleri anne ve babası olur. Daha sonraki süreçlerde öğretmeni, arkadaşları modeller. Hayatı ve yaşamı boyunca çevresi de olup biten hafızasına alır.

Bilincinin oluştuğu yaş evresine geldiğinde öğrenme süreci başlar. Aslında bu sürece gelene kadar modelledikleri hafızasına işlenmiş olur, işlenen kısmı hayatına aktarmaya başlar öğrenme süreciyle yeni bilgiler eklenmeye devam eder.

Çocuklar sadece 0-6 yaş döneminde modellemez diğer yaş dönemlerinde hayat boyu devam eder.

Bu duruma en iyi örnek İslam dinini temsil eden, Allah elçisi peygamber efendimiz Muhammed (s.a.v) Allah yarattığı kullarına önder, lider, model olması için gönderdi. Onun vasıtasıyla insanlara İslamiyet kutsal kitap olan Kur’an indirdi. Tebliği etme ve anlatma görevi ona verildi.

Kur'an'da geçen bir ayette ahzab suresinin 21. ayetinde üsve-i “Hasene” Hz. Muhammed için kullanılır. “Üsve" anlamı davranışları ve sözleri örnek alınan kişi demektir. “Hasene” ise güzel, en güzel, en iyi anlamına gelir.

Bu ayetten anlaşıldığı üzere peygamber efendimizin (s.a.v) İslam dininin emir ve yasaklarını bize örnek ve model olarak öğretmesi için gönderildiğini anlıyoruz.

Çocuklar 0-6 yaş dönemi modeller davranışları sözleri, 7-14 yaş döneminde itibaren modellediklerini hayata aktarmaya başlar. 15 yaş ve sonraki süreçte bütün gelişim sürecini tamamlar ve yetişkin birey olur.

Anne ve babaların çok istedikleri inandıkları öğrenme süreci 0-6 yaş dönemi modelleme ile başlar 7-14 yaş devam ederek, 15 yaşından itibaren hayat boyu devam eder.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum