Atilla Yargıcı

Atilla Yargıcı

Kur’an’a ve inançlara şüpheyle bakan gençlere nasıl cevap verelim?

Son günlerde yirmili yaşlardaki gençler bazı ateist sitelerindeki iddialardan etkilenerek inançla ilgili şüphelerini dile getiriyor. Aslında bütün gençlerin zihinlerine din ve inançla ilgili bir çok sorular gelebilir. Düşünen insanın soru sorması gayet normal. Bu sorular nereden beslenirse beslensin fark etmiyor. Bize düşen bu soruları tartışmak ve onlara anlayabilecekleri şekilde cevap vermektir.

22 yaşında bir genç ateistlerin videolarından ya da sitelerindeki iddialardan etkilenerek şöyle bir şüpheyi dile getiriyor: Kur’an’ın ahiretle ilgili ayetleri bana masalmış gibi geliyor. Bir başkası Kur’an’ın bu konudaki ayetleri beni tatmin etmiyor.

Bu tür soruların sorulması elbette arka planda bazı bilgilerin eksik olduğunu gösteriyor. Her şeyden önce Kur’an ayetlerinin masal olduğu iddiası müşriklerin iddiasıydı. Onlar Kur’an’ın “öncekilerin masalları” olduğunu iddia ediyordu. Günümüzde ise ateistler bunu dile getiriyor. Ateistlerin sitelerini takip eden, videolarını dinleyen insanlar da bu tür iddiaları dile getiriyor.

Diğer taraftan Müslüman bir insanın Kur’an’la ilgili sağlam bilgileri öğrenmesi gerekir. Kur’an, orijinal diliyle bozulmadan günümüze ulaşan tek mukaddes kitaptır. Bu yüzden Kur’an’ın Allah kelamı olduğu konusunda hiçbir tereddüt ve şüpheye yer yok. Üstelik Kur’an Hz. Muhammed’in (s.a.v.) günümüze kadar gelen ve kıyamete kadar da devam edecek olan en büyük mucizesidir. Bu yüzden Peygamberimize gelen vahiyler masal değil, gerçektir. Tevrat ve İncil(ler)e beşer sözü çok karıştığından onlarda dinin esasına uymayan masal vari anlatımlara çok rastlanılmaktadır. Ama Kur’an beşer sözü değil, Allah’ın kelamıdır. Bu yüzden bildirdiği her şey gerçektir.

Diğer taraftan Kur’an’da zikredilen ahiretle ilgili ayetler de gerçekleri ifade etmektedir. Bunlar masal ve hikaye gibi zannedilmesi fevkalade yanlıştır. İslam’ın en önemli esaslarından birisi de ahiret inancıdır. İnsan öldükten sonra diriltilecek ve Allah’a hesap verecektir.

Kur’an insanın öldükten sonra diriltilmesini sorgulamadan inanılması gereken bir dogma olarak ortaya koymaz. Kur’an insanın öldükten sonra diriltilmesinin nasıl olacağını akla yaklaştırmak için dünyada her sene ölen bitkilerin yağmur yağdığı zaman tekrar nasıl diriltildiğine dikkat çeker. İnsanın öldükten diriltilmesinin de bu şekilde olacağını ifade eder. akılsız varlıkları her sene öldürüp tekrar aynen ya da benzeri olarak dirilten yüce Allah’ın insanları da ölümlerinden sonra diriltir. Çünkü Allah’ın her şeye gücü yeter. Allah’ın her şeye gücünün yettiğini iyice kalp ve zihinlere yerleştiren Kur’an, onu öldükten sonra diriltmeye de gücünün yeteceğini bildirir.

Kur’an’ı anlamıyla birlikte düşünerek okuyan bir insan Kur’an’ın hiçbir zaman spekülasyon yapmadığını, dogmalara sığınmadığını da apaçık bir şekilde idrak eder.

Gençlerin akıllarına şu veya bu şekilde gelen soruları cevaplamadan bırakmak, onların zihinlerinde bir çok şüphelerin oluşmasına sebep olabilir. Bu da onları gittikçe İslam’dan ve İslam’ın birinci öneme sahip ana kaynağı olan Kur’an’dan uzaklaştırabilir.

Bu yüzden gençlerin sorularını dinleyelim, cevap veremiyorsak bile bilen insanlara soralım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.