Yanımızda bulunmayan bir kişi için dua edersek ne olur? Başkası için dua etmek nasıl olmalı?

Yanımızda bulunmayan bir kişi için dua edersek ne olur? Başkası için dua etmek nasıl olmalı?

Elimizi açtığımızda sadece kendimiz için değil, mü’min ya da insanlık kardeşlerimiz için dua etmeliyiz. Yanımızda olmayan başkası için yapılan dua, hadis-i şeriflerde makbul olan dualar arasında sayılıyor. Peki, başka biri için dua edersek ne olur?

Said Ali Ümit - Muhabbet Medya

“Birisi yanında bulunmayan bir kardeşine dua ederse bu işe görevli melek, “Sana da bir misli verilsin.” der.”

Camiüssağir,s.187

Bu hadis-i şerif bize duanın bir başta boyutunu hatırlatıyor. Elimizi açtığımızda sadece kendimiz için değil, mü’min ya da insanlık kardeşlerimiz için dua etmeliyiz. Yanımızda olmayan başka insanlara yapılan dua, hadis-i şeriflerde makbul olan dualar arasında sayılıyor. O kişi sizin kendisine dua ettiğinizi bile bilmiyor. Bu dua en makbul, en riyasız, en ihlaslı dualardan birisidir.

Bir insana dua çeşitli durumlarda olabilir. Duanın en önemli boyutlardan birisi hem kendimizin hem de İslam ve insan kardeşlerimizin imanla kabre girmeleri için dua etmektir. Bu duaya bütün mü’minlerin ihtiyacı vardır. İnsanlar genelde maddi şeyler üzerine odaklanıyor. Dua ettikleri zaman da önce dünyevi isteklerini sıralıyor. Elbette Allah’tan her şey istenir. Çünkü Allah’ın hazinesi geniştir ve her duaya da cevap verir. Ama en lüzumlu dua, imanla kabre girmek için yapılan duadır. İman ve İslam kardeşleri arasında bu duaya çok ihtiyaç vardır. İnsan kardeşlerine de bu şekilde dua edilebilir ve onların imana gelmeleri, hidayete ermeleri için de gayret sarf edilebilir. Bunun yanında bizim ve kardeşlerimizin imanla kabre girmemizi zorlaştıracak, şeytanın, şerli insanların, kötülükleri isteyen nefsin hile ve tuzaklarından uzaklaştırması için de dua etmeliyiz.

Üçüncü olarak bizim ve kardeşlerimizin günahlarının affedilmesi için de dua etmeliyiz. Yine bizim ve kardeşlerimizin maddi ve manevi musibet ve hastalıklardan beri olmamız için de dua etmemiz gerekir. Hasta olan kardeşlerimize Allah’tan şifa dilemek de bu duanın içine girer.

Dünyevi amaçlar için dua edilir mi?

Dünyevi imkanlar ve amaçlar için de Allah’a dua etmeliyiz. Nitekim peygamberimiz (s.a.v) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyuruyorlar: “Biriniz kendi şahsında, malında veya Müslüman kardeşinde çok hoşuna giden bir şey gördüğünde, bereketi için dua etsin. Çünkü göz değmesi haktır.” (Camiüssağir,I.s.192)

Kendimizde herhangi bir şey hoşumuza giderse onun bereketi için dua edeceğimiz gibi, bir Müslüman kardeşimizde de böyle hoşumuza giden bir şey gördüğümüzde onun için de dua etmeliyiz. Çünkü böyle bir dua insanın başkasındaki bir güzelliğe duyulacak hased duygusunu ve göz değmesini ortadan kaldırır. Ve insan eğer bir başkasının hoşuna giden malına hased ederek ona zarar vermek gibi bir düşüncede olursa, bu dua sayesinde ondan vazgeçer.

Çünkü insan hayrı için dua ettiği bir kişiye kötülük yapamaz. Bu yüzden gıyapta dua bu bakımdan da önemlidir. Aklımızdan kötülük yapmayı geçirdiğimiz bir kimsenin sağlığı, sıhhati, imanı için dua etmek, ona kötülük yapmanın önünü keser, hatta ona iyilik yapmaya sevk eder. Bunu hayatımıza peygamberimizin nurlu bir sünneti olarak taşıyalım. Bugünden tezi yok, başkaları için dua etmeye başlayalım. Zaten annemiz babamız, eşimiz, çocuklarımız yakın akrabalarımız için her zaman dua etmeliyiz. Bunların dışında da mümin kardeşlerimiz için dua edebiliriz. Unutmayalım, bu şekilde yaptığımız duaların bir misli de bize verilmektedir. Bu ne büyük bir kazançtır.

www.muhabbetmedya.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.