Rahmet Olan İhtilaf Hangisi? Ümmetimin ihtilafı rahmettir ne demek?

Rahmet Olan İhtilaf Hangisi? Ümmetimin ihtilafı rahmettir ne demek?

Peygamber efendimizin (sav) ‘Ümmetimin ihtilafı rahmettir’ şeklindeki hadis-i şerifi ne demek, ne anlama geliyor. Bu hadisin kaynağı nedir? Her ihtilaf rahmet mi yada hangi rahmet ihtilaf oluyor.

Said Ali Ümit - Muhabbet Medya

Bir hadis-i şerifte şöyle buyurulur:

“Ümmetimin ihtilafı rahmettir.”
(Camiüsağir, I.s.106)

Ayrıca bir başka hadis-i şerifte ise Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır:

“Ashabım semadaki yıldızlar gibidir. Hangisinden hadis alırsanız, doğruyu bulursunuz. Ashabın ihtilâfı sizin için rahmettir.”
(el-Aclûnî, Keşfü’l-Hafâ, I/64; el-Münâvî, Feyzü’l-Kadîr, I/210-212)

Bu hadis-i şerifte bildirilen müsbet ihtilaftır. Mesela hak mezheplerin farklı farklı olması, insanlar için büyük rahmetleri taşımaktadır. Kur’an’ı ve sünneti esas alan bir çok tarikatın bulunması insanları birbirine düşürecek bir husus değildir. Günümüzde İslama hizmet etmeyi gaye edinin bütün grup ve cemaatleri de aynı şekilde düşünmek gerekir.

Burada önemli olan İslama hizmet eden grupların maksatta ittifak etmesidir. Bütün İslama hizmet eden grupların ortak amacı, Allah rızası ve İslamı yüceltmektir, insanlara islamı, iman, ibadet ve güzel ahlakı öğretmektir. Bu aynen Kabe’ye yapılan hac yolculuğuna benziyor. İnsan hangi taraftan hangi vasıta ile giderse gitsin sonunda Kabe’ye gidiyor.

İslama hizmet etmek büyük ve ağır bir taşın kaldırılmasına benziyor. Bu ağır taşın altına ne kadar eller yardım için girerse bundan memnun olmak gerekir.

Amaç birliği içinde olmanın, Allah rızası için çalışmanın ölçüsü de, içinde bulunduğumuz İslamî mesleğin, ya da grubun muhabbetiyle hareket etmektir. Başka grupları tenkit etmek, eleştirmek amacı unutmak demektir. İhlas sırrını kaybetmek demektir. Çünkü başkasını eleştiren, onların kusurlarını araştıran kimse, diğer insanları kendi tarafına çekmek isteyen kişidir.

Başkalarını beğenmeyen kimse, kendisini, kendi grubunu beğenen kimse demektir. Bu tür davranışlar müsbet değil, menfi ihtilafa girer, müminler arasında tefrika meydana getirir. Bu yüzden bu tefrikaya meydan vermemek için Allah rızasını esas almak gerekir.

Müsbet ihtilafın bir alameti de, insanların islamiyet, iman, ahlak ve ibadet konusunda kimden ve nereden olursa olsun istifadelerine taraftar olmaktır. İhlas da bunu gerektirir. Yoksa sadece bizim sözlerimizi dinlesinler, bize gelsinler düşüncesi olumsuz ihtilafa sebep olur.

Müsbet ihtilafta kin, garaz ve düşmanlık yoktur. Sevgi ve saygı vardır.

Herkesin meşrebi farklıdır. Bu yüzden herkes kendi mizaç ve huyuna göre bir hizmet zemini seçer. “müminler kardeştir” ayetini de kendisine düstur edinir. Başkalarıyla uğraşmaz, kendi hizmetine bakar.

İslami hizmetlerin içinde bulunan bir kimse, “benim hizmetin daha güzeldir” diyebilir. Ama “hak yalnızca benim hizmetimdir” diyemez. Çünkü bu ikinci görüş, kendi hizmetinin dışında olanları batıl olarak nitelendirmektir. Bu da hak ve hakikate yapılacak büyük bir zulümdür.

Allah’ım! Sen bizleri senin yolundan ve rızandan ayırma. Yaptığımız amelleri senin rızan için yapmayı bizleri nasip et. Amin.

www.muhabbetmedya.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum