Peygamberimizin 'Her İyilik Sadakadır' hadisi ne demektir?
Hadiste bildirilen 'her iyiliğin sadaka olması' ne demektir? Peygamberimizin sadaka ile ilgili hadisleri arasında bu hadis-i şerif 'sadaka' kavramının meşhur anlamı genişleterek üç önemli meseleye işaret ediyor ve onları hayata geçirmeye teşvik ediyor.
Said Ali Ümit - Muhabbet Medya
“Her iyilik sadakadır. Hayrın yolunu gösteren kimse onu işleyen gibidir. Allah, gönlü kırık, şaşkın şaşkın medet isteyenin yardımına koşmayı sever.”
(Camiüssağir,C.4,s.1338)
Bu hadis-i şerif üç önemli meseleye işaret ediyor ve onları yapmaya teşvik ediyor.
1.Sadaka ile ilgilidir. Hadis her iyiliğin bir sadaka olduğunu söylüyor. Buna göre para ve mal gibi şeyleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak bir sadakadır. Bu sadakanın bilinen, meşhur manasıdır. Hadis bunun yanında iyilik olarak her ne yapılırsa yapılsın bunun sadaka olduğunu beyan ederek sadakanın anlam alanını genişletiyor. Bir ayet-i kerimede, güzel bir sözün bile sadaka olduğu ifade ediliyor. O halde insanlara güzel söz söylemek sadakadır. Elbetteki en güzel söz Kur’an ve hadistir. İslam’ın emir ve yasaklarını bildirmektir, tebliğ etmektir. Bunu yapmakla insan sadaka sevabı alıyor.
İnsanların sıkıntılarını paylaşmak, musibete maruz kaldıklarında teselli verici güzel sözler söylemek sadakadır. Hatta sadece musibete düşeni, hasta olanı ziyaret etmek bile bir iyilik olduğundan sadaka hükmüne geçiyor. Bu bağlamda, bazı hadisler mümin yüzüne tebessüm etmenin bile sadaka olduğunu bildiriyor. Çünkü tebessüm bir pozitif enerjidir. Karşıdaki insanın kendisini iyi hissetmesine sebep olur.
Yoldan eziyet verici bir şeyi kaldırmak sadakadır. Ben geçenlerde yoldan bir taşı kaldırdım, çocuklarım buna bir anlam veremediler. Bana neden yoldaki taşları atıyorsun diye sordular. Ben de bu taşların birilerine zarar vermesini engellemek için dedim. Bu hareketin bize sevap kazandıran bir iyilik olduğunu söyledim. O zaman bunun hikmetini anladılar ve kendileri de aynı iyiliği yapmaya karar verdiler. Demek ki sadece bunları söylemek yetmez, bizzat yapmak, fiili olarak göstermek gerekir.
Doğru söylemek bir iyiliktir ve sadakadır. İnsanlara kötülük yapmamak da bir başka hadis-i şerife göre sadakadır. Hadiste, “Küffe şerreke aninnas. Fe inneha sadakatün minke ale nefsike” buyuruluyor. “İnsanları şerrinden uzak tut. Bu senden sana bir sadakadır.” Başka hadis-i şeriflere göre iyilikler insanı cennete götürür. İyilikler insanı cennete götürmekle kalmaz, insanın dünyasını da cennete çevirir. Çünkü hadisler, sadakanın belayı defedeceğini söylüyor. Allah bize kötülüklerden uzak kalıp iyilikler yaparak sadaka vermeyi nasip etsin.
2.İnsanlara hak, doğru, hayır olan davranışların yolunu göstermek gerekir, bu konularda öncülük etmek icab eder. Bizim gösterdiğimiz hayırlı yola giden bir kişinin kazandığı sevapların aynısı bizim amel defterimize iyilik ve sevap olarak yazılır. Yani biz o iyiliği yapmış gibi sevap kazanırız. Bu yüzden hasenat defterinin açık kalmasını isteyen bir kimse, insanlara hayırlı şeylerde öncülük yapsın.
3.Gönlü kırık, şaşkın şaşkın medet isteyen kimseye Allah yardım etmeyi sever. Cenab-ı Hak, gönlü kırık, çaresiz kalmış insanların tek melce olarak kendisine yönelmesini ve sığınmasını istiyor ve kendisine yalvarılmasını seviyor.
O halde hangi şartlarda olursa olsun iyilik yapalım, iyilikleri Allah rızası için yapalım ki belaların gelmesine engel olsun. Her zaman hayırlı, güzel işlerde insanlara yol gösterelim ki, onların sevaplarının aynısı bizim de amel defterimize geçsin. Ve karşılaştığımız zor durumlarda Allah’a yönelim. Her şeyin Ondan olduğunu hatırlayalım. Derdimize derman verecek olanın da yalnızca ‘O’ olduğunu unutmayalım.
www.muhabbetmedya.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.