Nasihatta nasıl bir üslup olmalı? Allah için güzel nasihat vermek neden önemli?

Nasihatta nasıl bir üslup olmalı? Allah için güzel nasihat vermek neden önemli?

Dinimizde nasihat hem hadislerle hem de ayetlerle dikkat çekilen önemli bir husus. Bununla birlikte güzel bir nasihati güzel hale getiren o nasihatin üslubunda gizli.

Said Ali Ümit - Muhabbet Medya

“Birinizin gönlünde Müslüman kardeşinize faydalı bir nasihat geçiyorsa, onu söylesin.”
(Camiüssağir,I.s .256.)

Nasihatın insan hayatındaki önemi tartışma götürmez. Çünkü nasihat iyi niyetin, iyilikseverliğin ve din kardeşinin hayrını ve selametini dilemenin ifadesidir. Nasihatlerle canavar ruhlu insanların bile yola geldikleri çok görülmüştür. Hele bu nasihatler yerinde ve zamanında, uygun üsluplarla yapılabilirse muhakkak meyvesini verir. Önemli olan kime, nerede, nasıl nasihat edeceğimizi bilmemizdir.

Ata et, ite ot vermek nasıl uygun değilse, yerinde ve zamanında doğru kişiye yapılmayan nasihatler de öyle uygun değildir. Hazret-i Peygamber (s.a.v) “Din nasihattir” diyerek, din ile nasihati özdeşleştirmiştir. Bu durumda mümin bir insan, diğer mümin kardeşleri için hep nasihat etmelidir.

“Sen hatırlat. Muhakkak hatırlatmak, müminlere fayda verir” (Zariyat Suresi, 55) ayeti, insanın hep iyi olanları hatırlatmasını emrediyor. Nasihat iman, ibadet ve güzel ahlak hususunda olmalıdır. Mesela bir arkadaşınız namaz kılmıyor ve siz içinizden “Acaba ona namaz kılmasını söylesem, aramız bozulur mu?” diye düşünüyorsunuz. Hadis-i şerif diyor ki, sen o kardeşine nasihat et. Yani namaz kılmasını söyle, namazın önemi anlat. Çünkü bu hakkın hatırıdır. Hakkın hatırı hiçbir hatıra feda edilmez. Bu en yakın bir arkadaş, bir akraba olsa bile öyledir. Bu yüzden Allah’ın hatırını üstte tutup akrabalarımıza, arkadaşlarımıza, kardeşlerimize uygun zaman ve zeminde uygun nasihatleri yapmaktan kaçınmayalım.

İmanı zayıf olanlara imanı kuvvetlendirici, namaz kılmayanlara namazla alakalı, oruç tutmayanlara oruçla ilgili, zekat vermeyenlere zekatla ilgili, güzel ahlak sahibi olmayanlara da güzel ahlakla alakalı nasihatlerde bulunmak müminlerin görevleridir.
Unutmayalım ki hepimizin nasihata ihtiyacı vardır. Bazen bir tek söz, bir kişinin hidayete ermesine, namazını kılmasına, orucunu tutmasına vesile olabilir. Bugün olmazsa yarın olabilir. Bu yüzden nasihat konusunda cimri olmayalım.

Nasihatte üslup çok önemlidir. Kızmadan, incitmeden yumuşak, tatlı bir üslup yılanı bile deliğinden çıkarır. Nasihat etmek gönüllere tohum ekmek gibidir. Tohumlar bazen hemen çıkar, bazen de bir müddet sonra çıkar.

www.muhabbetmedya.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.