Hadise göre mutluluğun sırrı: Beklenti içinde olmamak

Hadise göre mutluluğun sırrı: Beklenti içinde olmamak

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) 3 maddede kişiye mutluluğun temellerini atmasını sağlayacak bir sır veriyor…

Said Ali Ümit - Muhabbet Medya

“Namaz kıldığında son namazınmış gibi kıl. Sonradan özür dileyeceğin bir şeyi söyleme. İnsanların elindeki şeylerden ümidini kes, bir beklenti içine girme.”
(İbn-i Mace, Zühd:15; Müsned,5:12; Camiüssağir,I,s.233.)

Bu hadisin birinci mesajı namazın önemiyle alakalıdır. Namaz vakti girdiğinde, hemen abdest alıp namaza durmalı ve “Bu benim son namazım olabilir” diye düşünmeliyiz. Çünkü gerçekten ne zaman öleceğimizi bilmiyoruz. Allah eceli bir çok hikmetine binaen gizli tutmuştur. Böyle bir düşünce her şeyden önce insanın namazlarında daha titiz ve dikkatli olması sonucunu doğurur.

Diğer taraftan böyle bir düşünce, namaz kılmaya karşı insanda meydana gelebilecek usancı ortadan kaldırır. Bu ruh haletiyle sadece kılacağımız vakti düşünürüz. Daha sonraki günlerde ve yıllarda namaz kılacağımızı düşünerek sabırsızlık gösterip namazı terk etmeyiz. Çünkü bazı insanlar, her gün günde beş vakit namaz kılmanın zor olduğu bahanesiyle namazı terk ediyor. Bu hadis bu vehmin kökünü kazıyor. Gerçekten de bir sonraki namaz vaktine yetişememe ihtimali var. Çünkü ne zaman öleceğimiz belli değil. O halde gelecek namaz meşakkatlerini düşünmek abes.

Bir başka açıdan kıldığımız namazı son namazımız gibi düşünerek kılmak, “Ben genç iken namaz kılmayayım. Emekli olunca kılarım” şeklindeki hayalleri de ortadan kaldırır. Çünkü insanın değil emekliliğe, yarına bile çıkacağı belli değildir.

İkinci olarak, sözlerimize dikkat etmeliyiz. İki düşünüp bir söylemeliyiz. Sözün ucunun nereye gittiğini hesap etmeliyiz. Söylediğimiz bir şeyden dolayı sonra özür dileyeceksek karşıdaki insanın kalbini kırmış olma ihtimalimiz büyüktür. Kılıç yarası geçer, gönül yarası geçmez derler. Bu hadis sözlerimizle bile olsa karşımızdaki insanları incitmeme mesajı veriyor. Her zaman nezaket içinde olmalı ve konuşmalıyız.

Hadisin üçüncü mesajı da insanlardan herhangi bir beklenti içinde olmamaktır. Gerçekten dünyada huzur ve mutluluk isteyen bir kimse buna uymalıdır. Bir yakınınızdan, eşinizden, bir arkadaşınızdan, patronunuzdan bir beklenti içinde olursanız davranışlarınız samimiyetini kaybeder ve yapmacık olur. O beklentinizin yerine gelmesi için o kişi mübalağalı sözlerle över, tabiri caiz ise yağcılık yaparsınız. Yani yalan söylemek ve samimiyetsiz hareket etmek zorunda kalırsınız. Bu ise mutlaka karşıdaki insan tarafından hissedilir. Sizin davranışlarınızdaki sahteliği, konuşmalarınızdaki mübalağayı hemen fark ederler. O zaman maksadınızın aksiyle tokat yeme ihtimalimiz artar. En iyisi insanlardan hiçbir beklenti içinde olmamaktır.

www.muhabbetmedya.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.