Çocuklarımıza öğreteceğimiz güzel ahlak nedir?

Çocuklarımıza öğreteceğimiz güzel ahlak nedir?

Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (sav) hadis-i şerifi üzerinde düşündüğümüzde çocuklarımıza öğreteceğimiz güzel ahlak nedir?

Said Ali Ümit - Muhabbet Medya

Güzel ahlakı tamamlamak için gönderildiğini beyan eden Allah Resulü (s.a.v) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmaktadır:

“Hiçbir baba, evlâdına güzel terbiyeden daha üstün bir hediye vermemiştir.”
(Tirmizî, Birr, 33)

Çocuklarımız bizim göz bebeklerimizdir. Onları severiz. Sevdiğimiz için de onlar için her türlü fedakarlığı yaparız. Özellikle de maddi olarak bir şeylerinin eksik olmamasına daha çok özen gösteririz.

Elbette ki yaptığımız bu fedakarlıklar gereklidir. Evlatlarımızın yemesi, içmesi, giyinmesi, okumasıyla ilgilenmemiz bizim görev ve sorumluluklarımızdandır.

Ancak sadece çocuklarımızın bu ihtiyaçlarıyla ilgilenmemiz bizim bütün anneler babalar olarak sorumluluklarımızı yaptığımız anlamına gelir mi? Elbette gelmez. Hadiste bildirildiği gibi onlara güzel ahlakı, güzel terbiyeyi hem yaşayarak hem de öğüt vererek öğretmek de bizim en birinci görevlerimizdendir.

Eğer biz onlara güzel terbiye etmez ve onlara güzel ahlakı öğretmezsek onlar bazı kötü ahlaki davranışları da güzel ahlak zannedebilir. Bir çok kötü alışkanlıklar kazanabilir.

Çocuğumuza öğreteceğimiz güzel terbiye ve ahlakın kaynağı elbette imandır. Bu yüzden çocuklarımızı iyi bir mümin olarak yetiştirmeliyiz. Allah’ın var ve bir olduğunu onların yaşlarına uygun bir şekilde anlatmalıyız.

İkinci olarak da ibadetleri öğretmeliyiz. İbadetleri yerine getirirken onların da küçük yaşlarda ibadetlere alışmalarını sağlamalı, yaşları ilerledikçe de bu ibadetlerin anlam ve hikmetlerini öğretmeliyiz.

Üçüncü olarak davranışsal olarak güzel ahlaklı insanlar olmaları için çaba göstermeliyiz.

Örneğin doğru söylemeyi, asla yalan söylememeyi mutlaka öğretmeli ve yaşayarak örnek olmalıyız. Ayrıca güvenilir insan olmanın doğru sözlülükle ilişkisi olduğunu zihinlerine yerleştirmemiz gerekir.

Kısacası İslam'ın emrettiği güzel ahlaki prensipleri yapmasını, yasakladıklarından da kaçınmasını öğretmek, onları güzelce terbiye etmek demektir.

Onlara ayrıca hadislerde yer alan şu duayı da öğretmeliyiz:
Allah’ım yaratılışımı güzel kıldığın gibi ahlakımı da güzelleştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.