Allah’ın en sevdiği amel...

Allah’ın en sevdiği amel...

Her azanın farklı bir ameli ve farklı bir ibadeti vardır. Allah’ın en sevdiği amel...

Said Ali Ümit - Muhabbet Medya

“Allah katında amellerin en sevimlisi az da olsa devamlı olanıdır.”
(Buhari, İman:33; Müsned, 6:124; Camiüssağir, I, s. 81.)

Gözün ameli

Her azanın farklı bir ameli ve farklı bir ibadeti vardır. Örneğin gözün ameli, Allah’ın yarattığı varlıklara bakarak tefekkür etmek ve Allah’ın yüceliğini idrak etmektir. İnsanın gözüne bu ameli her zaman yaptırması gerekir. Bir gün üç saat tefekkür edip, düşünüp üç ay mahlukata hiç bu gözle bakmamak sevimli bir amel değildir. Bu insanı Allah’tan uzaklaştırır, gaflete sürükler. Harama bakmaması da gözün salih bir amelidir. Harama bakmamayı da alışkanlık haline getirmeliyiz. Çünkü Kur’an bir ayetinde hem erkekleri, hem de kadınları uyarıyor. Diğer taraftan göz, Kur’an’ı ve Kur’an manalarını okumalıdır. Ayda bir defa bu tür şeylere bakıp 29 gün hiç ilgilenmemek yanlıştır. Onun yerine her gün az da olsa ilgilenmek, okumak Allah’ı ve onun emirlerini, yasaklarını hatırlamak gerekir. Kulluk bilincine ancak böyle ulaşmak mümkündür.

Kulağın Ameli

Kulağın ameli, güzel, hayra teşvik edici sözler dinlemektir. Fuhşa ait sözler ve şarkılar dinlemek değildir. İnsanın her gün az da olsa hayırlı sözleri dinlemeyi alışkanlık haline getirmesi gerekir. Dil Allah’ı zikretmekle görevlidir. İnsan dilini her gün az da olsa Allah’ı zikretmeye alıştırmalıdır. Çünkü insan neyi dinler, neyi çok zikrederse, ona yönelir. İçinde o yöne doğru bir meyil, bir temayül, bir eğilim meydana gelir ve iradesini o yönde kullanır. Bu yüzden her gün güzel şeyler dinlemeliyiz, güzel şeyleri zikretmeliyiz.

Bedenin Ameli

Bedenin ameli, ibadet etmektir. Yılda bir bayram namazı kılmak kafi değildir. Farz olan namazlar, günde en çok bir saatimizi alır. Günde 24 saat var. Ve bunun bir saati bütün namazlara abdestle kafi gelir. O halde bu azdır. Buna devam etmek yeterlidir.

Malın Ameli

Malın ameli de zekat ve sadakadır. Zekat verecek kadar zengin olmayan insanlar bile az da olsa ama sürekli bir şekilde sadaka vermeye alışmalıdır. Bunu devam ettirmelidir.

Peygamberimizin (s.a.v.) bu hadis-i şerifi İslam’ı bir hayat tarzı, bir yaşama biçimi haline getirmemizi tavsiye ediyor. Çünkü insan bu devamlı ama az ameller sayesinde her an Allah’ı hatırlıyor, İslam’ın hayata hayat veren prensiplerini düşünüyor ve bu da insanın kendisini düzeltmesini, hatalarını görmesini sağlıyor.

Cenab-ı Hak bizlere bütün güzel amellerimizi az da olsa devamlı yapmayı nasip etsin.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.