Aile Hayatını Bozacak Davranış: Kadının Nankörlük Yapması

Aile Hayatını Bozacak Davranış: Kadının Nankörlük Yapması

Peygamber efendimizin (sav) aile hayatına, kadın ve erkek arasındaki dinamiğe dair bir çok sözü ve uyarısı arasında yer alan nankörlük ile ilgili bu hadisi şerifi aile hayatını korumak isteyen herkes için çok önemli…

Said Ali Ümit - Muhabbet Medya

Kadın kocasına, “Ben senden hiçbir hayır görmedim” derse, iyilikleri boşa gitmiş olur.
(Camiüssağir,I.s.228.)

Hadis-i şerifler bazı kadınların “nankörlük” yaptıkları beyan ediliyor. Böyle bir davranış kadının diğer iyiliklerinin de boşa gitmesine sebep olur. Peygamberimiz (s.a.v) kadınları böyle davranmaktan sakındırıyor. Ailede sevgi, saygı ve şefkat çok önemlidir. Ailenin huzur ve mutluluğu samimi sevgi, saygı ve şefkate bağlıdır. Ailenin ekonomik durumu her zaman aynı olmayabilir. Allah bir aileyi bazen bollukla dener, bazen de darlıkla dener. Nitekim etrafımızda bunun canlı örneklerini görüyoruz. Bir müddet lüks içinde yaşayan bazı aileler birkaç sene sonra, yiyecek ekmeğe muhtaç hale gelebiliyor.

Bir kadın kocasına bolluk zamanlarında nasıl davranıyorsa, darlık zamanlarında da aynı şekilde davranmalıdır. Kocası ihtiyaçlarını daha söylemeden alırken ona iyi davranan bir kadın, ihtiyaçlarını kısmen alamaz bir duruma geldiğinde kötü davranırsa, üstelik de hiçbir iyilik görmemiş gibi, “Ben senden ne hayır gördüm ki!” deyip de geçmişte yapılan onca iyilik ve güzellikleri bir çırpıda siler atarsa, bu, ailede huzursuzlukların başlangıcı olur. Hatta ailenin sonunu getirecek bir durum bile olabilir. Çünkü erkek, yaşadıkları yıllar boyunda elindeki imkanlar ölçüsünde ailesinin ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığını bildiği için böyle bir inkar ile, nankörlükle karşılaşınca ister istemez bundan alınır, üzülür ve belki de tartışma başlamasına sebep olur.

Bu yüzden yuvayı yapanın dişi kuş olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Yuvayı bozanın da dişi kuş olabileceğini unutmamak gerekir. Bugün meydana gelen bir olayın mübalağalı bir şekilde geçen yıllarda da hep olduğunu söylemek karşıdaki insanı rencide eder. Bunu ister erkek söylesin, ister kadın fark etmez. Bunu kim yaparsa karşıdaki insanı üzer, sıkıntıya sokar.

Kadınların geçimleri erkeklerin üzerine olduğundan dolayı bu nankörlüğü kadınların daha fazla yaptığına dikkat çekiliyor. Bu da kadınları ikaz anlamına geliyor. O halde kadınlar mutlu olmak istiyorlarsa, ellerindeki ile yetinmesini bilmelidirler. Kendileri için elinden geleni yapan kocalarının zaten görevleri olan iyiliklerine karşı bir şeyi bahane ederek nankörlük etmesinler. Nankörlük ederlerse, bu hem onların diğer amellerinin boşa gitmesine, hem de aile huzurunun bozulmasına sebep olur.

Şu bir gerçek ki, eğer bir aile maddi hesaplar üzerine kurulmuşsa, ekonomik durumun bozulmasıyla birlikte kadın tarafından böyle nankörlükler her zaman yapılır ve o evlilik ya bir cehennem olarak devam eder, ya da sona erer. Bu yüzden evlilikleri daha ilk baştan sağlam temeller üzerine atmak gerekir. Maddi gücü değil, dindarlığı, ahlaklılığı ön plana almak gerekir. O zaman kadınlarda bu tür nankörlükler büyük ölçüde olmaz.

Peygamberimiz (s.a.v) bir seferinde şöyle buyurmuşlardır:

“Ey kadınlar topluluğu, bol bol sadaka verin, çok çok istiğfar edin. Çünkü ben cehennemliklerin çoğunun sizlerden olduğunu gördüm.”

Bunun üzerine oradaki kadınlardan birisi, “Ya Resulallah bizim ne kusurumuz var ki, Cehennemliklerin çoğu bizden oluyor?” diye sordu. Peygamberimiz (s.a.v), de,

“Çünkü siz fazla lanet eder ve kocalarınıza karşı nankör davranırsınız” buyururlar.
(İbn-i Mace, Fiten,19.)

Elbette ki bu hadisler bütün kadınları kapsamaz. Ama kadınların özellikle nankörlük konusuna çok dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatıyor bizlere. Eğer böyle nankörlük huyu olan hanımlar varsa bu kötü huydan hemen vazgeçmeleri gerekir.

www.muhabbetmedya.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.