Bir Hantal Yapı ve Duyarsızlık Örneği

Bu hafta sonunda günler öncesinden THY, Anadolujet üzerinden Şanlıurfa Ankara aktarmalı İzmir uçağına biletimizi almıştık. 21:40 hareket saatimizden iki saat evvel yola koyulduk. Havalimanından her iki hareket için check-in yaptırdıktan bir müddet sonra uçağımızın alana geç ineceğinden dolayı 1 saat rötar yapılacağını bildirildi.

Ayrıca uçağa bindikten sonra 22:40’da hareket edeceği ifade edilen uçak 1 saat gibi bir süre ile apronda bekledikten ancak 23:25 de hareket etti. Aynı saatlerde Ankara aktarmalı İzmir uçağımız maalesef kalkmış olmuştu. Bu arada 2 saat gecikmeli olarak 01:30 Ankara havaalanına indiğimizde İzmir uçağının yerinde yeller esiyor ve belki iniş bile yapmıştı.

Alanda bir kaç yere başvursak da sonuç almak bir hayli zordu. Hantal yapı burada da kendini gösteriyor. Bir kere artık bulaşmışsınız, işin içinden ne onlar çıkabilir ne de biz. Mağduriyetinizin giderilmesini isteseniz bile bir başka merciye yönlendiriliyorsunuz, adeta futbolda top döndürür gibi sizi sahada oynatıyorlar.

Neticede tehir edilen uçağımızın hareket saatinin ertesi gün akşam üzeri 18:55 de aktarıldığına dair mesaj bize bildirilmişti. Sabah uçağı olsa bile razıyız, hava limanında bir köşede bekleyebilirdik. Tam 20 saat sonraya biletimiz tehir edilmişti. Zaten biz de varışımızdan 19 saat sonra aynı saatte İzmir'den Şanlıurfa’ya dönüş biletimizi önceden almıştık.

Nasıl olur da aynı saate iki uçakta birden hen Urfaya gideceksiniz hem de İzmir’e geleceksiniz. Bu ancak bast-ı zaman ve ışınlanma ile olabilir. Yapay zeka olsa bundan daha iyi yapardı, en azından bizim dönüş seferimize bakar ona göre biletimizi ayarlar, eğer uygun değilse bize münasip bir dil ile seferimizin iptal olduğunu bildirirdi. Ne yazık ki insan zekasına güvendik bu hallere geldik. Hakikaten de yapay zekayı arar duruma geldik. Burada bizim yerimizde bir bayan, bir öğrenci, veya bir hasta, bir engelli vatandaşımız olsaydı ne tür sıkıntılar yaşayabileceğini varın siz düşünün.

Gece yarısı AŞTİ’ye giderek karayolu ile İzmir’e ulaşmayı en azından denemek istedik. Hafta sonu ile 1 Mayıs bayram tatilinden dolayı yoğunluk olduğundan burada da tüm biletlerin tükendiğini öğrendik. Araç kiralamayı düşünüyorsunuz ancak 8 saatlik Ankara-İzmir yolunu gecenin bu saatinde uykusuz olarak nasıl sürdüreceğinizi hesap ediyorsunuz, yine çözüm yok.

En son çare olarak saat 04:00 sularında Şanlıurfa biletini alarak karayolu ile 12 saat sonra ve sakin bir yolculuk ile yerimize geri dönmek durumunda kaldık. Burada şunu belirtmek isterim, karayolu ile yolculuk gerçekten kaliteli araçlar ve hizmet ile konforlu hale gelmiş. Yollarımız düzgün ve otoban, araçlarda tek kişilik tercihli koltuklar var. Her yönüyle güzel bir yolculuk yapıyorsunuz.

Uçak yolculukları bilindiği gibi o kadar da kolay olmuyor, iki saat önceden havalimanına gidiş, daha sonra bir saat gibi de varacağınız menzili eklerseniz. Şanlıurfa-Ankara-İzmir aktarmalı yolculuk en az 7 saatinizi alabiliyor. Bir de burada muhtemel rötarları eklerseniz 10 saati bile bulabilir. Buna keyfi veya zorunlu iptalleri de eklemiyorum.

Karayolu ile otobüsle gidecek olsanız Şanlıurfa İzmir arası süre 20 saat edecektir. Özel araç ile bu süre daha da düşecektir. Biz eğer havalimanında uçağımızın rötar yapmasından sonra aktarmalı İzmir uçağının erteleneceğini bilseydik baştan tüm biletlerimizi iptal eder ve yola koyulmazdık.

Maalesef iletişim eksikliği, yapay zeka olmadığından bu duruma düştük. Hayatımda bu kadar kötü deneyim yaşadığımı hatırlamıyorum. Bu yolculukta bizim durumumuzda mağduriyet yaşayan yedi sekiz kişi vardı, onlarda nöbetçi bankonun önünde kuyrukta hak ve çözüm arıyorlardı.

Yine de her şeyde bir hayır var diyerek teselli olduk. Artık bundan sonrası mağduriyetimizin en azından ekonomik olarak giderilmesini beklemek olacaktır. Eğer yeni bir top çevirme ile karşılaşmaz isek tabii.

Eğer problem yaşayacak olursak tüketici hakem heyetine başvurmayı düşünüyorum. O da olmaz ise kanuni tüm haklarımın saklı olduğunu, gerekirse tüm mercilere sonuna kadar başvurabileceğimi ve takip edeceğimi söylemek isterim.

Haksızlıklar ve vurdumduymazlıkların kimsenin yanına kar kalmaması ümidiyle yolda olan yola çıkacaklara hayırlı yolculuklar dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum