Çocuklarda Sevginin Önemi

Sevmeyi sevmek veya sevilmeyi sevmek temelli kurulan yetişkin ilişki dinamikleri aksine çocuklar daha sıklıkla sevilmeyi severler insanı insan yapan ruhu besleyen tek duygudur sevgi.

Sevme ve sevilme duygusu da yeme-içmeye ihtiyaç duyduğumuz gibi yaşam boyu sürecek olan en temel ihtiyacımızdır. Bebeklik döneminde almış olduğumuz sevgi ihtiyacı ömür boyu değişmeyecek sadece biçim değiştirecek hayatımızda var olmaya devam edecektir.

Sevginin kelimelere ihtiyacı yoktur çocukluk döneminde.

Bu duruma bilimsel bir açıklama getirmek gerekirse çocuklarda öğrenme süreci ilk aşaması 0-6 yaş ta başlar bu yaş döneminde çocuklar hayatı modelleyerek öğrenir. Anne ve babaların çocuklarının sevgi ihtiyaçlarını karşılamaları için eşler birbirleriyle olan iletişimi sevgi üzerine olmalı karşılıklı olarak sevgilerini çocuklarına yanında göstermeli. Çocuklarına iyi bir model olmalı çocuklar anne ve babalarından öğrendiği sevgiyi 0-6 yaş ta başlayan diğer yaş dönemleri ve yetişkinlik dönemiyle hayat boyu çevresine yansıtmaya devam edebilir.

Anne ve babalar çocuklarına sadece modelle olmaları yeterli olmaz yanlarında olup konuşmaları sevgi sözcükleri birlikte beden dili kullanmaları gerekir sarılmak ve öpmek oyun oynamak tabi çocukla çocuk olmak sevgi ifadesidir. Anne ve babanın hayat ve yaşam koşulları sebep bunların çocuğa sağlanmaması ya da eksik verilmesi çocuk bu duruma bağlı olarak anne ve babası dan sürekli onay alma ihtiyacı duyar anne ve babasına sürekli sormasına sebep olabilir “beni seviyor musunuz”

Bu anlatılanlara iyi bir örnek İslam dini peygamberi Hz. Muhammed (sav) efendimiz sevgi ile ilgili bize rehberlik etmiştir. Peygamberimiz çocuklarla oynaması onlara sevginin bir göstergesidir. Sevgisini çocuklara sarılarak başlarını okşayarak, öperek göstermesinin yanı sıra onlarla şakalaşarak ortaya koymuştur peygamberimiz (sav) O torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’le şakalaşmayı çok severdi. Onları ellerinden tutar göğsüne çıkarır kucaklar ve öperdi.

Sonuç olarak çocuklar için sevgi ne kadar önemli ise sevginin veriliş şekli yazılanlar göre ne derece önemli olduğunu anlıyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum