Cemalettin Söğüt
İbrahimi Çağrıya İcabet Edenler -7 Hac Notları
Serinin önceki yazıları:
İbrahimi Çağrıya İcabet Edenler -5 Hac Notları
İbrahimi Çağrıya İcabet Edenler -6 Hac Notları
22) ECDADIMIZ OSMANLI ESERİ; HİCAZ DEMİRYOLU, MEDİNE TREN GARI
19 Temmuz 2023 Çarşamba saat: 17.00 gibi Osmanlı Ecdat eseri Hicaz Demiryolu, ya da diğer adıyla Hamidiye Hicaz Demiryolu gidiyoruz.
1900-1908 yılları arasında çok kısa bir süre içiresinde II. Abdülhamid tarafından inşa ettirilen 1322 km uzunluğundaki demiryolu, sonraki eklemelerle 1.900 km uzunluğa kadar çıkarılmış.
II. Abdülhamid’in o zorluklar döneminde adeta imkansızı başarmış, hac için 50 günde gidilen Medine yolculuğunu 4-5 güne indirmişti. Haccı kolaylaştırmıştı.
Lakin Birinci Dünya Savaşı patlak vermesi, İngilizlerin özellikle Lawrence denilen casusun kışkırtmaları ile demiryolunun birçok noktasına sabotajlar düzenleyerek hattı işlemez hale getirmişler.
Öyleki Hz. Resulullah’ın muazzez ruhu rahatsız olmasın diye rayların üzeri titreşim seslerinin azalması için keçe ile kaplanmıştı. Ve zaman zaman gül suyu ile yıkanıyordu.
Medine Tren Garı binası, Ankara’da bulunan tren garı ile aynı benzer idi. Alt kat bilet satış ve yolcu dinlenme yerleri üst kat ise idari bürolardan oluşmakta idi. Türkiye’nin gayretleri ile 2014 de bu Osmanlı Tren Garı şimdi müze olarak ziyaretçilere açılmış.
Foto : 32– Medine tren garı
Müze girişinde Osmanlı Sultanı 2'nci Abdulhamit dönemine ait bir Kabe örtüsü ile duvarlarda 150 yıl öncesine uzanan tarihi hat tabloları ve ince işçiliği ile dikkatleri çeken Osmanlı dönemine ait Kur'an-ı Kerim dolabı bulunuyor.
Müzede Türkçenin de aralarında bulunduğu 13 farklı dilde rehberlik hizmeti verildiğini öğreniyoruz. İçerisinde Kuran ayetlerinin yeni nazil olduğunda taşa yazıldığı ayetler bizleri çok etkilemişti.
Yine el yazması Kur'an-ı Kerimler, 150 yıllık hat tabloları ve Kur'an-ı Kerim'in 23 yıllık vahiy sürecini, 57 el yazması Kur'an-ı Kerim olduğunu görüyoruz.
Foto : 33– Medine Tren garı müzesinde osmanlı kılıçları
Foto : 34– Medine Tren Garı Müzesinde Kuran Ayetlerinin Taşa Yazılması
Müzede yine sahabe içinde en iyi ok atan Sa'd bin Ebi Vakkas’ın yayı da olduğunu gördük.
Foto : 35– Medine Tren Garı müzesinde sa'd bin ebi vakkas’ın yayı.
23) AMBERİYE MESCİDİ
Medine’ye gelen aynı zamanda istasyona inen yolcuların da namaz kılması ve dinlenmesi düşünülerek istasyonun hemen yanı başında cennet mekan Sultan Abdulhamit Han'ın adını taşıyan Hamidiye/Amberiye Camii yaptırılmıştı.
Kesme taştan yapılan Hamidiye/Amberiye Camii, her şeyiyle Osmanlı mimarisinin örneklerinden birini temsil ediyor. Amberiye mescidinin en çok dikkat çeken yapılış hikayesi ve şekli. Kuranda ayet sayısı olan 6666 adet taş ile merdivenlerin ise Kuranda sure sayısına olan 114 adet olduğudur.
Rivayete göre Sultan Abdülhamid Hicaz demiryolunun ilk seferlerinden birinde hacca giden bir elçisinden Ravza’nın mübarek toprağını getirmesini istemiş. Bu zat hac vazifesini yerine getirmiş, Medine’yi, Efendimiz’i ziyaret etmiş. İstanbul’a dönüş için istasyona geldiğinde hatırlamış hünkarın isteğini.
Telaşla istasyonun önündeki araziden bir avuç toprak almış ve döndüğü zaman ipek bir kese içerisinde padişaha sunmuş. Abdülhamid Han hürmetle eline almış ve kokusunu içine çekmiş Medine toprağının.
Ama Peygamber Efendimiz’e (s.a.s.) muhabbeti aşikar olan sultan bu toprağın amberi var lakin miski yok diyerek durumu anladığını belli etmiş nezaketle. İşin aslı anlatılınca bu araziye bir mescid yaptırmış. Beyaz kubbesi, kesme bazalt taşından çifte minaresi ve sağlam yapısı ile dikkat çeken mescidin bu sebeple Amberiye diye anıldığı söyleniyor.
Foto : 36 – Medine’de Amberiye Mescidi
24) KÜBA MESCİDİ, UHUD DAĞI, KIBLETEYN, MESCİDİ ZÜLHULEYFE CENNETÜL BAKİ
20 Temmuz 2023 Perşembe sabah 07.45 de Peygamberimizin Mekke'den Medine'ye hicret ederken konakladığı Kubâ'da inşa ettirdiği, yapımında bizzat kendisinin de çalıştığı İslam'da inşa edilen ilk mescit Küba Mescidindeyiz.
Tahiyyetü'l-mescid namazını kıldık. Zira Camiye girildiğinde kılınması sünnettir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), söz konusu namazla ilgili olarak; “Sizden biriniz mescide girdiğinde oturmadan iki rek'at namaz kılsın.” (Buhârî).
Yine aynı gün 20 Temmuz 2023 Perşembe saat.09.00 gibi İslam tarihi açısından önemli bir yeri olan Uhud savaşının yapıldığı Uhud dağına geçiyoruz. Bu savaşta Peygamber Efendimizin dişi kırılmış ve yanağı yaralanmıştır.
Hz. Resulullah’ın 50 kişilik bir ekibi yerleştirdiği “Ayneyn Tepesi” ne çıkıyoruz. Kafile başkanının Uhud Savaşı ve Ayneyn tepesinde ki kişilerin galip olduk diyerek son anda tepeyi terk etmeleri nedeniyle kaybedilen savaşı veciz şekilde anlatımı bizleri çok etkileşmişti.
Hz. Enes'in (R.A) rivayetine göre; Rasûlullah (SAV) şöyle buyurmuştur: “Uhud bir dağdır ki, biz onu severiz, o da bizi. O cennet dağlarındandır.”
Daha sonra Medine'de peygamber efendimiz tarafından yaptırılan ve namaz sırasında kıblesinin değiştiği için iki kıbleli mescit olarak da adlandırılan Kıbleteyn mescidine geçiyoruz.
Peygamberimiz A.S’mın İsra olayından önce Mekke devri boyunca ibadetlerini Kudüs'e doğru yönelerek yapmış, namazda Mescid-i Aksa'yı kıble edinmişti. Bilindiği üzere; Mescidi Haram -Kabe- nin yanında Mescidi Aksa da Kur’anda iki mukaddes belde olarak tanımlanmıştır.
Hicretin birinci yılında (M. 622), Medine'de Müslümanlar yaklaşık 16 ay boyunca Mescid-i Aksa'ya yönelerek namaz kılmış ve buranın ilk kıble olarak kabul edildiği bilinmektedir.
25) CENNETÜL BAKİ
21 Temmuz 2023 saat:17.00 de hemen Mescid-i Nebevi’nin yakınında yer alan Cennet’ül Baki kabristanına gidiyoruz.
Bu kabristanda Peygamberimizin "benim ikinci annem" dediği Hz. Ali'nin annesi Fâtıma bint Esed ile süt annesi Halîme, Resûl-i Ekrem'in hanımlarından başta Hz. Âişe olmak üzere Hafsa, Ümmü Seleme, Zeyneb bint Huzeyme, Zeyneb bint Cahş, Safiyye, Reyhâne ve Mâriye bulunmaktadır. Cennetül Baki kabristanlığının haritasına baktığınızda Hazreti Osman’ın Kabr-i Şerifinin çok uzaklarda bir yerlerde olduğunu görüyoruz. Bu uzaklığın bir sebebinin şu şekilde olduğunu öğreniyoruz:
Bir gün Peygamber Efendimiz, Mescid-i Nebevide Hazreti Osman (R.A) ile otururlarken, Peygamber Efendimiz Hazreti Osman’dan bir ok atmasını ister. Hazreti Osman yayını ve okunu alır ve fırlatır. Ok yere düştüğünde Peygamber Efendimiz der ki :”Ya Osman(R.A), senin kabrin orada olacak benim kabrim de burada olacak” buyurur.
Hazreti Osman Efendimiz bunu duyunca üzülür, “Ya Rasülallah (S.A.V) keşke daha önce söyleseydiniz, oku hiç çekmeden atardım, ayağımın dibine düşerdi ve sizin yanı başınıza gömülürdüm” der. Peygamber Efendimiz de bunun ardından Hazreti Osman Efendimizin Kabri Şerifi ile Peygamber Efendimizin Kabri Şerifi arasındaki araziye gömülecek olanlar için Hazreti Osman Efendimize şefaat hakkı verileceğinin müjdesini verir.
Bunun üzerine biraz önce üzüntüde olan Hazreti Osman Efendimiz bu sefer sevinir, “Ya Rasülallah(S.A.V) keşke daha önce söyleseydiniz de şu oku daha da ilerilere fırlatsaydım” der. İşte Hazret-i Osman Efendimizin bu denli uzaklara gömülmüş olmasının sebebinin bu olduğunu öğreniyoruz.
Foto : 37 – Medine’de Cennetül Baki ve Krokisi
26) MEDİNE’DE HURMA BAHÇESİ
Türkiye’ye dönmeden önce Mekke’de zem zem, Medine’de hurma en güzel getirilecek hediye idi.
Medine evvelden hurma pazarı olan yeri kapatmışlar.
Ravza’ya yakın olan otellerin altında işyerlerine, hurma pazarını dağıtmışlardı.
Medine’de, her bir otelin altında bulunan pasajlarda hurma ve hacıların diğer hediyelik eşya alışverişlerinin yoğunluğu göze çarpıyordu.
Hurma bahçesine gitmek için, bu meyvesinin nasıl yetiştirildiğini görmek isteyenler, görevli arkadaşlara isimlerini yazdırıyordu. Bizde ismimizi yazdırdık. Daha önce hiç gitmemiştim.
Otobüsle akşam şehrin dışına çıktık. Hurma bahçesi, misafir ağırlama yeri güzel düzenlenmişti. Çeşit çeşit hurmalar sergileniyordu.
İşletme sahibi, Türkiye’den oraya 15 yıl önce yerleşmiş.
Hurma meyvesinin nasıl yetiştirildiğini bizlere edebi bir şekilde anlatımını zevkle dinledik.
“Hurma ağacı kalın ve dik bir gövdeli ağaç olduğunu, 20 derece üstü sıcaklıkta ve sulak ortamda meyve verdiğini, gövdesinden çıkan filizlere (yavru) denildiğini, bir süre sonra gövdeden bu yavruların alındığını, hemen yanında bir yere dikildiğini, uzağa dikilir ise döllenme olmayacağından meyve vermeyeceğini, kendi elleri ile erkek hurma ağcından alınan polenler dişi ağacın tozlaşma alanına ekleyerek sarılıp döllenmeyi yaptırdıklarını, 40-100 kg arasında meyve verip, ömrünün ise insan ömrü gibi 60-70 sene, en fazla 130 sene olduğunu” ifade ediyordu.
Foto : 38 – Medine Hurması
27) TÜRKİYE DÖNÜŞ
22 Temmuz 2023 Cumartesi 23.30 uçağı ile Medine Havaalanından Ankara’ya uçacaktık.
Lakin kalbimiz de bir burukluk vardı.
Yeryüzüne yapılan ilk ev, Beytullah’ı Kabe’yi ve Kainatın efendisi Rasül-ü Ekrem A.S.nın Ravzasından ayrılmanın hüznü içimize düşmüştü.
Kalbimiz Mekke’de, gönlümüz Medine’de olacaktı.
Kendimize şu şekilde teselli etmeye çalışıyorduk:
“Bu geçici bir ayrılık, tekrar gelmek üzere geçici ayrılıyoruz, hiç gelmeyenlere hemen, gelenlere ise tekrarını nasip et Allah’ım” diye dua ederek otelden, havaalanına doğru gidiyorduk.
Hurma, zem zem ve diğer eşyalarımızı, gümrükten problem olmadan geçerek, 23 Temmuz 2023 saat: 03.00 gibi Esenboğa havaalanına inmiştik.
Foto : 39 – Mekke ve Medine-i Münevvere
SONUÇ OLARAK;
Bediüzzaman’ın ifade ettiği işte, hacda pek kesretli Allahu ekber denilmesi şu sırdandır diyerek şöyle izahını yapıyor:
Hacc-ı şerif, bil’asale herkes için bir mertebe-i külliyede bir ubûdiyettir. Nasıl ki bir nefer, bayram gibi bir yevm-i mahsusta, ferik dairesinde, bir ferik gibi padişahın bayramına gider ve lütfuna mazhar olur.
Öyle de, bir hacı, ne kadar âmi de olsa, kat’-ı meratip etmiş bir velî gibi, umum aktâr-ı arzın Rabb-i Azîmi ünvanıyla Rabbine müteveccihtir, bir ubûdiyet-i külliye ile müşerreftir. (Bediüzzaman, Sözler, 16.Söz )
Evet insanın kalbi nasıl ki bütün vücutta ki kanı temizleyerek arındırıyor. İşte Kâbe’ye hac için gelen her bir mümin de günahlardan temizleniyor ve arınıyor.
Bu sebeple asla orada gördüğünüz yaşlı, engelli kişilere içinizden “bunun bu haliyle ne işi var burada” diye sakın ha böyle bir şeyi aklınıza bile getirmeyin. Zira hepsi Yüce Rabbimizin seçilmiş davetlileridir.
Görev yaptığım Bakanlıkta ulusal ve uluslararası onlarca kongrenin koordinasyonunu görev gereği yaptım. Kongreye davetliler çağrılırken toplumun bütün katmanlarından birer temsilci seçilerek davet ediyorsunuz.
Çünkü hepsi farklı açılardan bakıp fikir istişare veriyorlar, böylelikle şura/kongre yapılıyordu.
Kur’an-ı Kerim’de Yüce Rabbimiz zengin müminlere farz olan hac ibadetinin nasıl ne şekilde yapılacağını, bunun menasiklerini ayetlerde açıkça yer alıyordu.
Haccın İslam’ın bir kongresi olduğunu ve insanları değişik renk, ırklardan şube şube yaratıldıklarını, aranızda tanışma, kaynaşma ve yardımlaşma için teavün yapmamız gerektiği emrediliyordu.
Bu itibarla; Hac için kutsal toraklar gelmiş her mümin yeryüzünde ki Rabbimizin yarattığı diğer dilleri, ırkları, renkleri farklı insanları görüyorlardı.
Yaşlısı, genci, çocuğu, yeni doğmuş bebeği dahil hepsi Yüce Rabbimizin misafiri idi. Kur’an-ı Kerim’de Kâbe’nin diğer bir ismi de Beytullah’dır.
Yani Allah’ın evi demektir. Bu itibarla kutsal topraklarda Rabbimizin evinde şu ifadeler akıldan hiç çıkarılmaması gerekir:
- “HER GÖRDÜĞÜNÜ HIZIR BİL,
- HİÇ KİMSEYİ KINAMA,
- HİÇ KİMSE İLE TARTIŞMA,
- HİÇ KİMSEYİ HOR GÖRME,
- HİÇ KİMSEYİ KÜÇÜK GÖRÜP AŞAĞILAMA
- HİÇ KİMSEYE KARIŞMA
- SABIR-SABIR-SABIR” düsturlarına harfiyen itaat edebilirseniz şeytana atılan taşlar yerini bulmuştur diyoruz inşallah…
Rabbim sizlere de bir gün haccı nasip ettiğinde Kâbe’ye gelen Rabbimin bütün misafirlerine sevgi, saygı ve merhametle yaklaşmanız temennisiyle diyor, sağlıcakla kalın.
Allaha emanet olun diyorum.
KAYNAKÇA:
- https://www.islamveihsan.com/haccin-dindeki-yeri-ve-onemi.html
- https://islamansiklopedisi.org.tr/hac-suresi
- Sözler, Bediüzzaman 182, 183. sayfa
- http://www.erisale.com/sünühat
- https://kuran.diyanet.gov.tr/tefsir/%C4%B0sr%C3%A2-suresi/2073/44-ayet-tefsiri
- https://hisarturizm.com.tr/nur-dagi-ve-hira-magarasi/
- https://sorularlaislamiyet.com/hac-bilinen-aylarda-ise-neden-hac-arafattir-deniyor
- https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/553/hac-aylari-hangileridir
- https://hacumreegitim.hac.gov.tr/ziyaret-yerleri/mekke-ziyaret-yerleri/cinmescidi.htm
- https://islamansiklopedisi.org.tr/veda-hutbesi
- https://sorularlaislamiyet.com/ve-birbirinizle-tanismaniz-icin-sizi-kavimlere-ve-kabilelere-ayirdik-ayetinden-maksat-nedir
- Mektubat, Bediüzzaman, Yirmi Dördüncü Mektup, Üçüncü Mebhas.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.