Şifa Kaynağı, Hakiki Balı Eksik Etmeyin

Şifa Kaynağı, Hakiki Balı Eksik Etmeyin

Kur’an’da arı ve bal ile ilgili ne buyuruluyor?

Kur’an-ı Kerim’de zikredilen hayvan isimlerinden birisi de arıdır. Yüce Allah bununla hem arının mucize yaratılışına, hem de arının yaptığı mucize bala dikkatlerimizi çekmekte, arının yaptığı balda şifa olduğunu bildirmektedir. Nahl suresindeki ayetin mealini şu şekilde ifade edebiliriz:

Ve Rabbin bal arısına şöyle vahyetti (ilham etti): “Dağlardan, ağaçlardan ve insanların kurdukları çardaklardan kendine yuvalar edin. Sonra her türlü besleyici ürünlerden ye; rabbinin koyduğu kanunlara boyun eğerek çizdiği yollardan git! ” Onların karınlarından, farklı renk ve çeşitlerde şerbet (kıvamında bir sıvı) çıkar ki onda insanlara şifa vardır. İşte bunda da düşünen bir topluluk için açık delil bulunmaktadır. (Nahl Suresi, 68- 69)

Hadislerde bal nasıl geçiyor?

Balın şifa olması ile ilgili peygamberimiz de (s. a. v) şöyle buyurmaktadır:

Bir adam Resulullah Aleyhissalâtu vesselâm'a gelerek:

"Kardeşim ishal oldu? (ne yapayım?)" diye sordu.

Aleyhissalâtu vesselâm:

"Ona bal (şerbeti) içir!"ferman buyurdu. Adam içirdi. Bilahare aynı şahıs tekrar gelip:

"Ben bal (şerbeti) içirdim. Ancak, bu onun ishalini artırmadan başka bir şeye yaramadı. " dedi.

(Adamın bu gidip gelmeleri) üç kere tekrar etti. Sonunda Aleyhissalâtu vesselâm:

"Allah doğru söyledi. Kardeşinin karnı yalan söyledi (hata etti)" buyurdu.

Sonra bir kere daha içirdi. Bu sefer kardeşi iyileşti. (Buhari/tıb: 4, 24- Müslim/selâm: 91- Tirmizî/tıb: 31- Ahmed: 3/19, 20, 92; ayrıca bk. İbn Kesir' de Tefsiri; Tâc, c. 3, s. 180- 181.)

Diğer hadislerinde ise, “İki şifa veren maddeden faydalanın: Bal ve Kur'an." (İbn Mâce, Tıb 7), “Kim her ay üç sabah yalamak suretiyle bal yerse, birçok belâ (hastalık) ona dokunmaz. "(İbn Mâce, Tıb 8) buyurmaktadır.

Ayet ve hadisler, balda büyük şifa olduğunu ortaya koymaktadır. Bal üzerinde yapılan araştırmalar hakiki balın bir çok hastalıklarının iyileşmesinde yardımcı olduğunu göstermektedir.

Balda bulunan vitaminleri biliyor musunuz?

Bal, beslenme uzmanlarının dediği gibi, saf doğal bir besindir, mikrop içermez, tadı lezzetlidir ve çok sayıda kalori içerir. Çeşitli arı balı örnekleri üzerinde yapılan analizler, her 100 gram balda 20 gram su, 30 gram protein, 5. 79 gram karbonhidrat, 40 miligram B1 vitamini, 40 miligram B2 vitamini, 30 miligram vitamin nikotinik asit, 40 mg C vitamini, 0. 2 mg pantotenik asit, 50 mg sitrik asit, 5 mg sodyum, 10 mg potasyum, 5 mg kalsiyum, 6 mg magnezyum, 5. 29 mg manganez ve 8. 9 mg demir, 0. 2 miligram bakır, 16 miligram fosfor, 5 miligram kükürt. Her yüz gram bal vücuda yaklaşık 294 kalori verir, bu nedenle gerekli enerjiyi hızlı, dengeli ve nispeten küçük miktarlarda verir, bu da uzun süreler için büyük çaba sarf etmesi gereken sporcuların balı diğer şekerli şekerlere tercih etmesini sağlar.

Bal, diğer şekerli maddelerden de bağırsakların onu kolayca emip harekete geçirmesi, sindirim sisteminin iç duvarına zarar vermemesi ve böbrekler üzerinde diğer şekerli maddelere göre daha hafif olması ile ayrılır. mikropların büyümesini engeller.

Kahire Üniversitesi Gastroenteroloji ve Hepatoloji Profesörü Dr. Ayman Yousry, arı balının amilaz ve invertaz gibi sindirim enzimleri içerdiğini ve içindeki şekerlerin hemen sindirilip özümsendiği için iyi bir enerji kaynağı olduğunu söylemektedir. Anadolu’da hazımsızlık çekenlerin aç karnına ve yemekten sonra bal yemek suretiyle iyileştikleri de bilinmektedir.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.