Namaz ile takva arasında nasıl bir ilişki var?

Namaz ile takva arasında nasıl bir ilişki var?

Bu ayet namazı dosdoğru kılmakla takva sahibi olmanın birbiriyle münasebeti olduğunu bizlere hatırlatıyor. takva sahibi olmak, Allah’ın azabından sakınmak demektir.

Abdullah Hakimoğlu - Muhabbet Medya

“Namazı dosdoğru kılın ve takva sahibi olun.” diye emrolunduk. O huzuruna varıp toplanacağınız Allahtır.

(En’am, 6/72)

Bu ayet namazı dosdoğru kılmakla takva sahibi olmanın birbiriyle münasebeti olduğunu bizlere hatırlatıyor. takva sahibi olmak, Allah’ın azabından sakınmak demektir. Şirkten ve inkardan uzak olmanın ötesinde, sağlam bir inanca sahip olmayı ve günahlardan sakınmayı ifade eder.

Namaz dosdoğru kılındığında insanı müttaki yapar. İnsan namazı dosdoğru kılınca, namaz da insanı takva sahibi kılar.

Çünkü namaz bir ayetin ifadesine göre Allah’ı zikir, Allah’ı hatırlamak demektir. Günde beş vakit namaz kılan bir insan, günü beş farklı zamanında Allah’ı hatırlar. Allah’ın emirlerini, yasaklarını hatırlar. Kendisinin Allah’ın kulu olduğunu hatırlar. Allah’ın insanın başıboş bırakmadığını hatırlar ve düşünür. Bu yüzden namaz insanı insan eder, 24 ayar bir adam haline getirir.

Allah’ı hatırlayan bir insan onun cehennemi, cennetimi, azabını ve mükafaatını hatırlar. Bu namaz, tadil-i erkanıyla kılınan, bilinçli bir namazdır. yoksa gösteriş için kılınan ve ne kılındığı, ne için kılındığı bilinmeyen bir münafık namazı değildir.

İşte böyle bir namaz bir başka ayette bildirildiği gibi, insanı fahşa ve münker diye isimlendirilen her türlü fenalık ve çirkin işlerden, kötülüklerden uzaklaştırır. İnsan iki namaz vakti arasında nefsine, şeytana, kötü arkadaşına uyarak bir hata, bir günah bile işlemiş olsa, diğer namaz vaktinde onun günah olduğunu hatırlar. Hemen ondan tövbe eder, döner. İyilik yapmaya, salih amel işlemeye yönelir.

Bu yüzden namaz kılan bir insan müttaki bir insan olur. Günahlardan sakınan, Allah’ın azabından sakınan bir insan olur. Namaz kılıp da hala kötülük yapmaya devam eden insanlar varsa, bunlar da namazlarını gözden geçirsinler.

Bir insan hem namaz kılıp hem de sahtekarlık yaparsa, zalim olursa, her türlü kötülükleri yaparsa, o kişi bilinçli bir şekilde namaz kılmıyor demektir. Taklidi olarak namaz kılıyoruz demektir. Namazın bizi takvaya ulaştırması, kötülüklerden uzaklaştırması için namazın manasını öğrenmeliyiz. Şuurlu birer mümin olmalıyız. Hadis-i şerifte bildirildiği gibi namazı dinin direği yapmalıyız.

Cenab-ı hak bizleri tadil-i erkan ile namazını kılan ve namaz vasıtasıyla bütün kötülüklerden uzaklaşan, müttaki insanlardan eylesin. Amin.

www.muhabbetmedya.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.