Risale-Nur Müzakere Forumu Mevlana Şehri Konya’da Yapıldı

Risale-Nur Müzakere Forumu Mevlana Şehri Konya’da Yapıldı

İslam Düşünce ve Medeniyet Tarihinde Bir Tecdit Hareketi Olarak Risale-i Nur ve Said Nursi konulu Risale-i Nur Müzakere Forumu geçtiğimiz Cuma günü Konya Karatay Belediyesi Aziziye Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Muhabbet Medya - Habib Artan’ın haberi

Haskubbe Eğitim ve İlmi Araştırmalar Derneği ile Muhabbet Platformu’nun ortaklaşa düzenlediği Risale-i Nur Müzakere Forumu geçtiğimiz Cuma günü Konya Karatay Belediyesi Aziziye Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Toplantıya Türkiye’nin birçok ilinden gelen Muhabbet platformu temsilcileri ile Konyalı kardeşlerimiz katıldılar.

whatsapp-image-2024-10-20-at-11-43-19.jpeg

İslam Düşünce ve Medeniyet Tarihinde Bir Tecdit Hareketi Olarak Risale-i Nur ve Said Nursi konulu müzakere forumunu açış konuşmalarını, akademik çalışmaları ve yazılarıyla tanınan Mustafa Yılmaz ile Abdulkadir Menek yaptılar. Forumun müzakerecileri arasında Türkiye’nin alanının önde gelen akademisyenlerinden Prof. Dr. Atilla Yargıcı, Prof. Dr. Davud Işıkdoğan, Doç. Dr. Levent Bilgi ve Dr. Hakan Yalman yer aldılar. Katılımcılar, üstad Bediüzzaman Nursi’nin Risale-i Nur külliyatının İslam dünyasında ve modern çağın manevi ihtiyaçlarına nasıl cevap verdiğini müzakere ettiler. Etkinliğin moderatörlüğünü, eğitimci - sosyolog Dr. İbrahim Kaygusuz üstlendi.

Programa eğitimci ilahiyatçı- yazar Ömer Erdem hocamızın okumuş olduğu bir Aşr-ı Şerif ile başlandı. Açılış konuşmalarında; Mustafa Yılmaz; Kelime-i Tevhidde Rabbimizin bizlere bildirdiği manaların Kur’an ve Peygamberimizin (sav) sünnetinin bir biri ile ayrılmaz bir bütün olduğunu dile getirdi. Abdulkadir Menek; Gazzede acımasızca yürütülen İsrail zulmünün bir an evvel sona ermesi için Alem-i İslam olarak ortak dualarımızın devam etmesini, bir an evvel rabbimizin ferec vermesini dile getirdi.

Forum moderatörü Dr. İbrahim Kaygusuz; Risale-i Nur’un yüzde seksen beşinin altı sene gibi kısa bir sürede Barla’da telif edildiğini ifade ederek açılmaya ve açıklamaya ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Forumda esas olarak dört ana konu üzerinde durulacağını bildiren Kaygusuz daha sonra sırasıyla konuşmacılara ve katılımcılara söz verdi.

whatsapp-image-2024-10-20-at-11-52-31.jpeg

Muhakemat bir tefsir usulü kitabıdır

Prof. Dr. Atilla Yargıcı, ‘Tecdit Metodunda Kuran tefsiri’ konulu, konuşmasında; Kur'an'ı ilk tefsir eden Hz. Peygamberdir (sav). Aslında Peygamberimizin hayatının tamamı Kur’an’ın tefsiridir. Sahabe de ihtiyaç olduğunda bazı meseleleri izah ederek Kur’an’ı tefsir etmişlerdir. Fetihlerden sonra Kur’an’ın tamamı tefsir edilmiştir. Daha sonraki tefsirlerin bir kısmına İsrailiyat dediğimiz malumat ve Yunan felsefesi girerek mecaz ile hakikatten uzaklaştırarak Kur’an’ın manalarının yanlış anlaşılmasına neden olmuştur. Asrımızın idrakine uygun olarak telif edilen, Risale-i Nur Külliyatında yer alan Muhakemat bir tefsir usulü kitabıdır. Bediüzzaman Said Nursi tefsir anlayışına yeni bir tecdit modeli getirerek insanların Kur’an’ın özüne dönmesini hedeflemiştir.

İman-ı salih adil olmakla mümkün

- Doç. Dr. Levent bilgi, İman dairesinde nasıl bir tecdit? Başlığı ile Said Nursi tevhid anlayışında, taklidi imandan tahkiki imana geçişin üzerinde durmuştur. İnsanoğlunun, Allah’ın, insanın kendisi ile irtibatının yeryüzünde yer alan sekiz milyar insan ile aynı olduğunu ifade ederek Rabbimizin insanın maddi ve manevi rızıklarına kefil olduğunu, İman-ı salihin kazanılması ancak insanlara zulmetmemek ve adil olmakla mümkün olacağını belirtti.

Fert iyi olursa cemaat de sağlam olur

- Prof. Dr. Davut Işıkdoğan, konuşmasında; Bediüzzaman Said Nursi asrın idrakine uygun bir tefsir anlayışı ortaya koymuştur. Üstad yanlış anlaşılmaları tashih etmiştir, Risale-i Nur Resulullah (sav) zamanındaki sahabe anlayışını dile getirmiştir, Risale-i Nur Sahabe mesleğidir demiştir. Bediüzzaman okuyan insan topluluğu oluşturmuştur, şu an herkesin elinde Risale-i Nur vardır. Cumhuriyetin dile getirdiği okuma yazma seferberliğini Bediüzzaman ve talebeleri adeta yerine getirmiştir. Fert iyi olursa cemaat de sağlam olur, zaman cemaat zamanıdır, Said Nursi vicdanın ziyası ve aklın nuru üzerinde durmuştur, mesleğimiz şeyhlik değildir diyerek asıl mesleğimizin haliliye ve hakikat mesleği ve müspet hareket olduğunu ifade etmiş ve ön plana çıkarmıştır dedi.

- Dr. Hakan Yalman kâinat kitabını farklı bir bakış açısı ile okuma başlığı ile; Risale-i Nur tefsiri sırat-ı müstakimdir, sapmalardan rotaya dönüştür, kudret eli ile yazılan bir kâinat kitabı olarak iman ve küfür meselesini izah etmeye çalışmıştır dedi. Toplantı arasında ve sonunda katılımcılara da söz hakkı verilerek onlarında soru ve görüşleri alındıktan sonra program sona ermiş oldu.

www.muhabbetmedya.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.