Kimler cennete girer? Kimler cennete giremeyecek? Her iyilik yapan cennete gider mi?

Kimler cennete girer? Kimler cennete giremeyecek? Her iyilik yapan cennete gider mi?

Kur’an-ı Kerim’deki ayetlere göre cennete girecek insanlar arasında Hristiyan ve Yahudi gibi ehl-i kitap gayr-i müslimler de var mı? İman etmediği, müslüman olmadığı halde kişi için sadece iyilik yapmak, iyi insan olmak cennete girmeye yeter mi?

Abdullah Hakimoğlu - Muhabbet Medya

Erkek olsun kadın olsun her kim de mümin olarak salih ameller işlerse, işte onlar cennete girerler ve zerre kadar haksızlığa uğratılmazlar.

Nisa,4//14

Bundan önceki “Kim bir kötülük yaparsa onun cezasını görür.” ayeti nazil olunca, gayr-i müslimler, “Bizler ve sizler eşitiz” demişler, bunun üzerine bu ayet nazil olmuştur.

Bu ayetin birinci yönü, ehl-i kitapla Müslümanlar arasındaki farkı ifade etmesidir. Cennet Allah’ın lütuf ve fazlıyladır. Ayete göre salih amel işleyenler cennete girecektir. Ancak burada “mümin olma” şartı getirilmektedir. Yani bir insan Allah’ın var ve bir olduğuna inanmıyorsa, ona başka şeyleri ortak koşuyorsa, dünyada hangi iyiliği yaparsa yapsın bu iyiliği kendisini asla kurtarmaz. Mesela bir insan inanmadığı halde cömert olabilir, hayırsever olabilir. Ancak inanmadığı için bütün servetini de insanlara dağıtsa bu Allah için değil, kendi menfaati için, kendi çıkarı için ya da şöhret için olduğundan Allah katında onun kurtuluşuna vesile olmayacaktır. İyiliklerin, salih amellerin Allah katında değeri olması için Allah’a hakkıyla inanmak ve iyilikleri sadece ve sadece O’nun için yapmak gerekir.

Mümin olduğu halde iyilikleri çıkar için yapan insanlar da ondan bir sevap kazanamazlar. Ancak bütün salih amelleri bir insanın yapabilmesi takatinin üzerindedir. Bu yüzden bazılarını yapabilir. Fakat bütünü benimser ve hepsini yapma niyetinde olur.

Diğer taraftan bu ayete göre büyük günah işleyen insan da kafir olmaz, mümin olarak kalır. Bu insan imanını korumuş ve farz görevlerini yerine getirmişse cennete gider. Hataları çoksa hatalarını cezasını çeker sonra Allah’ın fazlıyla keremiyle cennete girer.

Ayetin sonunda hiç kimsenin zerre kadar haksızlığa uğratılmayacağı beyan ediliyor. Evet Allah Adil-i mutlaktır, zalim değildir. İyilik yapan da kötülük yapan da bunun karşılığını muhakkak görür. Özellikle de Allah ceza vermede adil, mükafat vermede de sonsuz ihsan, kerem ve fazl sahibidir.

O halde yaptığımız her türlü iyiliği Allan için yapalım ve Allah’ın rızasını kazanalım.

www.muhabbetmedya.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.