Allah insanı nasıl zikreder? Allah’ı zikredeni Allah’ın da zikretmesi ne demektir?

Allah insanı nasıl zikreder? Allah’ı zikredeni Allah’ın da zikretmesi ne demektir?

Zikir; anmak, hatırlamak, düşünmek demektir. Allah’ı zikir iki ayrı şekilde olur. Biri dil ile zikir, biri de gönül ile zikir... Zikri genellikle insanın Allah'ı zikri için kullansak da Bakara suresinde geçen Allah'ın insanı zikri ne anlama geliyor?

Abdullah Hakimoğlu - Muhabbet Medya

Yüce Allah zikirle ilgili olarak Bakara suresi 152. Ayetinde şöyle buyuruyor:

“Öyle ise siz beni zikredin ki ben de sizi zikredeyim. Bana şükredin, sakın nankörlük etmeyin.”(Bakara:2/152)

Zikir, anmak, hatırlamak, düşünmek demektir. Allah’ı zikir iki ayrı şekilde olur.

Birincisi: Dil ile zikirdir. Bu Allah’ı kelime-i tevhid ile, en güzel isimleriyle, sıfatlarıyla anmak, O’na hamd etmek, O’nu tesbih etmektir.

İkincisi: Kalp ile zikir, gönülden anmaktır ve üç çeşittir:

a) Allah’ın varlığını gösteren delilleri düşünmek, şüpheleri atarak Allah’ın sıfatlarını tefekkür etmektir.

b) Allah’ın koyduğu hükümleri, kulluk vazifelerimizi, emir ve yasakları, Allah’ın vaadini, tehdidini ve bunların delillerini düşünmektir.

c) Bedenen zikirdir. Beden organlarından her birinin görevli bulundukları ibadet görevi ile meşgul olması, yasaklanan şeylerden uzak durmasıdır.

Buna göre biz Allah’ı itaat ve ibadetle hatırlarsak, Allah da bize rahmet ve mağfireti ile muamele eder.

Biz O’nu dünyada hatırlarsak, o da bizi kabirde, hesap gününde, sırat köprüsünde hatırlar. Biz onu rahat bir durumda hatırlarsak, O da bizi musibete düştüğümüzde hatırlar.

Diğer taraftan ayet, Allah’a şükretmemizi de istiyor. Şükür, Allah’ın verdiği sayısız nimetlere karşı bir teşekkür anlamındadır. Şükür de hem dil ile, hem kalp ile hem de beden ile olur. Şükrün hülasası Allah’a kulluk yapmaktır. Allah’a kulluk yapmayan insanlar, Allah’ın emirlerini tutup yasaklarından kaçınmayan insanların sadece dil ile Allah’ı anmaları ve ya da dil ile şükretmeleri yetmez.

Şükrün dilin ve düşünmenin ötesinde aktif, pratik bir yönü vardır. Allah verdiği sağlık, sonsuz ihtiyaçlarımız için nimetler hep şükür ister, ibadet ister. İbadet etmeyen kişi, Allah’ın bu sayısız nimetlerine karşı nankörlük ediyor, bu nimetleri gördüğü halde nimetleri gönderenden gaflet ediyor demektir.

***

Allah’ım sen bizi seni hakkıyla zikreden, senin de bizi hatırladığın, sana şükür görevini yapan ve nankörlük etmeyen ve bu hali ölene kadar devam ettiren insanlardan eyle. Amin.

www.muhabbetmedya.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum