Maruf Özülkü

Maruf Özülkü

Bu sirenler hepimiz için...

Anadolu'nun bir yerinde TMO önünde araç kuyruğunda sıra tartışması olur. Tartışma hararetlenmekte ve kavgaya doğru ilerlemektedir. Bu sırada kendine hakim olamayan taraflardan biri eğilir ve yerden bir taş alarak, karşı tarafın kafasına isabet ettirir.

Kanlı başını kaldıran adam bir taraftan şaşkındır bir taraftan da öfkeli...

"Ulan" der, "Sen kavganın usulunu da bilmiyorsun"

Ve devam eder;

"Önce tartışacaktık, sonra hakaretleşektik, sonra tehditleşecektik, sonra birbirimize sövecektik, sonra taşa sopaya davranacaktık."

Ve noktayı koyar;

"Adabı usulu bilmeyenle ne dost olunur, ne de düşman..."

...

Son günlerde peşpeşe yaşanan olaylara bakınca yukarıdaki tespite katılmamak mümkün değil.

Absürd cinayetlere bakınca donup kalıyor insan.

Artık bazı insanlar için kavga etmek için, cinnet için, cinayet için, düşman olmaya, tartışmaya ya da başka makul veya gayrimakul herhangi mucbir bir sebebe ihtiyaç olmuyor.

Bir anlık öfkeyle gözükararanlar bir hamleyle ocakları söndürebiliyorlar.

Bu insan suretindeki "canavar bozması" tipler, nasıl bir ruhî çöküşlerle bu hale dönüşebiliyorlar.

Peşpeşe gelen üç haber -ki keşke üç olsa; üç örnek- toplumdaki travmatik tehlike konusunda alarm veriyor adeta.

YARDIMA ÇAĞIRDIĞI POLİSİ TABANCASIYLA...

"İzmir'in Karabağlar ilçesinde, 'KADES' uygulamasından yardım isteyen 4 çocuk annesi B.K., kısa sürede evine gelen polis ekibi tarafından emniyete götürülerek ifade verdi. Şikayetçi olmadığı öğrenilen B.K., kendisini evine bırakan polis memurunu çıkan tartışmanın ardından eline geçirdiği tabancası ile vurarak yaraladı."(https://m.haberturk.com/106518067)

ÜŞÜMESİN DİYE ALDIĞI YOLCU TARAFINDAN...

"İzmir'de taksi şoförü olan Oğuz Erge, önceki gece Buca'da 19 yaşındaki Delil Aysal isimli kişiyi soğukta beklemesin diye müşteri olarak aracına aldı. Taksi, Gaziemir Belediyesi yakınlarına geldiğinde Aysal, arka koltuktan tabancayla taksi şoförü Oğuz Erge’ye üç el ateş ederek katletti. Soğukkanlı bir şekilde yaralı taksici Erge'ye "Bazı insanlara güvenmeyeceksin" diyerek tokat atan Aysal'ın görüntüleri araç içi kamerasına yansıdı. Cinayete ilişkin görüntülerin incelemesinin ardından katil Aysal, 6 saat içerisinde yakalandı. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan taksici Oğuz Erge ise vefat etti.

Haberin devamında İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık'ın açıklamaları olayın dehşet boyutunu ortaya koyuyor:

"Polisteki ifadesinde bu olayı neden yaptığı sorulunca da 'Evde oturuyordum, canım sıkıldı, vurdum' şeklinde cevaplar veriyor. Zaten daha önceden 9-10 suç kaydı var."(https://www.gazeteduvar.com.tr/1666474)

VE DİYARBAKIRLIYMIŞ ADI RAMAZAN...

"Çektiği videolarla ve anlattığı bilgilerle tanınan Ramazan Pişkin'e bıçakla saldıran kişinin, Zeytinburnu’ndan Fatih’e 1,5 saat yürüdüğü ardından da cinayeti işlediği öğrenildi.(...) Ramazan Hoca'nın, dükkanda her zaman namaz kıldığı bölümde katledildiği öğrenildi. (...) Konuya ilişkin İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Ramazan Pişkin, saat 13.50 sıralarında Cerrahpaşa Mahallesi Kocamustafapaşa Caddesi 88 numaralı adreste bulunan ve kendisinin işlettiği çay ocağında, kimliği belirsiz bir şahıs tarafından bıçaklı saldırıya uğramıştır. Göğüs bölgesinden 3 bıçak yarası alan ve 112 ekiplerince hastaneye kaldırılan Pişkin, yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir."(https: //www.ensonhaber.com/gundem/01.02.2024)

...

Huyumuzdur hep olayların sonucuna bakar değerlendirmelerde bulunuruz. Oysa bu canavarlar başka dünyadan gelmiyorlar. Bizzat bizim toplumun içinde, mahallemizde belki de evimizde yetişiyorlar.

Yani bu caniler, kendi ellerimizle beslediğimiz içimizden biridirler maalesef.

Allah'tan korkmayan, kuldan utanmayan ve her türlü değerini kaybetmiş bu katilleri yağla-balla besleyen de, bizden başkası değildir maalesef...

...

Bol aksiyonlu olsun diye haftanın yedi günü en prime-time saatlerde gösterilen şiddet öğretici dizi filmlerin yapımcıları...

Acaba bu olaylardan paylarına düşen dersi alıyorlar mıdır?..

Allah korkusunu çocuklarına öğretmeyen ebeveynler ya siz?..

Sorumsuzluğunuzun dehşetinden ürküyor müsünüz?..

Her şeyi dünyevileştiren, insanları, çok hırs, çok tüketme ve çok kazanma cenderesine sokan tüketim makinası bilumum ideolojik veya psikolojik kirli kampanyalar?..

Günahınızı görüyor musunuz?..

Bu ambulans sirenleri, bu yanık selâlar sadece mazlumlar için, sadece mağdurlar için yankılanmıyor.

Bir çığlık, bir dönüş davetidir hepimize

Aklımızı başımızı alalım.

Aşağısı uçurumdur, uçurum...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum