Niyetin iletişimde anahtar bir rolü var

Niyetin iletişimde anahtar bir rolü var

Üsküdar Üniversitesinde, Risale-i Nur Enstitüsü ve Çağın Vicdanı Kulübü’nün birlikte organize ettiği, Klinik Psikolog Dr. Taha Burak Toprak ile “İletişimde Niyet!” konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Muhabbet Medya

Haber: Ahmet Feyzi Karabacak
Fotoğraf: Ayşenur Sılgan

Risale-i Nur Enstitüsü ve Çağın Vicdanı Kulübü ile birlikte organize edilen Klinik Psikolog Dr. Taha Burak Toprak ile “İletişimde Niyet!” söyleşisi Üsküdar Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Sunuculuğunu Ahmet Feyzi Karabacak’ın yaptığı söyleşinin moderatörlüğünü Mehmet Kaplan yaptı.

20221028-hmd-2.jpg

Dr. Taha Burak Toprak, iletişimde niyet konusuna geçmeden önce; İletişim nedir? İletişim ne zaman başlar? Ve sağlıklı bir iletişimin şartları nelerdir? Sorularına cevap arayarak konuşmasına başladı.

İletişimin ruhuna uygun olarak sıcak ve samimi bir ortamda sohbet havasında gerçekleşen program izleyicilerin katkı ve soruları ile ilerledi. Ardından gelen katkı, soru ve cevaplarla iki saate yakın süren program katılımcılara bu tarz programlara duyulan ihtiyacı bir kez daha hatırlatmış oldu.

20221028-hmd-1.jpg

Niyetin iletişimde anahtar bir rolü var

Dr. Taha Burak Toprak ile yapılan söyleşiden bazı satır başları ise şöyle:

İletişim insan için fıtri bir ihtiyaçtır. İletişim en az iki kişi arasında gerçekleştiğinden bir kişi mesajı verirken mesajı alanın anlaması iletişimin sağlıklı olmasının temini olmaktadır. İletişim bir tarafın düşüncelerini dikte ettiği bir durum değildir. Sağlıklı iletişim müzakere ortamına ihtiyaç duymaktadır.

İletişim sadece konuşarak olmaz, beden dili, duygu ve bağlam da sağlıklı bir iletişimin gerçekleşmesinde belirleyici olmaktadır. Hatta bağlam iyi bir sözü kötü bir söze, kötü gibi gözüken bir sözü iyi bir söze dönüştürebilmektedir. Bu anlamda muktezayı hale mutabık söz söylemek iletişimin başarılı olmasını sağlamaktadır.

Niyetin iletişimde anahtar bir rolü vardır. Ne söylediğimizden daha çok ne niyetle söylediğimiz belirleyici olmaktadır. Bununla birlikte her söylenenin arkasında bir şey aramak ve niyet okumak da ayrı bir iletişim problemidir. Bundan dolayı sağlıklı bir iletişim için güven birinci sırada yer almaktadır, güven ortamında en doğru iletişim gerçekleşir. Dikkatli dinlemekte iletişimin sağlıklı olmasının şartlarındandır. Dinlemeyi öğrenmemiz gerekiyor.

Gelen bazı spesifik sorular üzerine fıkıhta fetvanın şahsi olduğunu hatırlatarak, terapide de uygulanacak yöntemin şahsa özel olduğunun altını çizen Toprak, bir söyleşi veya seminerden duyduklarımızın herkes için genel geçer yöntemler olmadığını hatırlatarak sözlerini sonlandırdı.

20221028-hmd-3.jpg

Dr. Taha Burak Toprak’ın “Ne söylendiğinden daha önemlisi, nasıl bir niyetle söylendiğidir” söyleşi notlarına Açıkdeniz Dergisi’nin yedinci sayısından da ulaşılabilecek.

www.muhabbetmedya.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.