Serinin önceki yazıları:
İbrahimi Çağrıya İcabet Edecek Olanlar!
İbrahimi Çağrıya İcabet Edenler -1 Hac Notları
İbrahimi Çağrıya İcabet Edenler -2 Hac Notları
İbrahimi Çağrıya İcabet Edenler -3 Hac Notları
İbrahimi Çağrıya İcabet Edenler -4 Hac Notları
İbrahimi Çağrıya İcabet Edenler -5 Hac Notları
18) TÜRKİYE İLE DİĞER İSLAM ÜLKELERİNDE HAC BEDELLERİ
Türkiye’de iken, hac için kesin kayıt yaptırmamızdan sonra yatırılan hac bedeli hep tartışma konusu olmuştu. Vay efendim bu meblağ çok fazla bir hac için bu kadar meblağ çok değil mi ?,
Uçak bilet fiyatları ve otel fiyatlarını da biliyoruz bu kadar, hac fiyatımı olur ? şeklinde bir çok, bazen de çok ağır eleştirilere şahit olmuştuk.
Öyle ya; Bakanlıkta daire başkanı olarak görev yaptığım dönemde, görev alanım gereği, Bakanlık adına uluslar arası kongre, fuar ve organizasyonları da düzenlemiştim. İkinci lisansım İşletme alanımın olduğundan, yüksek lisansımı da “Yönetim ve Organizasyon” alanında yapmıştım.
Hac için ödenen meblağ zihnimi kurcalamaya başlamıştı. Diğer İslam ülkelerinden gelenlerle tanıştıklarımıza hep bu hac bedelini sormuştum. Hemen hemen İslam ülkelerinden gelen hacıların yüzde 99 unun ödediği miktarı, dolar kuru, para birimine çevirdiğimizde bizde döviz cinsi ile hemen hemen aynı oluyordu.
Suudi Hac Bakanlığının aldığı karar gereği; Hac yaptığımız 2023 yılı öncesine kadar, otellerde yemeklerin hammaddeleri olarak bakliyat, yiyecek, gıda malzemelerini bütün İslam ülkeleri kendi ülkelerinden getiriyor iken, bu seneden itibaren bu ürünleri Suudi esnaflarından alınacak şeklinde karar alınmış ve bu da maliyetleri doğrudan etkilediğini öğreniyoruz.
Otellerin de yıllık yani bütün yıl boyunca tutulması zorunluluğu karşısında, hac mevsiminden sonra umre zamanlarında tam kapasite ile çalışamadıklarından dolayı bu da maliyetleri olumsuz etkiliyordu. Bu itibarla; Yapılan bu eleştirilerin ne kadar haksız olduğunu da anlamıştık.
19) CEBELİ NUR, HİRA, SEVR MAĞARASI VE CİDDE:
OSMANLI MİRASI, BALAT-KAPALI ÇARŞI KIZILDENİZ
Mekke’de kafile başkanı ve grup sorumlularının rehberliğinde bütün hacılarımızla birlikte, 9 Temmuz 2023 Salı akşamını Çarşamba’ya bağlayan gece, ilk vahyin indirildiği, ilk emir “OKU” hitabına mazhar olan Cebeli Nur, Hira dağına çıkmıştık. Orada huşu içirişinde Resulullah’ın ibadetini yaptığı mahzende nafile namazlarımızı kıldık çok şükür.
Bu mahzenden Kâbe çok güzel görünüyordu. Çok dik bir dağ olan Cebeli Nur, 640 metre yüksekliğe sahip. Yaklaşık iki bin merdiven basamağı olduğu ifade ediliyor. Cebel-i Nur’a gece saatlerinde çıkmakta yarar var. Serin olmakla birlikte, ayın ışığı ile etrafınızı rahatlıkla görebiliyorsunuz. Hıra mağarasına bir saatte çok rahat çıkabiliyorsunuz.
Foto : 25 – Cebel-i Nur ve Hira Mağarası
Yine Kafile olarak, 10 Temmuz 2023 günü Hz. Resulullah’ın Mekke’den Medine’ye hicret ederken Hz.Ebubekir ile sığınarak saklandığı Sevr Mağarasına gittik. Sevr dağının başlangıcında şirkle ilgili yazılan kocaman bir levha sizleri de uyarıyordu. Sevr mağarasında, gece teheccüd namazlarını kılarak ibadetlerimizi yaptık. İslam ülkelerinden gelen hacı kardeşlerin kendi lisanları ile tesbihat-dua-zikirlerini, o mekanda dinlemek ayrı bir haz veriyordu.
Kendi içimizde aynı akranlardan alt grup oluşturmanın güzelliğini yaşıyorduk. Zira Kafile 150 kişiden oluşuyordu. Alt grupla planlama yapmak ve karar vermek daha hızlı oluyor aldığınız kararı hemen uygulama imkânınız olabiliyordu.
Cidde de görev yapan yeni tanıştığımız mühendis arkadaşın da ecdadımız Osmanlı yadigarı, Balat-Kapalı Çarşı Hz . Havva Annemizin Kabri, Kızıldenizi görmek için ziyaret edilmesi gerektiği yönünde tavsiyelerde bulunmuştu.
14 Temmuz 2023 akşamı konaklama yaptığımız otelde planlama yaptık. Mekke’de dört hafta konakladığımız İhda Vessam oteli; Şişe 4 bölgesi olarak bilinen Cenneti Muallanın hemen çaprazında idi. Kâbe’ye 1200 metre mesafesi vardı.
Diyeceksiniz ki, bütün hacılar hava yolu ile Mekke gitmek için Cidde Havaalanına gidiyor, zaten görmüş oluyorsunuz.
Biz de Cidde, yalnızca havaalanından ibaret olmadığını söylüyorduk. Cidde’de ziyaret edilmesi gereken yerleri ifade ettiğimiz de ikna oluyorlardı.
Kafile başkanından, 15 Temmuz 2023 Cumartesi günü için izin aldık. 15 kişilik bir alt grup ile sabah Cidde’ye gitmek için yola revan olduk.
Otelden, Haremeyn hızlı tren istasyonuna taksi ve minibüs ile ulaşım ücretine, Mekke ve Cidde arası hızlı tren biletlerini ilave edince maliyet artıyordu. Bu arada Mekke-Cidde arası hızlı trenin 45 riyal olduğunu öğrenmiştik.
Otelin önünden geçen taksi ve minibüsleri durdurup fiyat aldığımızda Otelden Cidde’ye doğrudan gitmek daha ekonomik oluyordu. 5 kişilik beyler için bir taksi, 10 kişilik de bayanlara ait olmak üzere bir transporter kiralamıştık.
Zira taksi ve minibüs şoförleri ile iletişim kurarken, ulaşım bedeli hep kişi üzerinden alınıyordu. Bunun için; “kem riyal vahit nefer” ifadesi en kolay anlaşılan, bir iletişim kurma cümlesi oluyordu. Cidde’ye giderken ayrılmış yolun üst kısmından iki ayaklı büyük KURAN Rahlesi takdire şayandı. Yolun kenarlarında trafik levhası şeklinde zikrullah ibarelerinin yapılması ve Kuran rahlesi ile bizleri Kuran okumaya teşvik ediyordu.
Foto : 26 – Mekke- Cidde Arasında Bulunan Kur’an Rahlesi
Osmanlı İstanbul’a yaptığı camii, mescit ve kapalı çarşının aynı bir benzerini o mukaddes topraklara da yapmıştı. Cidde ekonomik anlamda kara hava deniz ulaşımlarının yapıldığı tarihi, kültürel görülmeye değer.
Cidde şehrinin tarihi merkezi "Al-Balad" olarak adlandırılan deniz kıyısındaki bölgesi İstanbul da Fatih Camiinin kuzeyinde Balat caddesinden almıştı.
İstanbul’un Anadolu yakasında bulunan Harem Garı, Mescidi Harama yani Kâbe’ye giden istasyonun ismiyle anılıyordu. Nitekim; Osmanlı Ecdadımızın Cidde’ye yaptığı mimari üslup ile yapılmış tarihi evleri ve sur kalıntılarıyla UNESCO dünya miras listesi 2014 yılında girmeye hak kazandığını öğreniyoruz.
Kapalı çarşısı tarihi surlar ve evleri gördükten sonra istikametimiz Hz. Havva annemizin kabristanı oldu.
Hz. Havva Validemizin meftun olduğu söylenen Kabristana 1. Derece hayatta kalan akrabaları geldiğinde Kabristanın açıldığını diğer zamanlarda ziyarete kapalı olduğunu görevliler bizlere ifade ediyordu.
Foto : 27 – Cidde’de Hz. Havva validemizin kabri olduğu ifade edilen yer.
Alt Grup hacılarımızla birlikte bir sonra ki ziyaret yerimiz Mescidi Kısas. Osmanlının son dönemlerine kadar Kura’an da suçlu cezasının kısas’a kısas hükmünün uygulandığı mekan. Lakin ziyarete kapalı olması nedeniyle içeri giremedik.
Foto : 28 – Cidde’de alt grup ile mescid-i kısas
Gündüz öğle sıcağı o kadar yürümemizi olumsuz etkiliyordu ki bir arkadaşımız sıcaktan bayılma vakası bile yaşadı.
Öğle namazı için bir camiye girdiğimizde serinlemiştik. Ani sıcak ve soğuk ortama, vücut alışmaya çalışıyordu. Sıcaktan asfalt erimişti, yürümekte zorlanıyorduk. Bizde en serin yer olarak bir restoran bulalım hem yemek yeriz hem de güneşin harareti geçinceye kadar orada bir müddet bekleriz dedik ve öyle de yaptık.
Alt grubun sayısına göre restoran araştırdık. Netice de, 15 kişilik tek büyük bir masa şeklinde geniş bir restoran bulduk. İçeriye girince klimalar hemen sizleri rahatlatıyordu. Oh be şükür diyorsunuz. Sıcak memleketler de klimalarda olmasa bu insanlar ne yapardı diye kendinizi düşünmekten alamıyorsunuz.
Foto : 29 – Cidde’de alt grup ile restoranda iaşe ve serinleme
Ayrıca, alt grup da İngilizceyi konuşan arkadaşların olması da ayrı bir avantajdı. Bu bizler için değerliydi. Artık ikindi namazına kadar restoranda yemek yiyerek oyalanmıştık. İkindi namazlarını ki bir camii de eda edince, ikindi sonrası güneşin etkisi azalmıştı.
Cidde’de görülmesi gereken bir yerde Kızıldeniz idi. Yaklaşık 2.000 km uzunluğu olan, hac yolları ve Avrupa-Hindistan-Uzakdoğu ticaret yolu üzerinde olmasından kaynaklanıyor.
Süveyş kanalı yapılmadan önce hacca gelmek için deniz ulaşımı olarak kullanılan Kızıldeniz asırlarca çok önemli bir bölge olmuş. Hint Okyanusu'nu Süveyş Kanalı üzerinden Akdeniz'e bağlayan Kızıldeniz, Ortadoğu ile Doğu Afrika arasında bulunan Kızıldeniz'in en önemli özelliği, Asya'yı Avrupa'ya ve Atlantik Dünyası'na bağlayan en kısa ve maliyetsiz su yolu olmasıdır.
Corniche/Korniş bölgesinin ziyaret edilmesi tavsiyesi üzerine kiraladığımız iki araç ile kornej bölgesine gidip Kızıldeniz’den güneşin batışını izleyerek, akşam namazını orada eda etmek üzere anlaştık.
Uluslararası kongrelerin yapıldığı, bir çok otellerin, lunaparkların, dalış okullarının dinlenme alanlarının, taş yürüyüş yollarının bulunduğu, denizden 312 metre havaya su fışkırtılarak dünyanın en büyük fıskiyesinin olma özelliği ile cazibesini sürdürmeye devam ediyordu.
Yine Kızıldeniz’den gün batımını izleyip akşam olduğunda, fıskiyenin beş yüz kadar spot ile görüntüsü de bir başka güzellikti. Hatıra fotoğraf ve videolarımızı çekerek akşam namazlarını kıldıktan sonra Mekke deki otelimize döndük.
Foto : 30– Cidde’de alt grup ile Kızıldeniz
20) MEDİNE : RAVZA ZİYARETİMİZ
18 Temmuz 2023 Salı günü sabah 09.00 da Mekke’den Medine’ye yaklaşık 460 km lik bir yolu gitmek üzere bize tahsis edilen otobüslere binmiştik. Yolda giderken Kuranı kerim, ilahi, tesbihatları dinleyerek ve okuyarak gittik.
Yolda bir öğle namazı için mola verdik. Saat 17.00 gibi Medine’de ki otele vardığımızda otel görevlileri bizleri güllerin gülü Gülü Muhammedinin çok sevdiği güller ile karşılanmak bizleri hayli duygulandırmıştı. Çok heyecanlanmıştık.
Gülün, Hz. Peygamber'in AS. sembolü olduğu, O'nun (s.a) yüzünün güzelliğini hatırlattığı, kabrinin “gül bahçesi”, insanlığa tebliğ ettiği Kur'ân-ı Kerim'in de “gül tohumları saçan” bir kitap olduğu ifade ediliyordu. İslam Kültüründe gül, Peygamberimiz (sav)'in, Peygamberimize (sav) duyulan muhabbetin sembolü olduğunu biliyoruz.
Medine’de bütün vakit namazlarını Mescidi Nebevide kılmıştık. Her vakit sonrası sıraya girerek Resulullah’ın kabrinin önünden demir parmaklılar arasında salavatı şerifeler getirerek geçiyorduk. Otel mesafesi çok yakındı.
Ravza’ya yoğunluk nedeniyle randevu alınarak giriş sağlanıyordu. Şayet randevuyu kaçırırsanız kafile başkanının ifadesi ile tekrarı mümkün değildi. 19 Temmuz 2023 Çarşamba akşamı 23.30 a randevu almıştık.
Kafile olarak randevu saatinden iki saat önce randevu saatini beklememiz gerekiyordu. Bizde yatsı namazını müteakip beklemeye başladık. Mescidi Nebevide beklerken Kuran okuyorduk. Ziyaret saati gelince heyecan zirveye ulaştı. Ravza’da namazımızı kılıp dualarımız yaptık çok şükür.
Foto : 31– Medine-i Münevvere
21) GAMAME MESCİDİ ve MESCİD-İ EBÛ BEKİR ES-SIDDÎK
19 Temmuz 2023 Çarşamba 16.30 da Peygamberimiz SAV. Efendimizin bayram namazı kıldırırken veya yağmur duası yaptırırken kendisini bir bulutun takip etmesi ve gölgelemesi üzerine Musalla Mescidine bulut manasına gelen Gamame Mescidine gidiyoruz.
Sultan 1. Abdülmecid tarafından yeniden inşa edilen 32,5 x 23,5 m. ölçüsündeki Mescid-i Gamame güney tarafında 12 m. yüksekliğinde bir büyük kubbe, kuzey tarafında ise bu büyük kubbeyle uyumlu beş küçük kubbe ile örtülü olduğunu görüyoruz.
Sultan II. Abdülhamid döneminde ve 1990'da kapsamlı bir onarımdan geçirilen mescid, Osmanlı mimari tarzını hala korumaktadır. Önceden Mescidi Musalla olarak bilinen sonradan Mescidi Gamame olarak ismini alan mescidde çok şükür mescid namazlarımızı kıldık.
Mescidi Gamame (Mescid-i Musallâ) kuzeybatısındaki sokağın başında Hz. Ebu Bekir (r.a.) halifeliği sırasında burada bayram namazı kıldırdığı için bu adı aldığı burada Peygamber Efendimiz de bayram namazı kıldırdığı mescide tadilat çalışmalarından dolayı giremiyoruz.
İlk defa Ömer b. Abdülaziz tarafından inşa edilen mescid, 1838’de Sultan II. Mahmud tarafından yenilendiğini, 1990’da tamirattan geçirilen ve 292 m2’lik bir alanı kaplayan mescid halen Osmanlı mimari tarzını korumaktadır.
Yine Hz. Ali R.A. mescidini de tadilat çalışmalarından dolayı uzaktan görüyoruz.
devam edecek…