Mehmet Fatih Beyaz

Mehmet Fatih Beyaz

Okumada Ölçütler Neler Olmalı? -2

Önceki Yazı:

“Usul, esasa mukaddemdir” kaidesince tarz ve usul maksat ve gayeden önce gelir. Bizler de Risale-i Nur kavramlarına başlamadan evvel, nasıl okumamız gerektiğini ve nasıl bir tarzla ilerleyebileceğimizi nazara verip ona göre bir yol haritası belirmek hedefindeyiz.

Cenab-ı Hakk’ın, asrımıza bir ikram ve ihsanı olarak gönderdiği Risale-i Nurlardan daha fazla istifade etmek gayesiyle yazdığımız bu ölçüler inşallah bizler için dünya ve ahirette bir saadet vesilesi olmasını temenni ediyorum. Önceki yazımda, Risale-i Nurlar’ı okurken nelere dikkat edilebileceği hususunda bir nebze de olsa bazı tüyolar vermiştik. Bu haftaki yazımızda da bu ölçülere devam edip istifademizi inşallah ziyadeleştirmeye çalışacağız. Kaldığımız yerden devam edelim:

11) NOT ALARAK OKUMAK: “Söz uçar, yazı kalır” deyiminden hareketle ilgi ve dikkatimizi çeken noktaları not etmek ve aldığımız notları dosyalarımızda mahfuz tutmak. Okuduğumuz metinde ne anladığımızı kayda geçirmek. Kendi hayat tecrübemden hareketle, ortaokuldan beri Risale-i Nurlar’ı not alarak okumakta olduğumu ve kendimde ciddi manada hem maddi hem de manevi feyizlerin olduğunu şükür nev’inden ifade etmek isterim. Bazen, zaman-ı maziye yolculuk ederek yıllar önce not defterlerimde yazdığım hakikatleri açıp okuduğum zaman çok istifade ettiğimi de söyleyemeden geçemeyeceğim. Nitekim Bediüzzaman hazretleri “Risale-i Nur'a intisab eden kimsenin en ehemmiyetli vazifesi, onu yazmak ve yazdırmaktır ve intişarına yardım etmektir. Onu yazan ve yazdıran ve okuyan, Risale-i Nur talebesi unvanını alır hakikatini her daim talebelerine ihsas ettirmiştir.

12) MANEVİ TAHARET: Bu madde çok mühimdir. Benim nazarımda da en ehemmiyetli maddelerin başında gelmektedir. Manevi taharetten kastımız takvadır. Takva, günahlardan içtinaptır. İnsan günahlardan içtinap ettiği nispette iman ve marifet nurları ve hakikat şuaları kalbine dolmaya başlar. Risale-i Nur hakikatleri de baştan sona iman, marifetullah olduğu için takva zırhını kuşanıp günahları def etmekle ancak bu hakikatler hakiki manada idrak edilebilir ve yaşanılabilir. Bunun da yolu elbette ki ciddi manada sık sık tövbe ve istiğfarlara etmeli ve. Günahlardan temizlenmek olmalıdır.

Buradan hareketle Üstadımızın talebelesi olan Ahmet Feyzi KUL Ağabeyden çok mühim bir hatırayı sizlere aktarmak istiyorum.

“Bir gün bir ders sırasında bir kardeşimiz, Ahmet Feyzi Ağabey’e, ”Ben Risale-i Nur’u okuyorum, fakat anlayamıyorum, ne yapmam lazım?’ diye sorar. Ben sana iki şey tavsiye edeceğim;

1) Çok istiğfar ve tövbe edeceksin. “Ya Rabbi! Hangi günahlarım var ki Kur’an’ın bu asırdaki tefsirini anlayamıyorum, hangi günahlarım mâni oluyor?” diye tövbe istiğfar edeceksin.

2) Mideye giren lokmaya dikkat edeceksin. Haram lokma mideye girdi mi, nasıl bir havuzun içine bulanık su girerse etrafındaki çeşmelerin hepsi bulanık akar. Mideye de haram lokma girdi mi, göz hakikati göremez, kulak hakikati duyamaz, bütün azalar bulanık olur”. Bu hatıra bizlere mühim bir ders ve hakikati vermektedir.

13) SADECE RIZA-İ İLAHİ İÇİN OKUMAYA ÇALIŞMAK: İbadetin ruhu ve özü ihlastır. Hakiki manada rıza-i İlahi esas maksat yapılsa istifade ve tefeyyüz de o nispette ziyadeleşir. Bunun da yolu elbette ki hadsiz derecede naks ve kusurunu bilmek ve derk etmektir. Bu itibarla ihtiyacının olduğunu hissedip ona göre pozisyon almaktır.

14) ŞEVK-İ MUTLAK: İlimle meşgul olmanın, bu yolda sebat etmenin ve devamlılığın ana kaynağı şevktir. Şevk, bu yolda adeta bir kamçı vazifesini görür. “Evet, evet.. eğer sivrisinek tantanasını kesse, bal arısı demdemesini bozsa; sizin şevkiniz hiç bozulmasın, hiç teessüf etmeyiniz” sırrıyla şevkimizi kırmadan okumaya devam etmemiz bizlerde ciddi manada ruhi inkişafatlar yapacaktır. Ayrıca abi ve kardeşlerle sık sık bir araya gelmek ve Risale-i Nur’un meselelerini mütalaa tarzında okumak şevkimizi daha ziyade arttıracak ve birbirimizden istifade etmekle okuduğumuz manaları daha rahat anlamaya vesile olacaktır.

Risale-i Nurlar ’la meşgul olurken genel manada yapabildiğim ve inşallah yapmaya da devam edeceğim bu ölçüleri kısaca izah etmeye çalıştım. İstifadeye medar olmasını temenni ederim. Allah’ın izniyle haftaya kavramlarımıza başlıyoruz. Cenab-ı Hak, hakkıyla yaşamayı ve yaşatmayı bizlere nasip etsin. Hizmet-i imaniyede muvaffak-un bilhayr eylesin, istifademizi ziyadeleştirsin inşallah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum