Dinimizde içki ve kumar niçin yasaklanmıştır?

Dinimizde içki ve kumar niçin yasaklanmıştır?

Kur'an'da içki ve kumarın kötülüğüne ve haram kılındığına dair ayetler vardır. Alkollü içkilerin, kumarın neden haram olduğuna dair sorular çokça sorulmaktadır. Şüphesiz sadece emredilmesi yeterliyse de bu yasakların altında bir fayda ve hikmet de vardır.

Abdullah Hakimoğlu - Muhabbet Medya

“Sana şaraptan/alkollü içkiden ve kumardan sorarlar. De ki her ikisinde de büyük bir günah ve insanlar için zahiri faydalar vardır. Ancak her ikisinin günahı faydasından büyüktür. Yine sana iyilikte ne harcayacaklarını sorarlar: “aff’ olduğunu söyledi. Böylece Allah size ayetlerini açıklar, umulur ki düşünüp anlarsınız.”

(Bakara:2/219)

İnsana sarhoşluk veren, aklını gideren her şeyin azı da çoğu da haramdır. Bu ayetteki “ism” kelimesinin “haram” olduğu bildirilmektedir. Ancak bir toplumun asırlardır süren şarap içme alışkanlığını bir anda ortadan kaldırmak mümkün olmadığından Kur’an burada tedric metodunu kullanmıştır. Bu ayet te içkiyi yasaklamakla birlikte, onda bazı faydaların bulunduğu bildirmektedir. Ancak zararı faydasından daha çoktur. Bu ayet nazil olunca bazı müminler şarabı terk etmişler, bazıları ise devam etmişlerdi. Daha sonra “Sarhoş iken namaza yaklaşmayın” ayetleri nazil oldu. En sonunda ise insana sarhoşluk veren aklını gideren her şeyin haram olduğunu bildiren ayetler nazil oldu. Kur’an’da içki ile ilgili ayetleri okurken bu üç hususu göz önüne almak gerekir.

Bu ayette içkide de kumarda da bazı faydalar olduğu, ama zararlarının faydasından daha çok olduğu bildiriliyor. Bunların bir menfaati varsa yüz de zararları vardır. Ve hazreti peygamber (s.a.v) efendimiz, “içki bütün kötülüklerin anasıdır” buyurmakla buna işaret etmektedir. Zaten bu konuda son inen ayetlerde içkinin de kumarın da şeytan işi bir pislik olduğu bildiriliyor. Bir ayette de “Şeytan içkide ve kumarda, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi, Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister.”(Maide:2/91) buyuruluyor.

O halde içki ve kumar Allah’ın yasak ettiği fiillerdendir. Bu yasağa uymak için Allah’ın onları yasaklamış olması yeter. Ama bu yasakta da bir çok hikmetler vardır ki zikrettiğimiz son ayet bunu gösteriyor. İçki içen ve kumar oynayan insanların çoğu dostlarıyla, arkadaşlarıyla, hatta aile ve çocuklarıyla düşman oluyorlar. Namaz kılmıyorlar, Kur’an okumuyorlar. Allah’ı hatırlamak istemiyorlar. Dünyada ve ahirette mutluluk isteyen, ailesinde ve toplumda huzur isteyen, arkadaşlarıyla iyi geçinmek isteyen kimse, Allah’ın bu kesin yasağına uyarak buna ulaşabilir.

İçki ve kumarın insanı maddi ve manevi olarak nasıl çökerttiğini herkes biliyor. İnsanın sağlığını nasıl bozduğunu duymayan bilmeyen bir kimse yok. Eminim ki birçok kimse bu illete yakalanmış, belki de istemeyerek bir kötü arkadaşın itmesiyle içine düşmüş çıkmak istiyor. Ama çıkamıyor. İşte bu tür insanlara yardımcı olmak lazım. Onlara hak ve hakikati anlatmak, Allah’ın yasaklarını hatırlatmak gerekir. Bu bir insana yapılacak en büyük iyilik, en büyük yardım sayılır.

Eğer biz içki kullanıyorsak, kumar oynuyorsak, Allah’ın bu yasağını duyduktan sonra hemen tevbe edip bu şeytan işi pisliklerden kendimizi temizlemeye karar verelim. Bugünden tezi yok, buna karar verelim. Bizi bu yola düşürecek çevreden de uzak duralım. Ve şu anda Allah’a bizi bu pis işlerden uzak tutması için dua edelim. Önemli olan haram olan şeylerden uzaklaşmaya niyet etmektir.

Ayetin ikinci kısmında ise müminlerin “iyilikte affı harcamaları” istenmektedir. ‘Aff’ kelimesi fazlalık anlamına gelmektedir. Bu yüzden müminlerin kendilerinin, ailelerinin ihtiyaçlarını giderdikten sonra geri kalan imkanlarından başkalarını da faydalandırmaya teşvik edililiyor. Böylece toplumda zekat, sadaka gibi yardımlaşma unsurlarıyla yoksul insanların kalmaması, sosyal adaletin sağlanması arzulanmaktadır. İçki hem ailenin parasının israf edilmesine, hem de insanlar arasında düşmanlıklarının oluşmasına sebep olmaktadır. Kumar kimisine haksız kazanç sağlarken, kimisinin de yoksullaşmasına sebep olmaktadır. Kur’an içki ve kumarı yasaklayıp ihtiyaç fazlasını insanlara yardım için harcamayı teşvik ederek , bireysel, toplumsal ve ailevi huzur mutluluğa çok önemli katkılar sağlamaktadır.

Allah bizleri yasaklarına her zaman uyan ve böylece dünya ve ahiret mutluluğuna erişen insanlardan eylesin. Zekat ve sadakayı gönül hoşluğuyla veren salih insanlardan eylesin. Amin.

www.muhabbetmedya.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.