Bir peygamber hasleti: Aile fertlerimiz ve neslimiz için dua
Hazret-i İbrahim oğlu İsmail ile birlikte Kâbenin temellerini yükseltmeye başladığında ellerini açtılar ve dua ettiler. İşte Kur'an-ı Kerim'de Bakara suresinde geçen bu duanın bize ders verdiği bazı hususlar şöyle...
Abdullah Hakimoğlu - Muhabbet Medya
“Ya Rabbi sen bizim ikimizi sana teslim olan Müslümanlar kıl. Hem de soyumuzdan yalnız Sana boyun eğen müslüman bir ümmet meydana getir ve bize ibadetimizin yollarını göster, tövbelerimizi kabul et, hiç şüphesiz tövbeleri kabul eden Tevvab sonsuz şefkatli olan Rahim sensin.”
(Bakara:2/128)
Hazret-i İbrahim oğlu İsmail ile birlikte Kâbenin temellerini yükseltmeye başladığında ellerini açtılar önce, “Ey Rabbimiz, bizden kabul buyur, hiç şüphesiz işiten Sensin, bilen Sensin” (Bakara:2/127) diye dua ettiler. Sonra dualarına yukarıdaki şekilde devam ettiler.
Hayırlı bir hizmetin kabulü için dua
Bu ayetlerde dikkat çeken hususlar şunlardır:
Her şeyden önce ibadethane yaptırma gibi bir hayır işlendiği zaman, bu hayrın Allah tarafından kabul edilmesini istemek gerekmektedir. Bu da insanı saf bir niyetle, Allah rızası için ihlasla bu tür hizmetleri yapmaya teşvik eder. Bizi hayır işinde görsünler niyetiyle hayır yapılmaz. Zaten böyle bir hayrın hayrı olmaz. Bu, insana sevap kazandıracak bir hayır olmaz. Bütün hayırlar Allah rızası için yapılmalı ve sonunda da “Allah’ım sen bu hayrımızı dergah-ı izzetinde kabul et” diye dua etmelidir. Çünkü Allah bu duaları işitiyor ve insanın niyetini de biliyor.
Aile fertleri için en güzel dua nedir?
İkinci olarak, ayet insanın kendisi ve aile fertleri için dua etmesini teşvik ediyor. Çoğu zaman başkaları için ve kendimiz için dua ederken, en yakınlarımız olan aile fertlerimiz için, eşimiz, çocuklarımız için dua etmeyi ihmal ediyoruz. En güzel dua, Müslüman olarak yaşamayı dilemektir. Allah’a boyun eğerek hayat sürmeyi Allah’tan istemektir. Çünkü dünyada ve dünyadan göçerken bize lazım olacak tek şey, İslam ve imandır. Bunu hiçbir zaman ihmal etmemeliyiz.
Soyumuz için nasıl dua etmeliyiz?
Ayet bir de soyumuzdan da Müslüman bir ümmet meydana getirilmesi için dua etmeyi tavsiye ediyor. Hazret-i İbrahim bunu yapmış ve onun neslinden peygamberler gelmiştir. Bu ayetten alacağımız dersle, biz de kendi neslimiz için dua etmeliyiz. Onların Müslüman olmaları, Allah’a boyun eğmeleri, isyankar olmamaları, din düşmanı olmamaları için Allah’a yalvarmalıyız. Bu da çoğunlukla gözden kaçırdığımız bir noktadır. Bu yüzden onlar için dilimizden ve gönlümüzden dualarımızı esirgemeyelim.
Yüce Allah Hz. İbrahim’in diliyle neye çağırıyor?
Ayette dikkat çeken bir başka husus da tövbe edilmesidir. Hazret-i İbrahim kendisi bir peygamber olduğu halde tövbe ediyor. Bir peygamber tövbe ediyor. Peygamberlerin “ismet” sıfatları var. Buna rağmen tövbe ediyorlar. Onlar da sorumlu oldukları hususlarda şayet kusurları varsa, onlardan dönmek istiyor, onları Yüce Rabbimizin affetmesini istiyor. O halde peygamberimiz de (s.a.v) yaptığı ve bize örnek olduğu gibi günde en az yetmiş, ya da yüz defa tövbe etmeliyiz. Çünkü bizler, günah işleyebilen, nefsine ve şeytana uyabilen insanlarız. Yüce Rabbimiz bizleri, Hz. İbrahim’in diliyle tövbe etmeye çağırıyor. Tevvâb ismi, tövbeleri çok kabul eden demektir. Bizim tövbe etmemizi bekliyor..
Günün Duası
“Allah’ım sen bizleri, aile fertlerimizi müslüman olarak yaşat, müslüman olarak öldür. Neslimizden sana inanan ve isyan etmeyen insanlar çıkar. Sana tövbe etmeyi nasip et ve tövbelerimizi kabul et.” Amin.
www.muhabbetmedya.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.