İsveç’te başörtüsü lehine karar

İsveç’te başörtüsü lehine karar

Başörtüsü sebebiyle işyerinden kovulmak istenen Müslüman bir kadına 70 bin kron (7 bin dolar) tazminat ödenmesine karar verildi.

İsveç’te dinî gerekçelerle taktığı başörtüsü yüzünden işten çıkarılmak istenen kişiye “ayrımcılığa uğradığı” gerekçesiyle yaklaşık 70 bin kron (yaklaşık 7 bin dolar) tazminat ödemesine karar verildi.

İsveç Ayrımcılık Ombudsmanının yazılı açıklamasına göre, Norrland bölgesinde belediyenin yaşlılar evinde çalışan Müslüman kadından başörtüsüz çalışmasının istendiği ve aksi takdirde işten çıkarılacağı uyarısı yapıldığı bildirilerek, uyarının incelenmesi sonucu başörtüsü takan kadının ayrımcılığa uğradığının belirlendiğine dikkat çekildi.

Açıklamada, kadının işten çıkarılmasının durdurulmasına ve belediyenin bu kişiye yaklaşık 70 bin kron tazminat ödemesine karar verildiği ifade edildi.

Başörtüsü yasağını protesto için başörtüsü takan bazı İsveçliler

Daha önce de başörtüsü yasağı bozulmuştu

İsveç'te, 2021 yılında da Göteborg Temyiz Mahkemesi, Skurup ve Staffanstorp belediyelerinin aldığı, okul öncesi ve ilkokulda başörtüsünü yasaklaması sonrası İsveç Mahkemesi’nin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle yasağı bozma kararını onamıştı.

Göteborg Temyiz Mahkemesi’nin internet sitesinden yapılan açıklamada, “Başı veya saçı örtmek birçok farklı dinde bir gelenek olmuştur. Dini inançtan ilham alınabilen veya motive edilebilen ve bu nedenle bireyin dini inanışının bir parçası olarak görülebilen bir şeydir. Ancak aynı zamanda bireyin ifade özgürlüğünün bir ibaresi olarak da görülebilir ve kültürel veya dini bir geleneğe dayanır. Dolayısıyla Temyiz Mahkemesi'nin vardığı sonuç, belediyelerin kararlarının bireyin dini inancını gösterme özgürlüğünü, hükümet biçimine göre anayasal olarak korunan din özgürlüğüne aykırı bir şekilde sınırladığı yönündedir. Kararlar aynı zamanda Avrupa Sözleşmesi'ne de aykırıdır. Bu, yasa dışı oldukları anlamına gelir. İdare mahkemesi bu nedenle belediye kararlarını iptal ederek doğru olanı yapmıştır” ifadesini kullanılmıştı.

İsveç'te yaşayan Müslümanların sayısı 800.000 civarında olduğu ve bu ülke toplam nüfusunun yüzde sekizinden fazlasını oluşturduğu biliniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.