Geçen hafta sonu iki günlüğüne uzun süredir derslerimize katılan liseli gençlerimizi Diyarbakır Kültür Merkezine (DKM) tatil etkinliği kapsamında okuma programı için götürdük. İki günlüğüne gerçekleştirdiğimiz programın birinci gününde okuma, ikinci gününde ise Diyarbakır’ın tarihi yerlerini gezme ve görme imkânımız oldu. Dinlerin ve medeniyetleri buluştuğu, nebiler ve sahabeler şehri Diyarbakır 33 uygarlığa beşiklik etmiş, ilk medeniyetlerin buluştuğu 12 bin 400 yıllık tarihi bir müze şehirdir. Çin seddinden sonra dünyanın en uzun ikinci suru Diyarbakır’da tesis edilmiştir. Diyarbakır Ulu Camii İslam Aleminde, Mescid-i Haram, Mescid-i Aksa, Mescid-i Nebevi ve Emeviye Camiinden sonra 5. Harem-i Şerif (Kutsal Mabed) olarak kabul edilmektedir.
Okuma programımız
GAPDER olarak daha evvel Diyarbakır’daki ağabey ve kardeşlerimiz ile görüş alışverişi yaparak 14 kişilik bir katılımcı ile programımızın icrasını gerçekleştirdik. Birinci günde gençlerimiz ile birlikte Cuma namazını Diyarbakır’da kıldıktan sonra DKM bize ayrılan salonda gençlerle şahsi okumalarımıza başladık. İkindi namazından sonra geniş alana sahip Park-orman alanını gezerek nefes aldık. Akşam namazı, akşam yemeği ve ardından yatsı namazından sonra müzakereli ders yapılarak gençlerimizin sorularına cevap verilerek istifadeleri sağlanmış oldu. Bu arada daha evvelinde Şanlıurfa da uzun yıllar birlikte hizmet ettiğimiz değerli ağabeyimiz Abdulhalim Bilici ağabey gençlerimizi ziyaret ederek konuşma fırsatımız oldu. Gençlerimiz günün sonunda bilgisayar üzerinden Risale-i Nur literatürü kapsamında, neşe ve heyecan ile tabu oyunu oynayarak günün yorgunluğunu üzerinden attılar.
Tarihi mekânları ziyaret
İkinci günde bizlere ev sahipliği ve rehberlik eden kardeşlerimiz ile Diyarbakır’ın tarihi mekânlarından Bediüzzaman Hazretlerinin bir müddet misafir olarak kalmış olduğu Hazreti Ömer Camiini ziyaret ettik. Hemen yanı başında Diyarbakır surlarını, surun arkasında görünen dünyanın farklı tür kuşlarını barındıran, ünlü Diyarbakır karpuzlarının yetiştirildiği, dünyanın en yaşlı ağaçlarının yer aldığı Hevsel bahçelerini görmüş olduk. Sur içinde Keçi Burcu, Deliller hanı, Cemil Paşa Konağı (kent müzesi), Dört ayaklı minareyi gördükten sonra öğle namazını Ulu Camiinde cemaatle kıldık. Namazın ardından Camii İmam Hatibinin tilaveti ile huşu içinde gözyaşları eşliğinde Aşr-ı Şerif dinledik. Kendi adıma diyebilirim ki, hayatımda Harem-i Şeriften sonra huşu içinde kalbimin titreyerek dinlediği ikinci bir Kur’an tilaveti oldu diyebilirim. Öğle yemeğinden Diyarbakır’ın ünlü yazarlarında Ahmet Arif’in evi ile sonra Cahit Sıtkı Tarancı müzesi, Hasan Paşa Hanı ziyaret edildi.
Mehmet Kayalar ağabeyin evini ziyaret
Ziyaret gezilerimizin en önemli ve son durağı olan, ikindi namazını da eda ettiğimiz merhum Mehmet Kayalar ağabeyin evini ziyaret ettik. Fiskaya semtinde yer alan bu tarihi mekânda Mehmet kayalar ağabeyin sağlığında beş yüz kişiyi bulan dersler yapılırmış. Halen bu tarihi mekânda her akşam Risale-i Nur dersleri yapılmaktadır. Alt katı dershane ve üst katı Mehmet Kayalar ağabeyin evi olarak inşa edilen tarihi mekanı yine onun talebesi olan Halit ağabeyin dilinden dinlemiş olduk. Bu mekanın üst katında Üstad Bediüzzaman Hazretlerinin vefat etmeden önce kendi isteği ile Diyarbakır’a geldiğinde burada kalması için hazırlanmış odası da mevcut durumda. İlk günkü gibi eşyaları ile beraber aynen korunmaktadır. Uzun zamandır hasretle beklenen, öğleden sonra başlayan yağmur rahmetinin sevinci ile akşam namazını DKM de kıldık, Akşam yemeği ve yatsı namazından sonra her hafta yapılmakta olan umumi derse gençlerimiz ile birlikte katıldık. Çay ve sohbetten sonra ayrılık ve veda zamanı geldiğinde Şanlıurfa yoluna koyulduk.
Tebrik ve teşekkür
İki günlük programımızı gerçekleştirmede bizlere samimi olarak ev sahipliği yapan, misafirperverliklerini ve feragatlerini esirgemeyen değerli ağabey ve kardeşlerimden başta, İsmail, Özgür, Mahfuz, Fatih, Yunus, Abdulhalim Bilici, Erdal, İmran ve adını sayamadığım diğer dost ve kardeşlerimize kucak dolusu selam, sevgi ve hürmetlerimi arz ederim. Ayrıca bizlere ve öğrencilere her türlü desteklerini esirgemeyen Şanlıurfa GAP Kültür, Araştırma ve Araştırma Derneğine (GAPDER) Okuma programına katılarak mazi ve istikballerine not düşüren öğrencilerimizden İhsan Yargıcı, Arda Kutlu, Kerem Akçe, Muhammed Döğücü, Muhammed Tuncay, Eymen Gökçe, Eymen Gerger, Medeni Gerger, Ahmet Tiryakioğlu, Abdullah Tiryakioğlu ve Eyyüb Nebi Durmaz ile yol arkadaşımız Hasan kardeş ve servis şoförümüz Ali kardeş’e, ayrıca öğrencilerimize destek olan tüm velilerimize teşekkür ederiz. Rabbim daha nice programlarda ihlas ve samimiyetle bir araya gelmeyi ve okumayı nasip eylesin. Bu dilek ve temennilerle siz değerli okuyucularımızı Allah’a emanet ediyorum.