Dinlediğimiz, hele hele de tekrar tekrar dinlediğimiz şarkılar, türküler istesek de istemesek de bizi etkiliyor. Şarkı bestesi kadar, müziği kadar güftesi de tesir ediyor. Hatta güftesinin; şarkı sözlerinin o müzikle birlikte etkisi çok daha fazla oluyor. İnsan bilinçli hareket etmezse, bu şarkı sözleri insana, olaylara hatta Allah’a bakış açımızı da değiştirebilir.
Bugün milyonlarca insanın Müslüm Gürses, İbrahim Tatlıses, Ebru Gündeş ve Işın Karaca gibi bir çok yorumcunun seslendirdiği “Ben insan değil miyim” şarkısının sözlerinden bahsetmek istiyorum.
Şarkının, Allah’ın insanın yaratılış hikmetini bilmeyen birisi tarafından yazıldığı, belki de sorsanız inançlı olduğunu söyleyen şarkıcılar tarafından yorumlandığı görülüyor. Bakınız Şarkı, “Ben insan değil miyim/ Ben kulun değil miyim/ Tanrım, Dünyaya beni sen attın/ Çile çektirdin Derman arattın” diye başlıyor.
Sanki insan Allah tarafından dünyaya fırlatılmış atılmış bir varlık gibi gösteriliyor. Üstelik çile çektirdiği, derman arattığı da dile getirilerek aslında insanın rast gele çile çekmesi için gönderildiği ifade ediliyor.
Bu bakış açısı islamın ana prensiplerinden habersiz insanların görüşlerini yansıtıyor. Halbuki insan bu dünyaya rastgele gönderilmemiştir. Gönderilmesinin asıl sebebi imtihandır. Yüce Rabbimiz bizleri sınava tabi tutuyor. Bu yüzden dünya sınav yeridir ve dünyada rahat yoktur.
Sıkıntılar, problemler, meşakkatler her zaman olur. Önemli olan musibetlerin kimden geldiğini bilmektir. İnsanının çile ile sınavında önemli olan “sabır”dır. Sabrederek sevabını alabilir. İsyan ederek büyük günahlara girebilir, hatta inkara da gidebilir. Ayetlere göre sabredenler ödüllerini alacaklardır.
Şarkının bir yerinde de daha kötü bir itham var yüce Rabbimize karşı. Şöyle iddiada bulunuyor şarkı sözünü yazan kişiyi: “Madem unutacaktın/Beni neden yarattın/Bende mutlu olmak istemez miydim şu yalancı dünyada/Yüce adalet böyle olurmu tanrı kulunu hiç unutur mu”
Haşa Allah’ın yarattığı insanı mutlu etmek bir gibi bir görevi varmış gibi O’na bir sorumluluk yüklüyor. Mutlu olamadığı için bunun sebebinin Allah olduğunu iddia ediyor.
Bu çok tehlikeli bir bakış açısı. Allah insanları yaratmış. Peygamberlerini göndermiş. Onların nasıl mutlu olabileceklerini de gönderdiği kitaplarda beyan etmiş. Kur’an ve hadisler bu mutluluk yolunu göstermektedir. İnsan bunlardan istifa ederek kendisine bir yol çizerse dünya ve ahirette mutluluğu yakalayabilir. Ama ilahi prensiplerin tersine hareket ederse dünyanın en mutsuz insanı olur.
Eşinle anlaşamamışsın. Çocuğunla problemin var. Nişanlınla bozuşmuşsun. Mutlu değilsin. Haşa bunun sorumlusu Allah olabilir mi? Asla olmaz. İnsan fiil ve davranışlardan kendisi sorumludur. Mutlu olup olmamak insanın inanç ve davranışlarıyla ilgilidir.
Sen kendini bilme, sevginin hakkını verme, insanlara kötü davran, onlar da seni terk edinci suçu haşa Allah’a at. Alllah hiç kimseyi mutsuz olsun diye yaratmaz. İnsanın mutluluğu ya da mutsuzluğu kendisi elleriyle, iradesi ve davranışıyla gerçekleştirir.
Böyle inançsızlık ve iman zayıflığı kokan şarkıları dinleyen insanlar da bundan etkilenebilirler. Bu yüzden demem o ki dinlediğimiz şarkı ve türkülere dikkat edelim. Bizim inanç ve davranışlarımızı olumsuz etkileyecek şarkıları bir kenara bırakalım.