Her müslümanın musibet anında okuması gereken ayet

İslam dininde musibet ne demek yada nedir? 'inna lillahi ve inna ileyhi raciun' şeklinde kullandığımız ayet sadece biri vefat ettiği zaman mı kullanılmalı yoksa musibet anında da kullanılmalı mı?

Abdullah Hakimoğlu - Muhabbet Medya

اَلَّذ۪ينَ اِذَٓا اَصَابَتْهُمْ مُص۪يبَةٌۙ قَالُٓوا اِنَّا لِلّٰهِ وَاِنَّٓا اِلَيْهِ رَاجِعُونَۜ

“Onlar; başlarına bir musibet gelince, “Biz şüphesiz (her şeyimizle) Allah’a aidiz ve şüphesiz O’na döneceğiz” derler.”
(Bakara:2/156)

Dinde Musibet ne demek? Musibet Nedir?

Peygamberimiz (s.a.v) “Küllü şeyin yüezzi’l-mümine fehüve lehu musibetün.” yani “Mümine eziyet veren her şey musibettir.” buyurmaktadır. Bu hadisten de anlaşılıyor ki, sadece bir ölüm haberi duyduğumuzda değil, başımıza gelen gelen her türlü musibet, sıkıntı ve felakette bu ayeti hatırlamalıyız.

Gerçektende bizim her şeyimiz Allah’a aittir. Bizim canımız, vücudumuz, duygularımız, azalarımız hepsi Allah’ın bize bir ikramıdır. Hiçbirimiz bunları kendi isteklerimizle sipariş ederek almadık. Bu yüzden biz ya da bir yakınımız, eşimiz, dostumuz, anamız, babamız bir hastalıkla ya da musibetle karşılaştıklarında hem onlar hem de biz bunu hatırlamalıyız. Çünkü bu vücut mülkleri Allah’ındır. Allah mülkün sahibi olduğuna göre mülkünde istediği gibi tasarruf etmek hakkına sahiptir.

“Biz Allah’a aidiz” dediğimizde her şeyimizin Allah’ın mülkü olduğunu düşünmeliyiz. Biz onun mülkünün emanetçisiyiz sadece. O emanete hıyanet etmek gibi bir lüksümüz olamaz. Edersek hesabı da cezası da ağır olur. Başımıza gelen musibetler Allah’ın takdiriyledir. Kaderimizi tenkit etmeye hakkımız yok. Geçmişte meydana gelen musibetler de kaderin takdiriyle meydana gelmiştir. Böyle düşünen bir nefis, “razı olan” nefistir.

Bu vücut mülkleri bizim olmadığı için onun hasta olmasını, bir musibetle karşılaşmasını ya da ölmesini engelleyemeyiz. O halde inanıyorsak, dönüşümüzün Allah’a olduğunu bilmeliyiz. Allah’ın kendisinden razı olduğu nefis böyle bir nefistir.

İmanlı bir insan bu inancı ve düşüncesiyle ölümü gülerek karşılar, musibetlere karşı dayanıklı olur. Çünkü böyle bir insan ölümün bir yokluk olmadığını idrak eder. İnsanın fıtratı ebediyeti istediği için, fani dünyada ölenler ve hasta olanlar ona ebedi hayatı, Allah’ın bekasını ve insanın da O’nun yanında misafir olacağını hatırlatır ve rahatlar.

Bu yüzden sadece sadece bir ölüm haberi geldiğinde değil, müminin başına gelen her eziyette, “Biz Allah’a aidiz ve O’na döneceğiz” demelidir. Böyle düşünmek insana müthiş bir sabır gücü verir. İnsan bu anlayışla her türlü sıkıntıya göğüs gerebilir.

Allah’ım. Sen bizlere bütün mülklerin ve bizim de şu vücut mülkünün bize ait olmadığı, sana ait olduğu bilinciyle hareket etmeyi nasip eyle. Amin.

www.muhabbetmedya.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KUR’AN-I KERİM Haberleri