Abdullah Hakimoğlu - Muhabbet Medya
Ayetlerimize inananlar sana geldiğinde de ki: Size selam olsun, çünkü Rabbiniz Rahmet etmeyi kendi üzerine yazdı. Durum şu ki: Sizden kim cehaletle bir günah işler de sonra ardından tövbe edip kendini ıslah ederse, şüphesiz Allah çok affedici ve çok şefkatlidir.
(En’am, 6/ 54.)
Selamın anlamı
Bu ayet müminlere hitap ediyor. Ayetin ilk mesajı selam ile ilgilidir. Selam müminlerin üzerinedir. Selam kelimesi bir çok anlamlara geliyor. Bu ayet günah işledikten sonra Peygamberimiz’in (s.a.v) yanına gelip pişmanlıklarını dile getiren müminlerle alakalı olarak nazil olmuştur.
Mümin insan hatasız olmaz. Önemli olan insanın hatasını kabul etmesi, ondan pişmanlık duymasıdır. Ayetin ilk mesajı, müminlerin hata da etseler pişmanlık duydukları takdirde selamete ereceklerini müjdeliyor. Selam dua, Allah’ın ismi, İslam, çok sağlam ağaç, sert taş anlamlarına da geliyor. Selam dua olarak düşünülürse, mü’min din ve nefsi hususunda afet ve belalardan salim olması dilenmiş oluyor. Ayrıca “esselamü aleyküm” Allah aleyküm” anlamına geliyor. Bu da “Allah sizi korusun, muhafaza etsin.”demektir.
Rahmetin yazılması
İkinci olarak Allah kendi üzerine rahmeti yazdığını buyuruyor. Buradaki “nefs” kelimesi, Allah’ın zatını ifade ediyor. Bir cismi anlatmıyor. Çünkü o “leyse kemislihi şeyün” ayetinde bildirildiği gibi hiçbir şeye benzemez. Elbette Cenab-ı Hak yaratmış olduğu kullarına istediği gibi muamele eder. Ama o Rahmet ile muameleyi kendisine vacip, farz kılmıştır. Müminlere rahmetiyle muamele edecektir. Kafirlere de adaletiyle muamele edecektir. Allah’ın rahmeti her şeyi kuşatmıştır. Ve Allah’ın rahmeti gazabının üzerindedir. Kur’an bile Allah’ın bir rahmet eseri olarak indirilmiştir. Bizim Kur’an’ı okurken rahmetin esintilerini teneffüs etmemiz mümkündür. Onun rahmeti, bizim melcemiz; sığınağımızdır.
Cehaletle günah işlemek
Üçüncü olarak da ayet, cehaletle günah işleyip de tövbe eden ve kendilerini ıslah edenleri Allah’ın affedeceğini bildiriyor. Burada cehaletle kastedilen şey, hata ile unutarak yapılan günah değildir. Bir görüşe göre günah işleyen her insan cahildir. Mümin, müslüman bir insan işlediği günahın akıbetinin kötü olduğunu biliyor. Ama acil haram bir lezzeti ebedi bir lezzete tercih ediyor. İşte cehalet bu anlamdadır. Mümin kişi, hiçbir şey bilmeyen bir insanın işlediği bir günahı işlediği için cahil olarak isimlendiriyor.
Ayetin nüzul sebebi de nazara alındığında Allah’ın müminlere rahmet ve mağfiretiyle, Selam ismiyle yardım ettiği anlaşılıyor. Hatasız kul olmaz. Önemli olan pişman olmak ve tövbe etmek, sonra da kendimizi düzeltmektir. Ve işlediğimiz günahlarda ısrarcı olmamaktır. “Allah çok merhametlidir, çok affedicidir” diyerek günah işlemek ve günahta ısrarcı olmak çok tehlikelidir ve insan bu hal üzere devam ederse, son nefeste imansız gitme korkusunu hissetmelidir.
Allah’ım sen bizleri günahlardan uzak kıl. Bir yanlış yaptığımızda hemen tövbe etmeyi, dönmeyi ve ısrarcı olmamayı nasip eyle. Hata ve günahlarımızı Gafur ve Gaffar isimlerinde affeyle. Amin.
www.muhabbetmedya.com