Allah’ın isimlerinden Hayy ve Kayyum ne anlama geliyor?

Kur'an-ı Kerim'de Bakara Suresi 255. ayette O, (Allah) 'Hayy ve Kayyumdur' deniliyor. Allah’ın isimlerinden olan Hayy ve Kayyum isimleri ne anlama geliyor?

Abdullah Hakimoğlu - Muhabbet Medya

“Allah, kendisinden başka hiçbir ilah bulunmayan Allah'tır. O Hayy ve Kayyumdur.” (Bakara,2/255)

Allah birdir. Ondan başka hiçbir ilah yoktur. Kainattaki her şeyde onun varlığına ve birliğine deliller vardır. Bu delilleri okumak, anlamak ve Allah’a olan inancımızı sağlamlaştırmak gerekir. Allah’ın kudretini, azametini, şefkatini, rezzakiyetini, sevgisini varlıkların üzerinde okumak biz insanların dünyaya gönderiliş gayelerinin başında gelir. İmanın amele tesir etmesi için de bu tevhid okumaları şarttır. Hem de de ömür boyu şarttır.

Yani Allah’ın birliğini varlık mektuplarında okurken, O’nun sonsuz rızık verici, sonsuz şefkat sahibi, sonsuz kudret ve azamet sahibi olma noktasında da tek ve bir olduğunu düşünerek okumak gerekir. Yoksa Allah birdir deyip de, Allah’ın varlıklarını sebeplere taksim etmek, rızık verici olarak başka mercileri tanımak, nefsimizi ilah mertebesine çıkarmak Allah’ın birliğine inanmak değildir.

İnsanı, insanın ihtiyaçlarını yaratan kim ise güneşi de, havayı da, yağmuru da yaratan O’dur. Çünkü güneş de hava da, yağmur da insana hizmet ediyor. Güneş akıllı bir varlık değil. İnsanın nasıl bir ışığa ve ısıya ihtiyacı olduğunu bilemez. Yağmur insanın ne zaman suya ihtiyacı olduğunu bilecek derecede yaratılmamıştır. O halde bütün bunları insana hizmet ettiren aynı zattır. Eğer başka ilahlar olmuş olsaydı kainatta bu derece düzen ve intizam olmazdı. Karışıklık baş gösterirdi.

Allah Hayydır. Yani ezelî ve ebedî olarak diridir. Aynı zamanda Muhyidir. Dünyada hayatın bir değişim içinde olması onun daimî olarak hayy olduğunu gösteriyor. Yani biz canlı varlıklara bakıyoruz. Kısa bir süre yaşıyor, sonra ölüyor. Ama yerine başka varlıklar gönderiliyor. Yani canlılık her zaman yenileniyor. O halde bu hayatı devamlı kılan Hayy olan, Muhyi olan Allah'tır. Kainattaki bütün canlılar Cenab-ı Hakkın Hayy isminin tecellisine mazhardır.

Hayy olan Allah sadece hayatı vermekle kalmıyor, hayatı devam da ettiriyor. Yani insan için çeşit çeşit rızıklar yaratıyor. Bunu bilen bir kişi, Allah’tan başkasına kulluğa tenezzül etmez. Hayy isminin tecellisine yalnızca bu dünya hayatı değil, ebedi hayat da mazhar olacak. Çünkü ebedi ve ezeli olarak Hayy olan Allah’ın bu isminin ebedi tecellisi ancak, ebedi hayatta mümkündür. O halde o insanları diriltecek ve orada edebi bir hayata mazhar edecektir.

Diğer taraftan Allah Hayy olduğu gibi Kayyumdur. Yani herşeyin canlılığı, idaresi, ayakta durması O’na bağlıdır. Mahlukat O’nunla bağını bir dakika kesse yok olur. O halde bizim hayatımız da Hayy ve Kayyum olan Allah’a bağlıdır. Ama O hiçbir şeyle kaim değildir. Hiçbir şeye bağlı değildir. Her şey hayatlarını devam ettirmek için O Hayy ve Kayyuma muhtaçtır.

Hayat, O’na muhtaç olduğumuzu anladığımız zaman bir anlam kazanır. Yoksa bu hayat sadece gülüp eğlenmek, günü gün etmek, yiyip içmek için değildir. Hayatın bunların ötesinde bir anlamı vardır. O da Hayy ve Kayyum olan Allah’a muhtaç olduğumuzu bilmektir. Allah bizi Hayy ve Kayyum isminin sırrını idrak eden kullarından eylesin. Amin.

www.muhabbetmedya.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KUR’AN-I KERİM Haberleri