Said Ali Ümit - Muhabbet Medya
"Bir hastanın yanına gittiğinde sana dua etmesini iste. Çünkü onun duası meleklerin duası gibidir."
(Camiüssağir, I, s.186)
Bu hadis-i şerifin birinci mesajı hastaları ziyaret etme hususudur. Hasta ziyareti peygamberimizin sünnetidir. Hastaları ziyaret etmek onları kendilerini iyi hissetmelerine, yalnız olmadıklarını düşünmelerine sebep olur ve daha çabuk iyileşmesine yol açar. Hastayı ziyaret etmek gerçek dostluğun gereğidir. Dost iyi ve sağlıklı zamanda dostluk yapan değildir. Dar zamanda, sıkıntılı zamanda dostluk yapandır. Bu yüzden hasta ziyareti gerçek dostluğun alametidir.
Hasta ziyaretinde bir teselli de söz konusudur. Bir mümini teselli etmek de sadakadır. Peygamberimiz (s.a.v) bir hadis-i şeriflerinde “bir hastayı ziyaret ettiğinizde onun daha çok yaşayacağını söyleyin. Çünkü o bir şey değiştirmez, ama hastanın gönlünü hoş tutar” buyuruyor. O halde hasta ziyaretlerinde onun Allah’ın izniyle iyileşeceğini söyleyerek o kişiyi ve yakınlarını teselli etmek gerekir. Olumsuz bir şey söylemekten kaçınmalıyız.
İkinci olarak peygamberimiz (s.a.v) hastadan dua talep etmemizi tavsiye ediyor. Çünkü hastaların duaları iyileşinceye kadar makbuldür. Hastalığın bilincinde olan hastalar, acizliklerini ve zayıflıklarını hissetmiş böylece ibadetin, kulluğun özünü yaşayarak anlamış olan insanlardır. Diğer taraftan hasta bir insanın güçsüz ve acizliğinden dolayı günah işlemesi, kötülük yapması mümkün değildir. Bu yüzden de meleklere benzemektedir. Onların duaları da meleklerin duası gibi olmaktadır.
Elbette ki bunlar ah, vah etmeyen, şikayetçi olmayan sabreden, şifayı Allah’tan bekleyen hastalardır. Yoksa “Ben hasta olacak insan mıyım, bana bu hastalığı Allah niye verdi?” diye bağırıp çağıran, hastalığın kendisinde misafir olma sebebini anlamayan bir kimse elbette dua etmeyi bilmez, duanın önemini de bilmez. Buna da hastalığın mahiyetini anlatmak gerekir. Hz. Eyyüb (a.s) gibi sabırlı olan, bir taraftan tedavi olurken, diğer taraftan şifayı Allah’tan bekleyen, acizliklerinin, zayıflıklarının farkına varan hastaların duasını talep etmeliyiz.
Kısaca başta yakınlarımız olmak üzere etrafımızdaki hasta insanları peygamberimizin (s.a.v) sünnetine uyarak ziyaret etmeyi bir alışkanlık haline getirmeliyiz. Hastayı ziyaret ettiğimizde peygamberimizin (s.a.v) yaptığı gibi elimizi hastanın alnına koyup “nasılsın” diye onun hatırını sormalıyız. Yani hasta ile ilgilenmeliyiz. Yoksa hasta ziyaretine gidip de araba, ticaret, iş, futbol muhabbeti yapmak ziyaretin adabına uymaz ve hastayı da rahatsız eder. Aynı zamanda ayrılırken de hastadan dua talep etmeliyiz. Çünkü hastaların duaları iyileşinceye kadar makbuldür.
www.muhabbetmedya.com