Hadise göre en üstün kul olmanın şartı neden zikirdir?

Zikir kelimesinin temel anlamına baktığımızda ayetlerin ve hadislerin insana her zaman bu hususu hatırlatmasının nedenini anlıyoruz.

Said Ali Ümit - Muhabbet Medya

Kıyamet gününde Allah katında kulların en üstünü, Allah’ı çok zikredenlerdir.

Tirmizi, Daavat,5.(Camiüssağir, I. s356.)

Alimler zikri iki kısma ayırmaktadırlar. Bunlardan birincisi dil ile zikirdir, ikincisi de kalb ile zikirdir. Türkçe olarak biz buna hatırlama da diyebiliriz. Bu hadis ve birçok ayet her zaman bizi Allah’ı hatırlamaya davet ediyor.

Allah’ı hatırlamak insanın kendisini yoktan var eden Zat ile bağının devam etmesi demektir. İnsan unutkan bir varlıktır. Bu yüzden ayetler ve hadisler insana her zaman bu hususu hatırlatıyor. ‘Lailahe illallah’ denmesi, sadece ‘Allah’ denmesi, dil ile Allah’ı hatırlamaktır. İnsanın dili ile bu kelimeleri söylemekle yetinmemelidir. Bu, dilden kalbe ve akla inmelidir.

Gerçek zikir, Allah’ı isim ve sıfatları ile birlikte düşünmektir, Allah’ın zatı üzerinde değil, isim ve sıfatlarının tecellileri üzerinde tefekkür etmektir.

Allah’ı hatırlamak, onun mükafat ve cezasını, cennetini ve cehennemini, hesap gününü hatırlamaktır.

Kur’an-ı Kerim bir ismi de “ez Zikr”dir. Çünkü Kur’an her harfi ile insana Allah’ı hatırlatıyor. Namaz, Kur’an’da “zikir” olarak isimlendirilmektedir. Allah, “İnnessalate li zikrî” buyuruyor. Yani, “Namaz beni hatırlamaktır.”

Namaz vasıtasıyla insan her gün Allah’ı beş defa hatırlıyor. Allah’ın nimetlerini, O’na şükretmeyi hatırlıyor ve şükrediyor.

Her yaptığımız meşru işe besmele ile başlamak, “zikir”dir. Peygamberimiz’in (s.a.v) her işe besmele ile başlamamızı emretmesinin hikmetlerinden birisi ide bu olsa gerektir. Her yaptığı işte besmele çeken bir insan, o yaptığı işin sonunu getirir ve iyi olan şeyleri yapar, kötü olan şeylerden uzaklaşır.

Hadisler bizleri hep Allah’ı hatırlatan meclislerde bulunmaya davet ediyor ve bunun Allah yolunda cihadın en üstünü olduğunu bildiriyor. Çünkü insanın nefsinin kötülüklerinden uzak durması ancak Allah’ı hatırlamakla mümkündür. Zira Allah iyi şeyleri emrediyor, kötü olanlardan da nehiy ediyor.

Allah’ı hatırlamak ise, insan kalbinin huzur bulacağı, tatmin olacağı tek faaliyettir. Kur’an, “Ancak Allah’ın zikriyle kalpler mutmain olur” buyuruyor. Yani biz ne kadar çok Allah’ı hatırlarsak, kalbimiz o kadar huzurlu ve mutlu olur.

Bir başka ayette ise, “Beni hatırlayın ki, ben de sizi hatırlayayım” buyruluyor. Biz Allah’ı hatırlarsak, Allah da bizi hem dünyada hem de ahirette hatırlar. O ne güzel dosttur, ne güzel yardımcıdır, ne güzel vekildir.

Allah bizi dilimizle ve kalbimizle kendisini hatırlayan ve görüldüğü zaman Allah’ı hatırlatan kimselerden eylesin. Amin.

www.muhabbetmedya.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

HADİS-İ ŞERİF Haberleri