Biriniz bir şey temenni ettiğinde ne istediğine dikkat etsin hadisi şerifi

Neyi temenni ettiğimiz niçin önemli? Biriniz bir şey temenni ettiğinde ne istediğine dikkat etsin hadisi şerifi bize ne anlatıyor?

Said Ali Ümit - Muhabbet Medya

“Biriniz bir şey temenni ettiğinde ne istediğine dikkat etsin. Çünkü hangi dileklerinin kabul edileceğini bilemez.”
(Camiüssağir,I.s.171)

İnsanın fiillerini, davranışlarını düşünceleri yönlendiriyor. Biz neyi düşünürsek oyuz. Neyi temenni edersek, neyi arzularsak bir gün o gerçekleşir. Güzel şeyler düşünür ve temenni edersek, güzel şeyleri gerçekleştirir yüce Rabbimiz. Kötü şeyleri düşünürsek bu defa da kötü şeylerin gerçekleştiğini görürüz.

Çünkü bir şeyi düşünüp istediğimizde onun hayalini kurarız. Bu ister iyi bir şey olsun, ister kötü bir şey olur. Aklımız fikrimiz o şeyde olduğu gibi hayalimiz de çeşitli senaryoları filme çeker ve bize seyrettirir. Beynimiz sadece ona odaklanır. Bütün duygularımızı o temenni ettiğimiz, çok arzuladığımız şeyle ilgilenmeye başlar.

Kainat bir plan ve program üzere yürüyor. Allah her şeyi görüyor ve biliyor. Bizim zihnimizden geçenleri, kalbimize gelenleri, temennilerimizi, hayallerimizi hepsini biliyor. Bir şeyi temenni edip çok istemek, irademizi de onun gerçekleşmesi yönünden oluşturmak demektir. Bundan sonra ise ellerimiz ona doğru hareket eder. Ayaklarımız o temennimizin gerçekleşeceği zemine bize götürür. Gözümüz ona doğru bakar. Allah bize o temennimizi, arzumuzu gerçekleştirecek gücü ve kudreti yaratır. Bu ister iyi arzu, düşünce ve temenni olsun, isterse kötü olsun. Çünkü dünya imtihan dünyası olduğu için Allah’ın hikmeti öyle olmasını gerektirir.

Bu yüzden insan ne düşündüğüne, neyi temenni ettiğine, neyi hayal ettiğine dikkat etmeli. Aklımızı, hayalimizi temiz tutmaya gayret etmeliyiz. Onları kirletmemeye dikkat etmeliyiz. Çünkü onların kirli şeylerde dolması, kötü fikirlerle, şekillerle dolması hayatımızı olumsuz etkileyecektir.

İnsanın bir şeyi temenni etmesi, ona temayül göstermesi günlük hayatta ilgilendiği şeylerle alakalıdır. Her gün ahlaki olmayan, İslamın kurallarına aykırı şeyleri seyreden, okuyan, dinleyen bir insanın ister istemez onları düşünecek, temenni edecek, hayal de ona uygun filmler çevirecektir.

İşte bu da insanda ona doğru bir temayülün bulunmasına sebep olur. Bu temayül ve eğilim de insanın iradesini etkiler. Ve insan iradesiyle temenni ettiği şeyi gerçekleştirmeye koyulur. Allah da hikmeti gereği bir insanı o kötülüğü yapmaktan engellemez. Onun gücünü kötülük yaparken almaz. Çünkü dünya bir sınav yeridir ve sınav bunu gerektirir.

Bu yüzden mümkün olduğu kadar gözümüzü, aklımızı, hayalimizi, elimizi, kolumuzu, ayağımızı hayırlı şeylerde kullanalım. Kullanalım ki güzel davranışlara doğru meylimiz artsın. Arkadaş grupları, onlarla konuşmalarımız bile bizim eğilimlerimizi etkiler, irademizi etkiler. Bu yüzden bu hadis bize bilinçli yaşamayı öğütlüyor. Kendimizi yönlendiren biziz. İyi olmayı temenni edelim. Kötülüklerden uzak olmayı temenni edelim. Bu temennileri yapabilmek için de bizi olumsuz etkileyen ortamlardan, arkadaş gruplarından, bir yanlış yönlendiren medyadan ve sosyal medyadan uzaklaşalım. İşte o zaman bizde büyük bir değişimin olduğunu göreceğiz.

Kısaca ifade etmek gerekirse temennilerimiz okuduğumuz, izlediğim, dinlediğimiz şeylerin yönlendirmesiyle oluşur. Biz güzel ve faydalı şeylerle meşgul olursak, güzel ve hayırlı olanlar şeyleri isteriz, temenni ederiz. Yüce Allah da bizim bu temennimizi hayır yönünde kabul etmiş olur.

www.muhabbetmedya.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

HADİS-İ ŞERİF Haberleri