Yazar Ceylan Güriçin ile kısa süre önce çıkan Dilefruz kitabı üzerine konuştuk.
Muhabbet Medya: Yıllardır yazıyorsunuz. Nihayet yazılarınızı iki kapak arasında topladınız. “Dilefruz” ile okurunuzun karşısındasınız. Kitaba geçmeden önce kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Ceylan Güriçin: Ben Ceylan Güriçin. 1987 yılında Sakarya ilinde doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi Sakarya’da tamamladım. 2005 yılında Ankara Gazi Üniversitesi’nde lisans eğitimime başladım. Fen Bilimleri öğretmeniyim. 2005’ten bu yana da Ankara’da ikamet ediyorum. Evliyim. İkiz; bir kız bir erkek çocuklarım var. Şu an öğretmenlik mesleğimi icra etmeye çalışıyorum, aynı zamanda da yeni yazılar yazma gayreti içerisindeyim.
Muhabbet Medya: Kitap gerek içerik, gerek kapak, gerekse iç tasarım olarak çok güzel olmuş; tebrik ederiz.
Ceylan Güriçin: Teşekkür ederim. Bu konuda, işinde mahir olan ve kitabın derlenme aşamasında yardımlarını esirgemeyen Sayın Editörüm Mustafa Oral Beyefendi’ye ve kitabın tasarımında titizlikle emek sarf eden Vera Fikir Sanat’a sizin vesilenizle bir kez daha teşekkür etmek isterim. Adı ile uyumlu bir cisim kazanması, beni gerçekten çok mutlu etti.
Muhabbet Medya: Ne zamandan beri yazıyorsunuz? Etkilendiğiniz yazarlar kimler?
Ceylan Güriçin: Benimle aynı dönem eğitim hayatına başlayanlar bilir ki, bizim dönemimiz sosyal medyanın revaçta olmadığı dönemlerdi. O dönemlerde en iyi arkadaşlarım kitaplardı ve en büyük uğraşım ders çalışmaktı. Ortaokuldan beri sakladığım bir defterim vardır. Okuduğum kitaplardan hoşuma giden şiir ve sözleri yazmışım. O zamanlar bir ajanda en kıymetli hediyeydi benim için. Hediye edilen ajandalara da kendime ait şiirleri, sonradan tekrar okumak istediğim şiir ve yazıları not ederdim. Öğretmenlerimin hepsi çok kıymetliydiler fakat anımsadığım Türkçe Dersi ile ayrı bir bağımın oluşu. Konuşmayı ve yazmayı o zamanlar da çok severdim. Önemli günlerde şiirler verilirdi. Sabah derse başlamadan alıp okul çıkışı törene kadar ezberlediğim çok şiir olmuştur. Ne güzel heyecanlardı. Mikrofon olmazdı genellikle, alabildiğine bağırırdık. Şiir, kompozisyon, slogan yarışmaları yapılırdı. Hemen hemen hepsine katılırdım ve güzel dereceler alırdım, o zamanlar bunlar çok kıymetliydi. Mukabilinde hediyemiz yine kitap olurdu. Okur, okur, yine yazardık. Zaten hediye için de yazmazdım.
En çok sevdiğim yazarlardan bahsetmeden önce benim yazılarımın ilham kaynağının Kur’an ve Sünnet olduğunu, ve bu membaların kaynaklık ettiği Risale-i Nur olduğunu belirtmek isterim. Bazen bir ayet, Risale’den bir cümle bir şiirin veya yazının mayası oluyor. Bunların dışında tabiki evvelden beri Merhum Mehmet Akif, Ersoy, Merhum Necip Fazıl Kısakürek gibi devrin kaybettirici akımları karşısında sözleriyle vicdanları ayağa kaldıran şairlerimiz, Diriliş çağrısını sürekli yenileyen Merhum Sezai Karakoç, hikmeti kuşanmış kelimeleri zikrettiren Yunus Emre, halk aşıkları olan ve zalimlere karşı söyledikleri sözler bestelenen Aşık Sümmani, Aşık Feymani gibi zatlar, zamanımızda hala güzel eserler vermeye devam eden Nurullah Genç, yine çoğu şiirimde tarzımı çok benzettiğim Merhum Abdürrahim Karakoç gibi şiirlerinde toplumun gerçeklerini barındıran, dini ve vicdani duyguları harekete geçiren, insani duyguları naif bir şekilde ifade eden tüm şairler örneğimdir.
Muhabbet Medya: Dilefruz, Hiçbişey yayınlarından yayımlandı. Kitabın yazılma ve yayınlanma sürecinden bahseder misiniz? Sizi bu kitabı yazmaya sevk eden şey neydi?
Ceylan Güriçin: Öncesinde de ifade ettiğim gibi yazılarımı kaydediyordum. Fakat bir kitap yapıp paylaşmaktan ziyade kendimce derleyip evlatlarıma miras bırakabileceğim bir formata getireyim, diye düşünüyordum. Amacımı sorarsanız tanınmaktan öte, şu dünya semasında güzel bir seda bırakabilmek, evlatlarıma ve neslimize güzel bir örnek olabilmek.
Yazıları kitap haline getirme fikri ise, kıymetli Yazar arkadaşım Derya Atalay’ın yazılarını kitap haline getirmesiyle hasıl oldu diyebilirim. O’nun vesilesi ile Mustafa Oral Beyefendi ile tanıştım. Sağolsun, kendisine gönderdiğim bir kısım yazı için ön okuma yaptı ve kitap haline getirmem konusunda teşvik etti. Yazılarımdan seçmeler yaparak Dilefruz’u okuyucularımızın zihninde güzel bir desen oluşturması amacıyla, Hiçbişey Yayınları’nın tezgahında dokuduk. Yayınevimiz yeni, kitabımız yeni. İnancım Yayınevimiz gerek kurucu yazarları, editörü, gerek diğer kıymetli yazarları, gerekse de tasarım ile ilgilenen kadrosu ile çok güzel işlere imza atacak.
Muhabbet Medya: Günümüzde ilişkiler ve aile bağları çok fazla güçlü değil. Böyle bir dönemde kitabınızı eşinize ithaf etmişsiniz. Kitapta eşinize yazdığınız bir şiir de var. Bir yazar ve eş olarak neler söylemek istersiniz?
Ceylan Güriçin: İnsanın hayrın önünü açan bir eşinin olması, sevinçlerini onunla bölüşmesi, ortak birlerinin aşkın sayıda olması en büyük nimetlerden. Bu konuda Elhamdülillah’dan başka bir kelime dilime yakışmaz.
Evlilik ve beraberinde getirdiği sorumluluklar hiçbir zaman eğitimimin, yazmamın, kulluğumun önünde engel olmadı. Bilakis, kolaylaştıran bir etmen oldu. Bu konuda eşime ne kadar teşekkür etsem az. Kitap, eşime sürpriz oldu. Bir sır gibi saklayarak tüm aşamalarını tamamlayınca, kitap halinde tanıştı Dilefruz’la. Çok duygulandı. Ne aralık yazdığım sorularından öte, yazmış olmamın memnuniyeti ile karşıladı beni. En son 3 kez okumuştu. Şimdi de sırayla tüm arkadaşlarına okutturuyor. Kendisi en ilgili okurum aynı zamanda. Yeni kitabı bekliyorum sabırsızlıkla, diyor sürekli.
Muhabbet Medya: Kitabınız 143 sayfadan oluşuyor. Bu bağlamda kitabın içeriğinden biraz bahseder misiniz?
Ceylan Güriçin: Kitap içerik olarak 27 bölümden oluşuyor. Kısa denemelerin arkasından şiirler geliyor. Bu pek alışılmamış bir tarz olsa da, okurlarımız tarafından çok beğenildi. Kitabın kompozisyonunu yaparken “Hadi Gidelim, Desem!” yazısıyla başlayarak bir manada hayat yolculuğunun başlamasına atıfta bulundum. Akabindeki bölümlerde ise dünya hayatımızı süsleyen ya da dünya hayatımızı farklı renklere boyayan hakikatleri ve duyuşları dillendirmeye çalıştım. Sona yaklaşırken de hayat yolculuğunu hitama erdiren “Ölüm” hakikatine yer vermek istedim. Fakat yolculuğumuzun bu dünyada bitmediğine atfen ve aynı zamanda yazmanın benim için devam edecek kıymetli bir uğraş olmasına atfen de “İlkyaz Kapıyı Çalınca” yazısıyla bitirmek istedim.
Muhabbet Medya: Kitabınızda daha önce hiç görmediğimiz bir üslup tercih etmişsiniz. Her yazı bir nesir ve şiirden oluşuyor. Sözün yetmediği yerlerde şiire sığınma ihtiyacı mı hissettiniz?
Ceylan Güriçin: Herkesin zamanla bilgeleşen veya daha da cahilleşen bir iç sesi olduğunu düşünürüm. Benim de okuduklarımdan ve uğraşlarımdan etkilenerek bana seslenen bir iç sesim var. Biz onunla sürekli konuşuyoruz. O düz yazılar yazıyor çoğunca. Ben ise özeti olarak şiir. Yani o beni irşad ediyor bir ne’vi. Bense anladıklarımı şiire döküyorum.
Muhabbet Medya: Karla karışık yağmur gibi kitabınız şiir ve dualarla karışık bir ses örgüsüne sahip. Dua eder gibi şiirler yazmışsınız.
Ceylan Güriçin: Her sözün sahibi, beyanın sahibi Allah’tır(cc). İnsanın Allah’la bağı olmazsa sözlerin seferi de olmaz. Eğer tesiri Hakk vermezse tesiriniz olmaz. Acizlikle el açmak, nida etmek olmazsa, sözlerinizin dumanı tütmez. Ne kadar yüksek perdeden bağırırsanız bağırın, sesiniz yankılanıp size döner. Ben bir kitap yazma uğraşından çok yazılarımla Rabbimle konuşma halindeyim. Hakikatleri anlamaya ve anlatmaya çalışıyorum. Bunu yaparken bir ibadet kaygısı taşıyorum.
Muhabbet Medya: Kitabınızda aşk, hasret, hicret ve ölüm ana temalar olmuş. Bu bağlamda neler söylemek istersiniz?
Ceylan Güriçin: Ne mutlu bana eğer bu temaları herkes hissedebilmişse. Bu temalar, Dünya Hayatı kompozisyonunun giriş, gelişme, sonuç bölümleri. İnsanım diyen herkesi kucaklayan hakikatler. Dünya kalburu yolcusunu bunlarla eler ve ahiret yurduna hazırlar. Her imtihan içerisinde bu temaları saklar ve bu surette ahirete müteveccih meyveler verir.
Muhabbet Medya: Okurlar kitabınızı nereden temin edebilir?
Ceylan Güriçin: İnternet üzerinden temin edilebilir. Bize ulaşırlarsa biz de iletebiliriz.
Dilefruz'u İnternet üzerinden temin etmek için tıklayınız
instagram: ceylan_guricin
e-posta: cyln-byzts@hotmail. com